Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Willa z trzema widokami

 

Czas czytania: ~1 min


TaD6EyiQbcNuSMwjAldLft30h5yG9VLOdI8E5Up7iThPVVLtxJ2iN2UVhV0x_shigeru-ban1.jpg
Japończyka Shigeru Bana znamy głównie z projektów domów dla terenów objętych klęskami żywiołowymi i działań o charakterze charytatywnym. Tym razem Ban stworzył dom dla bogacza.
uxKFV4HUvMNrS0UgUkAfzFqkly1PeNN998DqdAQbNzJ2msrum7Rz8WhgK0hZ_shigeru-ban2.jpg
Ban, mający na koncie propozycje szybkiej odbudowy domów i wznoszenia schronień dla ludności, pozbawionej dachu nad głową w wyniku wichur, powodzi czy trzęsień ziemi, pracował również w zniszczonej w wyniku tsunami Sri-Lance. I tam wykonał projekty nie tylko łatwych i tanich w realizacji domów, ale też willi właściciela dużej firmy oponiarskiej.
nMtEwRWzIy5BOMl4wRIw4HC8hHuxcBJAVsqv6t9rw2qFTMqBv7J7h4zmhLqa_shigeru-ban3.jpg
Punktem wyjścia dla projektanta stało się położenie domu – niezwykle malownicze, na szczycie klifu nad oceanem. Wychodząc od walorów krajobrazowych Ban doszedł do wniosku, że w projekcie warto wykorzystać fakt, że z tego samego domu rozciągają się trzy zupełnie różne widoki. Jeden – na ocean, drugi – na skalisty klif oraz trzeci – na przeciwległą oceanowi dolinę, porośniętą dżunglą.
AsbiNWYHtxz7zV7MZ4dpx7CWj4GNWLWahl8HDPuQCEGZ3xlJQUAPRZxOBYMf_shigeru-ban7.jpg
Każdy z tych krajobrazów wywarł wpływ na kształt domu. Widok na dżunglę można podziwiać z długiego korytarza, ciągnącego się przez część budynku; zachody słońca nad klifem najlepiej widać z ogromnego, 4-metorwego okna w głównej sypialni; linię styku nieba z oceanem ogląda się z tarasu, zadaszonego uplecionym z liści plamy kokosowej sklepieniem, wspartym na 22 słupach.
yxJA0kcDwXUwiRjgPlxuT2hO2xhZJpbpjzm2LAqR3gIEVN3MrDp6C4OGuBUj_shigeru-ban21.jpg
By zachować integralność z miejscem, Japończyk do budowy użył tylko lokalnych materiałów – drzewa tekowego, liści palmy kokosowej, cementowych płyt. Dom, mimo nieregularnego, rozłożonego na kilku poziomach planu, zachował otwartą formę, podzieloną ściankami działowymi tylko tam, gdzie było to niezbędne. Foto: Hiroyuki Hirai, Shigeru Ban Architects, shigerubanarchitects.com
thGvyr22T0SZMIbZ8829vpSDE9RKypSSZDwRETgquqW6kcFrabV1TkxZzHSI_shigeru-ban14.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera