Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom z pętelką

 

Czas czytania: ~2 min


fkF8KDY5tAg9Gy4kJ9Pb7IOeDebPH9ebL2LPm7gKDqSfBJOEYPAHDya0GWCn_casa-360.jpg
Percepcja architektury wymaga ruchu. W przypadku podmadryckiego domu zaprojektowanego przez pracownię Subarquitectura zasada ta nabiera szczególnego znaczenia. Casa 360° ma kształt wznoszącej się spiralnie pętli. Z jej najwyższego punktu roztacza się widok na okoliczne góry.
rjOzhKdJlWV2s1NK5kdhLt1HmNEfzknwu2yYcpdxbz2ahktPVrjQZIuoNt2H_casa-360-2.jpg
Hiszpańska pracownia Subarquitectura (Andrés Silanes + Fernando Valderrama + Carlos Bañón) musiała zmierzyć się z zadaniem zaprojektowania domu z mieszkaniami dla kilku rodzin oraz częścią wspólną na działce usytuowanej na zboczu wzgórza. Architekci postanowili odrzucić zasadę, że forma podąża za funkcją i – jak sami wyjaśniają – „poszukać poezji w możliwościach, jakie daje inżynieria”. Dlatego za punkt wyjścia dla projektu posłużyło im skrzyżowanie autostrad i zmiana kierunku jazdy. Rezultatem jest rzeźbiarska forma będąca metaforą ruchu i stanowiąca architektoniczny kontrapunkt dla spokojnego krajobrazu.
5bTc4d9AIwM91YAgR8VJMkfjAJ1ujXn88QhoPdUOG5XFcwSrOkFCHSVRUaGp_casa-360-3.jpg
Architekci chcieli, by dom z jednej strony sprzyjał interakcjom między mieszkańcami, z drugiej zaś – zapewniał im intymność. Kształt budynku porównują do obrotu, jaki gimnastycy i łyżwiarze figurowi wykonują w powietrzu. Taka 'zakręcona' forma umożliwiła maksymalne otwarcie na otaczający krajobraz od zewnętrznej strony 'pętli', od wewnątrz zaś – wykreowanie przestrzeni introwertycznej i bardziej prywatnej. Dualistyczny charakter budynku znalazł także odzwierciedlenie w relacjach kolorystycznych między jego środkiem i zewnętrzem – elewacje pokryte zostały czarnym łupkiem, wnętrza natomiast są białe i pełne naturalnego światła.
jMiEWfqJYoZrgouJufSLxjgrI1TaHo5xq4ro9fcrcxnhB4r0xWxmHBUM2lPb_casa-360-4.jpg
Odległość z jednego końca domu na drugi można pokonać na dwa sposoby: dłuższy to kręta droga prowadząca po wznoszącej się rampie-dachu, krótsza zaś prowadzi w linii prostej przez wewnętrzną klatkę schodową. Architekci: Subarquitectura (Andrés Silanes + Fernando Valderrama + Carlos Bañón) Lokalizacja: Galapagar, Madryt Inwestor: Arco Design & Projects Realizacja: 2007-2010 fot: David Frutos Ruiz, subarquitectura.com
NN6u3B7e43zggdU4vsP5rSucOTE1yt81idoV7t4UKDpmpTFf20cXdaubiSgx_casa-360-5.jpg
sgrT4ebA7xss288YaPsw6pWYeYbvp84z2zzgcOI8zmyjhRuWyK6QHdwwllXh_casa-360-6.jpg
aEVuLx7eFonyKQC0cUDmqCTZgctUn3cgCgyErD1z0gJITyclc78JIrCqWTSp_casa-360-7.jpg
D0pkETPvpAPzWyBGpMC7Bo4tLIUcI6BAu8iDsQWAa33xjd7Zg8osuim2ajxO_casa-360-8.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

Archiwum Państwowe w Białymstoku otwarte
Archiwum Państwowe w Białymstoku otwarte

Archiwum Państwowe w Białymstoku otworzy swoje podwoje już 20 czerwca 2018 roku. Nowoczesna placówka ...

Przedszkole w Lądku-Zdroju
Przedszkole w Lądku-Zdroju

Przedszkole w Lądku-Zdroju powstało dla 180 dzieci. Miało pomieścić – poza salami dla kilkulatków – ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera