Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Parkowa klinika

 

Czas czytania: ~2 min


t7XlP8rHJhd90mdHuLN5kGPp6fFYdN6V7gff82e1KhO3sCiDSbOXgJLETeuP_groot-klimmendaal.jpg
Nie od dziś wiadomo, że kontakt z naturą, poprawiając samopoczucie chorych, może działać jak terapia. Idea ta stała się podstawą projektu Centrum Rehabilitacyjnego Groot Klimmendaal w Arnhem w Holandii. Celem architektów z biura Koena van Velsena było stworzenie budynku, który nie będzie wyglądał jak standardowy szpital, ale stanie się częścią swojego otoczenia i miejscem przyjaznym nie tylko dla pacjentów, ale także lokalnej społeczności.
24kZrCJBPVtOiN3VW4a2irds2o4gsqEX8IMKq0HmqbG4CphYvW9910Ktr5BW_groot-klimmendaal2.jpg
Centrum Rehabilitacyjne Groot Klimmendaal jest jednym z sześciu budynków, które znalazły się na finałowej liście kandydatów do tegorocznej nagrody Miesa van der Rohe. Nie jest to jego pierwsze wyróżnienie – ma już na swoim koncie nagrodę dla Budynku Roku 2010 przyznawaną przez Holenderskie Stowarzyszenie Architektów, a także Dutch Design Award 2010 r. w kategorii obiektów użyteczności publicznej i wnętrz.
5KutlJNbpuvCfdBbbQV9zNPEGP9zxmJJZQVzd0gAPDzl5kesdz8ENmbdGkzA_groot-klimmendaal3.jpg
Centrum rehabilitacyjne Groot Klimmendaal powstało w zacisznym, leśnym otoczeniu na obrzeżach Arnhem we wschodniej części Holandii. Wzniesiony na pagórkowatym terenie, trzykondygnacyjny budynek ma niewielką podstawę, a obrys kolejnych pięter stopniowo się zwiększa. Mimo swoich gabarytów (14 tysięcy metrów kwadratowych powierzchni), dzięki złotobrązowej okładzinie z anodowanego aluminium i dużym przeszkleniom, budynek wpisuje się w naturalny krajobraz, w którym powstał.
huZ9DzallgSctC8zAYxjCFVBStlA4oQp0tHI0DQZE0MLIGZ5YVfP0NlEVpor_groot-klimmendaal5.jpg
Przeszklenie na całej wysokości elewacji parteru daje wrażenie ciągłości między wnętrzem a zewnętrzem budynku, „zapraszając” las do środka. Dzięki temu, otaczająca budynek natura jest nie tylko silnie obecna w jego wnętrzu, ale także zachęca pacjentów do wyjścia na zewnątrz i spacerów.
AEvn3fYZHyCcq9Agk0xAcG7hsvCn0iz112l3O6wQ6xI07pCS98HBbcDFuGVX_groot-klimmendaal6.jpg
Organizacja programu funkcjonalnego budynku jest bardzo prosta – na najniższej kondygnacji znajdują się biura oraz część ogólnodostępna ze strefą wejściową, zespołem sportowym, basenem, teatrem i restauracją. Wszystkie te usługi dostępne są nie tylko dla pacjentów, ale także ich rodzin oraz dla lokalnej społeczności (przede wszystkim uczniów i zespołów teatralnych). Wyższe piętra zajmuje klinika.
G5sO0zpWpxOsnjlSqLQytigZLdNty234FG4sapH7bkIcmlVDhat0HcWLh7eU_groot-klimmendaallevel0.jpg
Połączenie dużych i małych atriów wewnątrz budynku zapewnia dostęp dziennego światła oraz wizualną ciągłość przestrzeni między kolejnymi poziomami budynku. Wnętrza ożywia gra intensywnych kolorów zestawionych z białymi płaszczyznami oraz padającego bezpośrednio i niebezpośrednio światła (sztucznego i naturalnego).
NeZbWvxltj4H27o4eWLRbE3VxYNKMMqFQGx8vyV4mkLYuAydXnBs9OLMOa3N_groot-klimmendaallevel1.jpg
Budynek Groot Klimmendaal powstał jako element planu urbanistycznego, także opracowanego przez Architectenbureau Koen van Velsen. Zakłada on przekształcenie obszaru, na którym powstała klinika w rozległy park publiczny z niską, jedno i dwupiętrową zabudową.
QmDnUxEqIlWS7bzzl3u9YH6mphi7XFiMIxMuRyK4X74uX86tG81u1yLNTfR9_groot-klimmendaal-section1.jpg
deASAOwZni9gMzZSa2Vl9NmRRJrMm2dj2CkUmB0H4hRoqChJswnZOWasHvlH_groot-klimmendaal-section2.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Filharmonia w Jekaterynburgu nowy projekt architektoniczny od Zahy Hadid
Filharmonia w Jekaterynburgu nowy projekt architektoniczny od Zahy Hadid

Filharmonia w Jekaterynburgu – to jeden z nowszych projektów architektonicznych pracowni Zahy Hadid, ...

Webinarium SSAB: Tworzenie innowacyjnych dachów i fasad zaczyna się od szwedzkiego oleju rzepakowego
Webinarium SSAB: Tworzenie innowacyjnych dachów i fasad zaczyna się od szwedzkiego oleju rzepakowego

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Respite Pavilion – niezwykły obiekt architektoniczny
Respite Pavilion – niezwykły obiekt architektoniczny

Respite Pavilion powstał w Irvine w Wielkiej Brytanii. Projekt architektoniczny tego niezwykłego obi ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera