Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Przedszkole wydajne

 

Czas czytania: ~2 min


ydc9HOpMWfyhsRKMvqGrbKDtfhzkPhAk89AHmaBIunMWbmq9IiYFvlTXSwbG_gemaile-rechak-breteuil.jpg
Architektura powstająca na prowincji nie musi być prowincjonalna. Wzniesione w miasteczku Breteuil na północy Francji przedszkole jest tego najlepszym przykładem. Oddany do użytku we wrześniu 2010 r. budynek nie tylko odznacza się ciekawą formą, ale także wysoką wydajnością energetyczną.
bT86JjgiRKDzEloRYRhkrjgF4nCNVHPV2SwiZcMaMVOE4VRqDV3vDvxl7xWO_gemaile-rechak-breteuil-2.jpg
Niewielki budynek przedszkola wtulony jest między dwa historyczne obiekty przy Rue des Écoles, przy której znajduje się jeszcze kilka szkół. W tym zabytkowym kontekście autorzy projektu – architekci z młodego paryskiego biura Gemaile Rechak – postawili na formę współczesną, ale neutralną, żeby łatwiej zintegrować nową bryłę z eklektycznym otoczeniem. Elewacje budynku pokryte są miedzianą, lśniącą w słońcu blachą, która z czasem będzie zmieniała kolor, pokrywając się patyną i tym lepiej wpisując się w historyczne sąsiedztwo.
phguXv9S4flK6o97Fq2EAHk6HKQMNI4sXJEobJjs6HHtywPx5g2iuv44gSS8_gemaile-rechak-breteuil-3.jpg
Bryła budynku jest zwarta i graficzna. Zamknięta od strony północnej, żeby ograniczyć straty energii i odizolować wnętrze od ulicy, otwiera się dużymi przeszkleniami na ulokowany od południa dziedziniec. Wnętrze chronione jest przed przegrzaniem dzięki potrójnie przeszklonym oknom wypełnionym argonem – gazem o niższej niż powietrze przewodności cieplnej. Program energetyczny budynku uzupełniają umieszczone na miedzianym dachu panele fotowoltaiczne, które produkują więcej energii, niż wynosi jej faktyczne zużycie (czyli -0.1kW/h/m² rocznie).
NRavicFm2mT31ZunkPXwrLlJCAE9PwZAyFvZ4sXGYRHSsXrT5IenK34snBxP_gemaile-rechak-breteuil-4.jpg
Przedszkole jest niewielkie – mieści zaledwie 4 klasy ulokowane wokół wspólnej sali przeznaczonej na zabawy ruchowe. Wysokość części sal przekracza wysokość zasadniczej bryły budynku, żeby zapewnić doświetlenie wnętrz przez pas dodatkowych okien pod dachem.
At89oAA5Xwvwhy66r1d0XaBh3rRdvfRbsPd6rR6zPiRzr8OwmybO0h5dsLPZ_gemaile-rechak-breteuil-5.jpg
Konkurs na projekt przedszkola w Breteuil był pierwszym, jaki w swojej karierze wygrało biuro Gemaile Rechak. I od razu odniosło sukces, otrzymując za zrealizowany budynek nagrodę dla najlepszego debiutu architektonicznego 2010 r. (Prix de la Première Oeuvre).

Fot: Gemaile Rechak
źródło: archinnovations.com

Zobacz też przedszkole w Fagerborg, Oslo


AlHm0JyOkXFDUhiL1rQD8ylYPP12ggKUjqrGjQ9GveyQ2MOPq07OsffBuULM_gemaile-rechak-breteuil-6.jpg
wrRyJdr0XGcPaOBeaHnwzNsqDVcSuiN4qCaUpgCa2HHA8HkzRNfXofbdZzbs_gemaile-rechak-breteuil-7.jpg
QjZv9SEdFIk7gb9ztFJ7zn9TfEg9De5x9UIqWRrNDd186Vuq0BXEerJPEgKa_gemaile-rechak-breteuil-8.jpg
7PhLtbv2KmnU1BMa6JbYO8PFm9zei7Wcsq5eivx4NTobJnDkWVEc06c6XS1q_gemaile-rechak-breteuil-9.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera