Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


W cieniu symbolu

 

Czas czytania: ~2 min


b2OxfztA3CAmt0ul051vGPSd1qjuvJaQ24jlQadUAULJSjcIUHi2uWstWIp7_rctb-vroa-ch-2.jpg
Projektować 'w cieniu symbolu' nie jest łatwo. Takim niezaprzeczalnym symbolem jest dla Wrocławia Hala Stulecia. Na dodatek – jest to ikona wpisana na listę dziedzictwa kulturowego UNESCO i sąsiadująca z kolejnymi wyśmienitymi dziełami architektury modernizmu – obok monumentalnego budynku Maxa Berga znajdują się Pawilon Czterech Kopuł i pergola zaprojektowane przez innego wybitnego architekta, Hansa Poelziga. Takie otoczenie wymaga interwencji szczególnie przemyślanych. Projektując budynek Regionalnego Centrum Turystyki Biznesowej, architekci z wrocławskich pracowni ch+ Architekci i VROA Architekci byli w sytuacji komfortowej – mogli sięgnąć po archiwalne rysunki Berga, który także planował wzniesienie w sąsiedztwie Hali niskiego pawilonu. Projekty mistrza stały się punktem wyjścia dla koncepcji nowej bryły operującej w pełni nowoczesnym, minimalistycznym językiem formalnym. Opis autorski: Rozbudowa pawilonu restauracyjnego w zespole Hali Stulecia była wyzwaniem ze względu na unikatową lokalizację. Zdecydowana, horyzontalna kompozycja pawilonu na archiwalnych koncepcjach Maxa Berga stała się punktem wyjścia do ustalenia wysokości rozbudowanych skrzydeł na poziomie gzymsu części parterowej, co pociągnęło za sobą również utrzymanie linii zabudowy szklanej fasady w linii kolumnady tarasu. Cześć istniejącą poddaliśmy rewaloryzacji. Zniszczona podczas wojny struktura budynku oraz detal architektoniczny zostały znacznie zmienione w trakcie odbudowy. Usunęliśmy wtórny strop, a także okna doświetlające przestrzeń pod nim i odtworzyliśmy ciąg pergoli wzdłuż tej elewacji. Przywrócone zostały również zdobienia międzyokienne w pasie piętra – we współczesnej formie tafli szklanej. Program budynku jest znacznie rozbudowany jak na istniejące warunki kubaturowe i urbanistyczne, dlatego zastosowaliśmy w stosunku do głównych sal układ amfiladowy, unikając zbędnych przegród w poziomie głównym. Dzięki szklanym wydzieleniom pomieszczeń uzyskaliśmy bardzo czytelną i przejrzystą przestrzeń, ale przede wszystkim budynek całkowicie zintegrowany z otoczeniem. Na to wrażenie złożyło się także umieszczenie nowych pawilonów na poziomie otaczającego terenu. Zachowany został trójpodział okienny, jednak bez odtwarzania wszystkich szprosów. Wzdłuż zadaszonego tarasu wysokość partii otwieranych fasady wynosi cztery metry, czemu podołał tylko jeden, szwajcarski producent. Na czas wykonywania wykopu pod piwnice pasy pergoli stojące w linii ściany zewnętrznej zostały zdemontowane za zgodą służb konserwatorskich i ponownie ustawione po zakończeniu budowy. Nazwa obiektu: Regionalne Centrum Turystyki Biznesowej Adres: Wrocław, ul. Wystawowa 1 Autorzy: VROA ARCHITEKCI / ch+ ARCHITEKCI architekci : Agnieszka Chrzanowska, Marta Mnich, Łukasz Wojciechowski, Wojciech Chrzanowski Współpraca autorska: arch. Andrzej Chrzanowski . Współpraca: architekci: Juliusz Erdman, Grzegorz Kaczmarowski, Danuta Katarasińska, Agata Kurto, Natalia Rowińska, Sebastian Stanisławski Konstrukcja: Bartels Polska, projektanci: Wojciech Weryński, Michał Miś Generalny wykonawca: PBH ARKOP Inwestor: WP Hala Ludowa Powierzchnia terenu: 19 940 m2 Powierzchnia zabudowy: 4 070 m2 Powierzchnia użytkowa: 8 500 m2 Powierzchnia całkowita: 12 520 m2 Kubatura: 48 270 m3 Projekt: 2008 Realizacja: 2009-2010 Fot: Krzysztof Smyk www.ksmyk.com Źródło: materiały projektantów
3wkOdJ1EYcU3qvB6UrS4Te0VtJ7LidPNyeRZRxd4Dal31JCMuBztRWDUqmpg_rctb-vroa-ch-3.jpg
jaZkynqr0MB7PjGIDMvmpvUQeXP7UikgUNQFKFTz4fGFwScbhDxwxiNuO9uM_rctb-vroa-ch-4.jpg
2IJ7tCNJep471R6pKnPsvAR0ef7KwKXNTEiAJlwTjdAWWe25fRbREgmKbnWx_rctb-vroa-ch-5.jpg
alkIRc9lMMBDKejqD7fh3nnm3k9WX66YjsGmOuszCdCelpKmVA8G4aELCu21_rctb-vroa-ch-6.jpg
ycr2BVZIxd83MTYtO7FCPQO1w5pih5K2J24DydOawaz9xKiGvqyOGYuR9nHa_rctb-vroa-ch-7.jpg
hcNYynXqnY1Yhn5sUFzTk7WeGAh3wZfOgnlY3w0biIUYoz6ZzmUKcMscfdzS_rctbsyt.jpg
4fdRvsWxBVvQPXDjaThQXRYkBrxd9Y3ox7KfYyaY57cQkiyXIBYZZH4lYC0l_rctbprzekrpodl.jpg
gslBnCMKfJCrzhP8owYMxD6h0gtyNMU7ULU0AbOPZIM06tyfamSZRwuDGWxF_rtbprzekrojaa.jpg
u7XCdkqMR1gkbuIBtAV7cghSnumbpNYul0S6vVKqo9A4oZdnWysBMzWclJCo_rtbrzutparteru.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego
Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 oraz Najlepsza Przestrzeń Publiczna 2018 – to dwa konku ...

Horizone Studio projektuje w Krakowie
Horizone Studio projektuje w Krakowie

Horizone Studio jest odpowiedzialne za projekt architektoniczny zespołu sześciu domów jednorodzinnyc ...

Filharmonia w Jekaterynburgu nowy projekt architektoniczny od Zahy Hadid
Filharmonia w Jekaterynburgu nowy projekt architektoniczny od Zahy Hadid

Filharmonia w Jekaterynburgu – to jeden z nowszych projektów architektonicznych pracowni Zahy Hadid, ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera