Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Biuro bez liftingu

 

Czas czytania: ~2 min


YQNmCRRwDTRpGHWeM7w3zX9wyVKTp6AMiY0yfBYucTbYdV31EzrDPcXrMORD_madrid-hub-offices-chqs.jpg
Dawny warsztat samochodowy ulokowany między dwiema głównymi stacjami kolejowymi w centrum Madrytu przez wiele lat stał pusty. W końcu znalazło się dla niego nowe zastosowanie – został zaadaptowany na centrum biurowe dla przedsiębiorstw działających w sektorze socjalnym. Autorami projektu Madryckiego Centrum Biurowego są architekci z pracowni Churtichaga + Quadra + Salcedo Arquitectos (CH+QS architects).
tmYUYAaJIHhqi8gOc9IpY1UqeiltQ6nAnel7A5YJdAMFAlaS5rgjaIjF2EIn_madrid-hub-offices-chqs-2.jpg
Projektując adaptację budynku wzniesionego w latach 40. XX wieku, architekci postanowili w jak najmniejszym stopniu ingerować w jego oryginalną strukturę. Zamiast całkowicie zmieniać i modernizować wnętrze, zachowali jego surowy, przemysłowy charakter, a także ślady, jakie odcisnął na nim czas. Zostawili więc na ścianach łuszczącą się farbę, wszystkie rysy i zadrapania pokrywając je jedynie warstwą specjalnej żywicy, żeby proces degradacji nie postępował. Gama kolorystyczna nowych elementów została dopasowana do dominującego w hali surowego betonu.
5dHk14kFPaKgpsqfX2AJRJNsVf7bHIXgCtnwx0IbqCQgmFcFwOQruLq9zIHM_madrid-hub-offices-chqs-3.jpg
Celem interwencji było przede wszystkim stworzenie w dawnym warsztacie funkcjonalnej i ekologicznej przestrzeni biurowej. Kluczem do osiągnięcia tego celu stały się dwa hasła: energooszczędność i recykling. Dzięki wprowadzeniu dodatkowej warstwy izolacji oraz systemu ogrzewania i chłodzenia podłogowego, możliwe jest utrzymanie we wnętrzach komfortowej temperatury. Dostęp naturalnego światła do biur zapewnia duży świetlik nad centralną, otwartą salą, która pełni funkcje głównej przestrzeni zebrań, wspólnej pracy i dyskusji. Spokojne warunki dla spotkań o bardziej kameralnym charakterze oraz indywidualnej pracy zapewniają dodatkowe, mniejsze pomieszczenia ulokowane pod antresolą o stalowej konstrukcji i oddzielone od głównej przestrzeni szklanymi ścianami, a także wydzielone za pomocą regałów boksy w bocznej sali.
Ydkmbqzu4xXQZICTBcm6vLpQAm5DkbmIbNI7pS0K2gZTcKf7EPFKniT5USk0_madrid-hub-offices-chqs-4.jpg
Wnętrze centrum biurowego zostało w całości wyposażone meblami z 'recyklingu', niemal żaden sprzęt nie jest nowy. Właściciele i użytkownicy obiektu sami przekazali na jego rzecz zużyte i niepotrzebne meble, w efekcie czego powstał specyficzny wystrój w stylu vintage. Uzupełniają go 'nowe' elementy wykonane z drewnianych skrzyń do transportu owoców. Posłużyły one jako moduły do konstrukcji stołków, stolików na kawę czy regałów. Podłogi w bocznych pomieszczeniach i na antresoli wyłożone są filcową wykładziną zrobioną z pochodzącej z odzysku wełny. Madrid Hub Offices jest nie tylko miejscem pracy, jest także służy organizacji społecznych i kulturalnych wydarzeń adresowanych do okolicznych mieszkańców. Projekt: Madrid Hub Offices Architekci: CH+QS // Churtichaga + Quadra + Salcedo Arquitectos // ayr+chitecture Powierzchnia użytkowa: 350 m2 Koszt realizacji: 145 tys euro Lokalizacja: Madryt Realizacja: 2009 fot: Daniel Torrelló / ayr+chitecture, yatzer.com
AfMaxBEVCTzyocokUhpm9FGODJz4mQVQUv3hFNIqJweKbhbeHbLYREddTZJe_madrid-hub-offices-chqs-5.jpg
byh8SoN7sOJGX4FS4P3LTb9FWUmoZGZUXzypiwNsZFRvSO3UDJOLBSbFEUD1_madrid-hub-offices-chqs-6.jpg
jegCOKN6QJP8cF0tOqP2Z0I2KmnYMGbVN81HzzEhwok4N1FpyFarQgVRIrXl_madrid-hub-offices-chqs-7.jpg
7iQw1Rdm6Ume7ccFpoEtxr9MH5ftbdiOsajsSPtAxiIqcTOskOPBpciTbHOQ_madrid-hub-offices-chqs-8.jpg
wbyunLthg7EF9UUE8DPZlpO0gfXoyyjQgD1SQctcun39DgIXYywS7U6rm2Wv_madrid-hub-offices-chqs-9.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Webinarium Geberit: Łazienka bez barier
Webinarium Geberit: Łazienka bez barier

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Brabank – architektura mieszkaniowa obok Muzeum II Wojny Światowej
Brabank – architektura mieszkaniowa obok Muzeum II Wojny Światowej

Brabank – to nazwa składającego się z trzech budynków niewielkiego kompleksu zabudowy mieszkaniowej, ...

B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle
B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle

B3000 – tak nazwano projekt przebudowy i rozbudowy dawnego budynku wielopoziomowego parkingu, jaki o ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera