Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom na trzy

 

Czas czytania: ~1 min


5uPTAKJrHVFWdCybdAqz5MHT6cq5nASeFYdgWfWRqnhBnXkrqzS9lYkqX9Pt_franz-architekten-streckhof-reloaded.jpg
Poszczególne części domu jak koraliki na sznurek nanizane są na długi, przeszklony korytarz prowadzący w głąb działki. Pierwsza bryła mieszcząca funkcje gospodarcze ulokowana jest najbliżej ulicy, tworząc ekran akustyczny i wizualny dla pozostałych pomieszczeń i ogrodu. Dzięki takiej organizacji udało się nie tylko czytelnie wydzielić strefy o różnym stopniu intymności, ale także silniej połączyć wnętrze domu z ogrodem.
pKKVF6aPYlDiyQY6fUWxso3J31AVbQFXN98vh1bv6hdMiQtIlop7pz811feK_franz-architekten-streckhof-reloaded-2.jpg
Streckhof Reloaded to dom jednorodzinny w Zellerndorf zaprojektowany przez austriackie biuro Franz Architekten. Jego układ przestrzenny determinuje czytelny podział na trzy bryły mieszczące różne strefy funkcjonalne domu i skomunikowane przeszklonym pasażem. Z prostą kompozycją współgra prosta, lapidarna wręcz forma architektoniczna budynku złożonego z jednokondygnacyjnych, prostopadłościennych kontenerów pokrytych ciemną, blaszaną okładziną.
Tmx2Ra7B8ra64YyT1pfGo6JxssuESYhAEqsgm60g8hL6evxAwgAux79zvCFQ_franz-architekten-streckhof-reloaded-3.jpg
Blok ulokowany najbliżej ulicy pełni funkcję garażu i magazynu. Między nimi znalazła się strefa wejściowa z głównym wejściem do budynku. Po przekroczeniu drzwi grafitowego kontenera, przed wchodzącym otwiera się zaskakująca perspektywa długiego pasażu, który wizualnie i fizycznie łączy wszystkie moduły domu. Dzięki całkowicie przeszklonym ścianom, korytarz jest pełen światła i otwiera się na otaczający dom ogród, dając wrażenie zacierania granicy między wnętrzem i zewnętrzem. W środkowym segmencie mieści się część dzienna, w ostatnim – najbardziej zacisznym – sypialnie. Między tymi dwoma pawilonami znajduje się drewniany taras z basenem. Projekt: Streckhof Reloaded / kontenery Realizacja: 2009 Lokalizacja: Zellerndorf, Austria Architekci: Franz Architekten Powierzchnia działki: 1,680 m2 Powierzchnia całowita: 288 m2 Fot: Lisa Rastl źródło: plusmood.com
9Zn9uENSU02SbcEw4SsVjH22eZFn1karVRRQ0gMWSRJv0bJcWp0rlnGb8XoV_franz-architekten-streckhof-reloaded-4.jpg
zGuPvVNss8EshgfdlY4rv3RS6C4hhf9K0K7hOKuXCERDpra6GcO1KGmHng5J_franz-architekten-streckhof-reloaded-5.jpg
JzYMqVWkZEuI1ut9Guc1oMTsuoSJH4opmDsT2GOJOkbuA9AV4zyqrwWARpOB_franz-architekten-streckhof-reloaded-6.jpg
vJQUO4ygV5ghXAbJhpqdjC8r9C08WaMSWD1vaNJ772ZbTyFvteXzmUQxU8DW_franz-architekten-streckhof-reloaded-7.jpg
e7MXb5AREtnC7fsPpiZ2JIi2HZEQ1Bzib6M5u1nhBDvWYtlRZnv6D1uG9LUb_franz-architekten-streckhof-reloaded-8.jpg
2iowFykHpDy6n01xpaJMRQhfsmrQQukksd2l8VgEZTPvCXeWfoAzGFhOGQ5h_franz-architekten-streckhof-reloaded-9.jpg
caPsFltCcHouOS2G8xSa3EkwJ9ZCXri9C0lFF1A47pBJxMs71jHkOlH8eWek_franz-architekten-streckhof-reloaded-10.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera