Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Czarna ósemka

 

Czas czytania: ~2 min


EaiEmKvUdbQsB4aPM4qNIbtK8tDNxzqwYnAafzyjyRvgvgRTv0oVXzM8qwmw_8blacks-nrja.jpg
To, co początkowo miało być letnim domem w malowniczym krajobrazie nad rzeką Windawą w zachodniej Łotwie, ostatecznie stało się pokaźnych rozmiarów rezydencją. Tworzy ją rozproszony na rozległej działce zespół budynków, z których osiem w całości pokrytych jest pomalowaną na czarno drewnianą okładziną. To właśnie od koloru budynków zaprojektowany przez pracownię NRJA z Rygi kompleks ochrzczony został mianem '8 Blacks'.
ekXoDCHGhbI5pNpBpUwcnYU2FXWH6LEYh6myh58hnAPGHJolzM2KDBx4YEnb_8blacks-nrja-2.jpg
Założenie powstało w pobliżu miejscowości Kuldigas w Kurlandii. Jak podkreślają architekci, jest ono próbą współczesnego podejścia do archetypicznej dla tego terenu struktury zabudowy mieszkalnej. Połączenie tradycyjnego przekroju budynków i ich nowoczesnej formy daje wrażenie kontynuacji lokalnego dziedzictwa, a zarazem zapewnia komfortowe warunki dla aktywnego życia współczesnej rodziny. Minimalistyczna architektura zaś ma się neutralnie wpisywać w pagórkowaty, nadrzeczny krajobraz, nie stanowiąc dla niego konkurencji.
07jau1dGfdP4V43Luq2tjucnIZ0fWKLHfdXApIe2IgJuAgYtUfmekHPo5dRq_8blacks-nrja-3.jpg
Składające się cały kompleks obiekty podzielone zostały na cztery części. W centrum znajduje się grupa budynków mieszkalnych ulokowanych wokół wybrukowanego dziedzińca. W niewielkiej odległości od nich ulokowano dom gościnny i saunę, a jeszcze dalej, w zastanym budynku na skraju ogrodu – piwnicę. W pobliżu strefy mieszkalnej znajdują się boiska do piłki nożnej i siatkówki.
QvaUfj6gILLDIwSLtKZMHVUqL0vxRTQrH0qhBsxFeLHnRUE5r93VOpiyGR5g_8blacks-nrja-4.jpg
Zastosowanie takich samych materiałów – okładziny z pomalowanego na czarno drewna – na elewacjach i dachach budynków nadaje im jednolity wygląd, fakturę i detal. Kontrastuje z nimi przylegający do wewnętrznego dziedzińca garaż wykonany z białego poliwęglanu i pełniący rolę wielkiej lampy oświetlającej podwórze.
4jGrKxOESD5Ck622EsMbAIfH6viYRslWigSVKkji7EcRLLnkIlRvpz2Eflcf_8blacks-nrja-5.jpg
Budynki mieszkalne ukształtowane są analogicznie, z wyjątkiem jednego – dwukondygnacyjnego, który oddzielony jest od pozostałych tarasem i galerią. Mieści się w nim pokój z kominkiem na parterze oraz pracownia właścicieli na wyższym poziomie. Konstrukcja ścian tego budynku została w nim rozwiązana nieco inaczej niż w pozostałych – tworzy ją metalowa rama ze szklanym wypełnieniem pokrytym rzadką okładziną drewnianą. Szpary między deskami przepuszczają promienie słoneczne, wypełniając wnętrze grą światła i cienia. Od strony rzeki odstępy między deskami są największe, 'uwalniając' duże przeszklenie otwierające widok na otoczenie. Wnętrza wszystkich obiektów mieszkalnych zostały zaaranżowane na zasadzie „pudełka w pudełku' – wolno stojące pokoje-boksy wydzielone są ścianami, z którymi zintegrowane są meble.
yW5dE8xODY3MwnZfziQHtvKPDHMLu64JxJKV1SfF2TALX0NKOtc5royLwGf0_8blacks-nrja-6.jpg
Ulokowana w starym budynku piwnica zamyka ogród solidną, kamienną ścianą, chroniąc go jednocześnie przed wiatrem. Z drugiej strony założenie domyka budynek-brama, który wyznacza granicę prywatnego dziedzińca. Mieści się w nim wejście na teren kompleksu, a także miejsce dla psa i pomieszczenie gospodarcze. Lokalizacja: Kuldigas, Łotwa Projekt: NRJA Architecture Klient: prywatny Powierzchnia: 1359 m2 Realizacja: 2011 Fot: NRJA, nrja.lv
Ot3gT0MgKONuPVOBPST8w6drRmPYI5NNdH3YFdrge6vb0BKPO4s8OsIsBeBz_8blacks-nrja-site-plan.jpg
p4qe49TwsOxcI7uxiB4xR9Q57MFnhjC3Wrn6JFnnySEWSbXAIl40HyxlPG8E_8blacks-nrja-house-plan1.jpg
ecQm2GItDzEHsWYGgHyEMNcq3v7Kkw1KCjUuWJyZC1gSzLn7gIn73eecAT0N_8blacks-nrja-sections.jpg
Qju13oU8nbpMqu3iecdByPyLJtwlDGpw5HDqAHZAk3py4xF36Yk4mUnSdH8T_8blacks-nrja-complex.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Nowa siedziba spółki Gdańska Infrastruktura Wodociągowo-Kanalizacyjna
Nowa siedziba spółki Gdańska Infrastruktura Wodociągowo-Kanalizacyjna

Nowa siedziba spółki Gdańska Infrastruktura Wodociągowo-Kanalizacyjna została wybrana w drodze konku ...

Dom podmiejski – ład w chaosie
Dom podmiejski – ład w chaosie

Dom podmiejski projektu pracowni Z3Z Architekci stanął w 2017 roku w podwarszawskiej miejscowości Jó ...

Nowa Fabryczna – złoto w centrum
Nowa Fabryczna – złoto w centrum

Nowa Fabryczna – to budynek biurowy, który stanął w pobliżu nowego dworca kolejowego w centrum Łodzi ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera