Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dziurawa pomarańcza

 

Czas czytania: ~2 min


HhPQd1ghRpgMrYRND0gOi177KVJ16pyISRa0Cs85fZ1a8XkawIAMMFqzgLL5_jakobmacfarlane-orangecube.jpg
Na portowym nabrzeżu w Lyonie powstał budynek w kolorze soczystej pomarańczy. Na tle industrialnej architektury wyróżnia się nie tylko kolorem, ale także formą bryły, w której architekci „wycięli” dziury służące doświetleniu wnętrz i otwarciu widoków na port i rzekę. „Orange Cube” jest dziełem paryskiej pracowni Jakob + MacFarlane. Pomarańczowy biurowiec powstał jako element kompleksowego programu rewitalizacji dawnych terenów portowych, który – zachowując przemysłowe dziedzictwo doków, portowych magazynów i żurawi – ma na nie wprowadzić nowy program łączący architekturę, kulturę i komercję. Nowy, pięciopiętrowy budynek sąsiaduje z halą magazynu soli (Salins), której konstrukcję tworzą trzy łuki. Jego ruszt stanowi regularna rama o wymiarach 29x33 metry wykonana z betonowych słupów. Okrywająca ją lekka, perforowana fasada z przypadkowo na pozór rozmieszczonymi otworami zdecydowanie wyróżnia się na tle pozostałych budynków intensywnie pomarańczowym kolorem, który nawiązuje do koloru minii ołowianej – farby często używanej w portach. W prostopadłościennej bryle wycięte zostały 'dziury', które mają zapewniać odpowiednią ilość światła i naturalny przepływ powietrza w budynku oraz widoki na port i miasto. Otwory te wydrążone zostały w narożniku fasady oraz na poziomie wejścia. Forma tego drugiego pomyślana została jako kontynuacja łukowej struktury hali, do której budynek przylega, a także umożliwiła stworzenie wysokiej na dwie kondygnacje strefy wejściowej wewnątrz biurowca. Druga 'wyjęta' z prostopadłościennej kostki forma ma kształt zbliżony do elipsy i przecina regularną kratownicę konstrukcji na czterech kondygnacjach w narożniku fasady. Powstała w ten sposób 'pustka' mieści duże atrium, z którego roztacza się widok w kierunku rzeki i które otoczone jest szeregiem korytarzy prowadzących na poszczególne kondygnacje biurowe oraz balkonami. Ostatnie piętro budynku zajmuje duży taras, z którego można podziwiać panoramę Lyonu. Inwestor: Rhône Saône Développement Projekt: 2005 Zakończenie realizacji: wrzesień 2010 Powierzchnia: 6300m2 Fot. Nicolas Borel Źródło: dailytonic.com, dezeen.com
IiA9Mjg3Opb7D1ejHC7ZPWrg8rUmtVQWBDy0dy1Exogu78tAEozhoFJrwBCu_jakobmacfarlane-orangecube-2.jpg
ZkJPCo8mn2IY1ZYAOJnrOUHIhDr0LOviiy8vfF0hPrp9gKa5R7Pe41v8Fm3A_jakobmacfarlane-orangecube-3.jpg
oQclzYg9SZYQsKMKJFLo7W23v2lwo7gk0WaJbWM2MJ7orFeNte3QLyMWwrGo_jakobmacfarlane-orangecube-4.jpg
95OoD4BALXu91T0VIsZGvTlcq4dW0NRvTlcl0uFpSYSqR2BVo3SPkmSLOjbN_jakobmacfarlane-orangecube-5.jpg
KQmGcKLqpvzPhKoZI111lYydBDh2fC1NgJuVf80UycUpSTtUaGo1bVE8VckJ_jakobmacfarlane-orangecube-6.jpg
14lHVX8og2QHzgyxeqlYENtBKfNLhcl4qPNRBI1cZmPsbXz6AIUMQKol5ikE_jakobmacfarlane-orangecube-7.jpg
NbDfE8IKvbSze8x7fzETUrJ5UOrioGrSVZmTmAtsOU58Mn42aKlRJX94Ivjy_jakobmacfarlane-orangecube-8.jpg
e03OYgAtYCLa47qVz1qz3Iv7CMLTqVjrVtsWWQVR9CLoGLjTIyEJL7WUnnyx_jakobmacfarlane-orangecube-section1.jpg
1QZiigVaHu3Zqsbp7FdDCTafe7m2UXZ1e1qh8HafnYTyNu2Y1lxmNB1pEOWa_jakobmacfarlane-orangecube-section2.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera