Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Poza zasięgiem wzroku

 

Czas czytania: ~2 min


Fi2QKmXExSY5ZBD6GxEiRfbOiYn4IP6zPq4IGk4eofk6lYXYGKdb3dlkvqmT_sejm-poczta.jpg
Nad ziemią – 3 metry. Pod powierzchnią – 3 kondygnacje. Lekki, przeszklony pawilon, który stanął niedaleko skrzyżowania ul. Nullo i al. Na Skarpie w Warszawie to zaledwie 'kiosk łodzi podwodnej'. Zasadnicza część budynku, który pełni funkcje administracyjne obsługujące gmach Sejmu RP, schowana została pod ziemią. Projekt rozbudowy budynku sejmowego opracowało lubelskie biuro architektoniczne Bolesława Stelmacha – laureata Nagrody Honorowej SARP w 2010 r. Nowy obiekt powstał na tyłach Sejmu, w strefie objętej ścisłą ochroną konserwatorską. Związane z tym restrykcje sprawiły, że nie mógł być większy niż parkowy pawilon. Tymczasem inwestor – Kancelaria Sejmu – oczekiwał dużego, wielokondygnacyjnego budynku, w którym pomieściłby się rozbudowany program funkcjonalny: pomieszczenia administracyjne, sejmowa sortownia listów, magazyny i garaż. W tej sytuacji, architekci zdecydowali się sięgnąć po wypróbowaną w podobnych przypadkach – choć znacznie trudniejszą w realizacji – metodę i na powierzchni umieścili jedynie niewielki, przeszklony kiosk, który ani swoją formą, ani gabarytami, nie konkuruje z zabytkowym otoczeniem. Cała reszta pozostaje poza zasięgiem wzroku. Realizacja budynku administracyjnego Kancelarii Sejmu zakończyła się pod koniec 2010 r. Bolesław Stelmach: Ze względu na geografię lokalizacji – Park im. Marszałka Edwarda Rydza-Śmigłego, otoczenie Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej, ⅞ kubatury domu zostało umieszczone pod ziemią. Na powierzchni znajduje się tylko niewielki, transparentny pawilon mieszczący schody i windy oraz recepcję. Morfologia domu i elewacje mają spowodować jego wtopienie w krajobraz. Zrytmizowane, szklane elementy fasad dają efekt ich rozedrgania i rozmycia na tle drzew. Struktura domu wynika z jego funkcji i wymaganej technologii. Widoczne są wszystkie elementy konstrukcyjne i instalacje. Przeszklona część nadziemna jest podzielona potężną ścianą żelbetową i ma lekką stalową konstrukcję ze względu na ryzyko eksplozji. Wprowadzono ręczną obróbkę betonu, ponieważ jakość wykonanego betonu architektonicznego nie była zadowalająca. Pozostawiono też ślady obróbki detali wykonanych z czarnej stali. Zastosowano trzy najtańsze materiały: beton, stal, szkło. Źródło: Stelmach i Partnerzy Fot: Stelmach i Partnerzy
EwRH8MLXhGcJLTxdNIN7N3HifXHajVP3PbopUBR8FONELTPZt5WsTGJa8Fxq_sejm-poczta-2.jpg
ircKWTJHLwxfDvh9nOatq3CseK1erXTalimI4Vxjcw3UCcXmRWna8rO9jXHK_sejm-poczta-3.jpg
CuaL9zjJ0HKi5bZia196Ofnuvp8P72jbLPDj1DI5NBaUB7R0hANdysnft2qg_sejm-poczta-4.jpg
kd78C30v47XaZg71OGlhXhGGZdYjjjCqmb9oNDlDpnSqN5JSsXDcxFxyGRCg_sejm-poczta-5.jpg
YKNCFyl99eMhAM25AEjeSQ7foir9gtHiS3umi5EQ0UtZp5igT8o1Rv5vJtj5_sejm-poczta-6.jpg
k8oyKdzkDMtzDfMWwAErGsqWDyiAhz9c5OS9uO9ZBvYx3TiysIBxUSnVAYCS_sejm-aksonometria.jpg
kt8HOarJ7HZpKMRQolj6IptD46ibAw5fGkOaLN4Y3v9E3CIJWXuordYEAxEI_sejmpoziom0.jpg
fPO8VO94QcSnfarNicvz9SHlVzG0zpmuD6DlSkbUvPRKtH0N8bzqSz6G43Fc_semprzekrbb.jpg
7ZPvzkA84TcOGlrQ13JKemRTZvl8IWlWPPJhj9bQeSFlCdApt0o611n2Gh8U_sejmprzekrcc.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle
B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle

B3000 – tak nazwano projekt przebudowy i rozbudowy dawnego budynku wielopoziomowego parkingu, jaki o ...

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017
Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017 zostały właśnie docenione. Po raz drug ...

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera