Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Gra w przenikanie

 

Czas czytania: ~2 min


nq8WMJxG6PUhigH3oZvX9qRyztIfseo3kd3LZC4ahIkFZPSCmZqNi4Qox0LV_atelier-kempe-thill-yout-center.jpeg
Szklana wstęga i białe pudełko. Tak w skrócie można opisać budynek mieszczący centrum młodzieżowe w dzielnicy Osdorp w Amsterdamie. Zaprojektowany przez Atelier Kempe Thill obiekt, mimo niewielkiej skali, stanowi wyraźny punkt na mapie dzielnicy – zarówno architektonicznej, jak i społecznej i kulturalnej.
PCCbTa2u81tU8R6YuJfUqjH7mj1Dl2ML9ZVCZFXf1os3ioQYyW8t1dxm2zxd_atelier-kempe-thill-yout-center-2.jpeg
Centrum młodzieżowe powstało w parkowym otoczeniu na rogu Reimerswaalstraat. Prostopadłościenna bryła składa się z dwóch ułożonych jedna nad drugą, kontrastowo ukształtowanych części – całkowicie przeszklonego, transparentnego parteru i posadowionej na nim kostki o białych elewacjach pozbawionych okien. Lwią część przeznaczonego na inwestycję budżetu pochłonęło przeszklenie dolnej części budynku, którego dłuższy bok liczy 5 metrów. Górna część wykonana została ze znacznie tańszego i łatwo dostępnego materiału – poliuretanu, który nadaje jej charakterystyczną, nierówną fakturę.
muqyZNZv7YjVfzP8yVCJo83T2rCAltN1K5x3EtgTQyNU85baxplpvzlWf2F6_atelier-kempe-thill-yout-center-3.jpeg
Szklane elewacje parteru dematerializują granice między zamkniętą przestrzenią a otoczeniem, sprawiając, że park 'przenika' do wnętrza, a wnętrze wykracza poza swoje niewielkie gabaryty. Efekt ten podkreśla prosta, minimalistyczna aranżacja oraz dominacja jasnych kolorów z przewagą różnych odcieni szarości. Otwarty na otoczenie budynek pełni funkcję 'publicznego salonu' dla najbliższej okolicy. Odbywające się w nim wydarzenia są dobrze widoczne z zewnątrz, wzbudzając zainteresowanie przechodniów i stymulując kontakt z otoczeniem. Transparentność parteru jest także odpowiedzią na obawy okolicznych mieszkańców, że powstanie centrum młodzieżowego mogłoby prowadzić do zmniejszenia bezpieczeństwa w najbliższej okolicy.
E6JEAKsByZRcn6WMilGVIHvfFgq12ShiCuFLm28uW52H4RTY2X9baZkN5LBw_atelier-kempe-thill-yout-center-4.jpeg
Na parterze budynku znajduje się recepcja, kuchnia, małe biuro i toalety. Zamknięta, górna część jest strefą twórczej aktywności młodych ludzi. Zajmuje ją doświetlona za pomocą świetlika wielofunkcyjna sala, którą można podzielić na dwa mniejsze pomieszczenia. Architektura: Atelier Kempe Thill Architektura krajobrazu: Karres en Brands Inwestor: VOF De Stadstuinen Powierzchnia: 255 m2 Projekt konkursowy: 2005 (pierwsza nagroda) Realizacja: 2011 Fot: Ulrich Schwarz, atelierkempethill.com, baunetz.de
W9lmhdIowa8YN8pFTVwElLcaquQG5P4GDaSFH0TvL91uvejxHIKSFWrl6bPJ_atelier-kempe-thill-yout-center-6.jpeg
hQWXDmTxp2zylR6RamunuIVzjt0Yvz0D8mdFea5rA8hAtpeHaAb1HJxSNcJ6_atelier-kempe-thill-yout-center-7.jpeg
1sckigg29WiBEAOTUUgQcEMMdYFs5hgHPkTQvUWXdEokmi5Gyoen6P7xIXNQ_atelier-kempe-thill-yout-center-8.jpeg
3ozR4UF7OekiTWL4nnQkxDafbYIqILnd08UhYTzG7QKnj44buuh5TwmTJT2B_atelier-kempe-thill-yout-center-9.jpeg
L5nRsMLBx4ytHMj3glSC26XC1lo0NQCU3OapNKIUluySrWaXt0Xbg3MXRpsx_atelier-kempe-thill-yout-center-10.jpeg
QJpjUklAAXOFh1VKQ2zVeQMiHZ4vfDgcR1siPMGsXtLHejCUoonOxvJuypnh_atelier-kempe-thill-yout-center-11.jpeg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera