Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Coop podbija Chiny

 

Czas czytania: ~2 min


QyJz8vBcDeLJf6QGeLYm2HbhBMmhHzy2wHlhJrdYmEAbeNues8EVREeL4rUx_coop.jpg
Austriackie biuro Coop Himmelb(l)au na dobre włączyło się w podbój Chin przez europejskich architektów. Kolejny zaprojektowany przez nich dla Państwa Środka budynek – wieżowiec głównej siedziby Chińskiego Towarzystwa Ubezpieczeniowego – powstanie w nowym Okręgu Centralnym w Shenzhen. W sąsiedztwie trwa już budowa biurowca Shenzen Stock Exchange Plaza, którego koncepcja powstała w holenderskiej pracowni Rema Koolhaasa. Władze miasta chcą uczynić z nowej dzielnicy imponujące skupisko nowoczesnych, wyjątkowych drapaczy chmur, sygnowanych nazwiskami najlepszych na świecie architektów. Coop Himmelb(l)au wygrało konkurs na projekt tzw. Wieży C, pokonując min. Steven Holl Architects, MVRDV, Morphosis czy biuro architektiniczne Hansa Holleina. Projekt Austriaków zakłada budowę 49-piętrowego wieżowca o wysokości 200 metrów. Jego podstawę stanowić będzie platforma o wymiarach 40x40 metrów, z której wyrośnie wieża, przedzielona w połowie wysokości kolejną horyzontalną „przepaską”. Tak rozczłonkowana struktura umożliwia wyraźne rozdzielenie funkcji publicznych i prywatnych – pierwsze ulokowane są na najniższych kondygnacjach podstawy budynku, w wieży zaś znajdą się biura. Pomieszczenia o charakterze półpublicznym – centrum konferencyjne, miejsca spotkań, część rekreacyjna i ogrody dostępne dla pracowników biur ulokowane będą w drugiej platformie. Mają one sprzyjać kontaktom międzyludzkim i odpoczynkowi, a także wymianie wiedzy, doświadczeń i pomysłów. Nowa główna siedziba Chińskiego Towarzystwa Ubezpieczeniowego ma się wyróżniać nie tylko dzięki charakterystycznej formie, ale także za sprawą ukształtowania zewnętrznej powłoki budynku, której zadaniem jest wytwarzanie energii. Standardowo już, pojawi się tu dwuwarstwowa elewacja, której zewnętrzna powłoka będzie zawierać ogniwa słoneczne, a także urządzenia umożliwiające redukcję promieniowania słonecznego oraz siły wiatru, która również będzie przetwarzana na energię elektryczną. Ciekawym elementem elewacji będą ekrany multimedialne, umożliwiające ożywienie wieżowca kolorowymi projekcjami. Budynek został tak ukształtowany, by umożliwiać naturalną wentylację. W połączeniu z pozyskiwaniem energii z odnawialnych źródeł zapewni to ograniczenie jej zużycia i uniezależnienie od tradycyjnych źródeł jej pozyskiwania.
e8iIKzR4rkoAZ294wv0eacYvzVi0RqXs5KbtE8ZZfKYtXIizxHZDm0nrWzYr_coop-1.jpg
xg4LPgJrC4563YY3cb8AJvXHtnBHC6wiccQyNTXj4UQoxZTcCP3tEdvpeAzi_coop-2.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

Archiwum Państwowe w Białymstoku otwarte
Archiwum Państwowe w Białymstoku otwarte

Archiwum Państwowe w Białymstoku otworzy swoje podwoje już 20 czerwca 2018 roku. Nowoczesna placówka ...

Przedszkole w Lądku-Zdroju
Przedszkole w Lądku-Zdroju

Przedszkole w Lądku-Zdroju powstało dla 180 dzieci. Miało pomieścić – poza salami dla kilkulatków – ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera