Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


U stóp Zahy

 

Czas czytania: ~2 min


z4qPIdSo6OmQpcraCN5SB0uSvxPbvYUDckZ1k5krecJj4s8LaSIwaPmZGyyw_museum-am-bergisel-stoll-wagner.jpeg
Na Bergisel w Innsbrucku, w cieniu skoczni zaprojektowanej przez Zahę Hadid, otwarte zostało muzeum poświęcone jednemu z najważniejszych wydarzeń w historii Tyrolu. Głównym jego eksponatem jest panoramiczny obraz umieszczony w betonowej rotundzie. Choć może należałoby powiedzieć, że jednym z dwóch głównych eksponatów. Drugim jest bowiem panorama Alp, widoczna przez całkowicie przeszklone elewacje. Uroczyste otwarcie nowego muzeum miało miejsce w marcu 2011 r.
X7pdW1xtQeTbiwWzp8axDthXq6zIahgay820OUtBMiPnAxGYT6kEkf40hCqH_museum-am-bergisel-stoll-wagner-2.jpeg
Ulokowany na południowych peryferiach stolicy Tyrolu, Bergisel jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych punktów Innsbrucku i miejscem dobrze znanym miłośnikom skoków narciarskich. Ale Bergisel to także miejsce, gdzie w 1809 r. Tyrolczycy pokonali wojska francuskie i bawarskie, wyzwalając się spod okupacji tych ostatnich. Bitwie tej poświęcony jest gigantyczny panoramiczny obraz „Riesenrundgemälde” namalowany w 1894 r. przez Michaela Zeno Diemera i mający tysiąc metrów kwadratowych powierzchni. Jest on jednym z najważniejszych, a także najbardziej symbolicznych eksponatów mieszczącego się w zabytkowym budynku muzeum Tyrolu, Kaiserjäger Museum.
ywvKX5P2DkmOjwkgQRLKOSXTAVDjbSHllkExlIIpBaT1R4tuxL0s3ovdQePC_museum-am-bergisel-stoll-wagner-3.jpeg
Projektując nowy budynek muzeum przeznaczony na ekspozycję potężnego obrazu, architekci z innsbruckiego biura Stoll Wagner musieli uwzględnić szereg uwarunkowań – począwszy od krajobrazu naturalnego, przez przepisy określające wymagania urbanistyczne i topograficzne po połączenie obiektu z zabytkowym gmachem Kaiserjäger Museum, w którego sąsiedztwie miał powstać. Podstawowym ich założeniem było zachowanie szacunku zarówno dla krajobrazu, jak i historycznego kontrapunktu architektonicznego. Nowy budynek jest więc częściowo ukryty w zagłębieniu terenu, a z zastanym muzeum wizualnie łączy go rozległy dziedziniec, z którego roztacza się widok na Dolinę Inn.
beH4YZFZxQfCBio2ypSFFIA7IBPnyfj6sgUEm0HZsTz8t87zEgck5jNrz2hN_museum-am-bergisel-stoll-wagner-4.jpeg
Budynek składa się z dwóch kontrastowo ukształtowanych części – dolna, schowana w zagłębieniu terenu, jest masywną, betonową bryłą, z której wyrasta rotunda mieszcząca potężne malowidło. Górna to płaski prostopadłościan o całkowicie przeszklonych elewacjach, przez które można podziwiać górski krajobraz i dzięki którym staje się on całkowicie transparentny, nie zakłócając widoku 'na przestrzał'. Fot: Tiroler Landesmuseen Źródło: baunetz.de, tiroler-landesmuseum.at
aTe2Wd9qZpoCvqIdKYlB1E61GuqoDBbeyY84wUWa82GnSmX9niLOoXaL4PIE_museum-am-bergisel-stoll-wagner-5.jpeg
hWDRlqvuNncAq5cUV13sqNIIPKyL4RMyrFnpvrsiBurNm6UHlzI9DjP0JOQx_museum-am-bergisel-stoll-wagner-6.jpeg
wRHpIXXNIoPHJeuawMHKoHYFgyRdrcwAbIX0QyNd2OxsZ7gNHw2fv1W4lhg1_museum-am-bergisel-stoll-wagner-7.jpeg
o8rMfh60RAo2pz7GLB93RUHMNqq771xsiIvgMflzKNqNHSlTb4L2UwuRQG5p_museum-am-bergisel-stoll-wagner-8.jpeg
XFf6PHPNrwcJb6hqDipMbpHrndlC6mOxPHZsmz1NdubaUIP2cfSPrw7fKYI9_museum-am-bergisel-stoll-wagner-9.jpeg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera