Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Ożywczy rytm i żyletki

 

Czas czytania: ~1 min


to78QwOhPeZ0oVL3EJRUitypLwnOmUtZgLG3jW57zktAlZipkAHXWu3o6nLo_awatar.jpg
Fasadę prostej, pokrytej zielonym szkłem bryły ożywia zmienny rytm pionowych podziałów – „spokojnych”, płaskich paneli i „dynamicznych”, trójwymiarowych „żyletek”. Wzniesiony przy ul. Lea w Krakowie biurowiec Awatar, zaprojektowany przez pracownię DDJM Marka Dunikowskiego to kolejny z kandydatów w tegorocznym plebiscycie Polska Architektura XXL. Rola artykułujących główną elewację biurowca szklanych „żyletek” nie ogranicza się do dekoracji. Pełnią one także funkcję „brise soleil” – żaluzji chroniących przeszklone wnętrza przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych i przegrzaniem – zmniejszając zużycie energii potrzebnej do chłodzenia budynku. Temu samemu celowi służy także zastosowanie szkła o wysokim współczynniku ochrony termicznej. W otwartym w lipcu 2010 r. budynku mieści się siedziba PNB Paribas Fortis. Biura typu open space zajmują sześć kondygnacji nadziemnych, natomiast dwie podziemne przeznaczono na garaż. DDJM: Biurowiec „AWATAR” zlokalizowany przy ulicy Lea 210 w Krakowie powstał w miejscu wyburzonego Hydroskopu – prefabrykowanego budynku z lat siedemdziesiątych. W projekcie przewidziano powstanie bryły w formie prostopadłościanu. Kształt budynku uzyskano „zdejmując klocki” modułów elewacyjnych z bloku biurowca, a zróżnicowaną i dynamiczną postać elewacji osiągnięto poprzez naprzemienne ułożenie wertykalnych pasów wykonanych z paneli aluminiowych i szklanych. Całość dodatkowo rozrzeźbiono żyletkami wykonanymi z mlecznego szkła. Nazwa: Budynek biurowy AWATAR Adres: ul. J. Lea 210, Kraków Projektant: DDJM Biuro Architektoniczne Inwestor: Echo Investment S.A. Powierzchnia całkowita: 22 262,84 m2 Kubatura: 69 701,33 m3 Realizacja: 2008-2010 Autorzy Projektu: arch. Marek Dunikowski arch. Jarosław Kutniowski arch. Wojciech Miecznikowski Współpraca: arch. Maciej Kosz, arch. Magdalena Piwek Źródło: DDJM Biuro Architektoniczne Fot: DDJM
JxpIQ3GriNioWDR6eKAGxbfGJ1KmccgAVfFhZWm68FkykDXW4MWp75l5xXNb_awatar-2.jpg
lGrWY7GWF6Uhe4mj4uIw3WY7PUNQNhSyZtlrkqYbJgIDD6Zb83zhG7rjfnaP_awatar-8.jpg
2CuRjknKGNSug6sqWUvxrG7J7sGwlbAt6OhPzcTRkx8OBKUL1U02ghYav5xt_awatar-3.jpg
baWeHTPVgVMtfc6ObLRiAH55jwFAfuPFS8eHz1CBiJWs5GVp41yrTnDCyAwY_awatar-4.jpg
bM7sX4efzYgvsgrv0VLJNgx7evThyOJSXrYa49FVSyxuXWDrQ4MyZjRonT2b_awatar-5.jpg
XDA7j5y0Bn5wSJSE5J0Ozp5r7sUTOyoKLyOLgbhYNYbwbcYb6y6BgEQNp0aL_awatar-6.jpg
UmtgeY68qzrqzhWYK6x5TheTZvGlZeDXhk1lbTGPKxt6aQTJLK446Dl5Lj4s_awatar-7.jpg
3P0r5ZI8f5l7KogvJyBQ8gWid84w5uR2MWSpVPf3Bjwb0B5oiIA8vN2Yh08q_awatar-9.jpg
BXFThwTaRjF1XQWS2hTmm674sD3A1TQwwwmDFiAUC7mShzJIMFiAz7eTJr2q_awatar-sytuacja.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera