Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Z odcisku

 

Czas czytania: ~3 min


ooPCpno32dn4kTyv9Nx8Pk2h0FoSjIZ2BLcYBAWzc6RDW3cV1csTo9PKtQRl_denari-hl23.jpg
Każde kolejne piętro ma inną powierzchnię i rzut. Profil budynku z każdej strony wygląda inaczej. HL23 – zaprojektowany przez biuro Neila Denariego apartamentowiec przy High Line w Nowym Jorku – odwraca proporcje, eksperymentuje z geometrią i odważnie zmienia miejski krajobraz.
2qthDCPnoChwEkoezMO17hYgLfhdPDbFis1DHLVypHQcwzm5fX5pEiOqW9hE_denari-hl23-2.jpg
HL23 powstał w jednym z najbardziej charakterystycznych miejsc w Nowym Jorku – tuż przy High Line, czyli dawnym wiadukcie kolejowym, który został przekształcony w park miejski na podstawie projektu Diller Scofidio Renfro. Neil Denari wyjaśnia: „Chcieliśmy stworzyć architekturę, która szanuje historię i charakter miejsca, ale która jednocześnie tworzy nowy świat, zintegrowany z High Line.”.
4gPklOO8Uyn6fiQT4eIjInaOCZCI9vVfdgJXu4Qi2l68ZckELMI1nxAnhZ4b_denari-hl23-3.jpg
Denari jest jednym z wiodących pod względem stosowania nowoczesnych technologii współczesnych architektów. Tworzy architekturę, która się wygina, fałduje i rozwija, osiągając złożoność poprzez proste operacje tektoniczne. Jak sam mówi, jego celem jest architektura „kulturowego zrównoważenia”– nadanie każdemu budynkowi istotnego znaczenia publicznego za sprawą zaawansowanego, eksperymentalnego projektu, który jednocześnie nawiązuje do historii i specyfiki miejsca.
5VApG1ir4EwsDiuEZfqJ3WrwwgMs2P5c4Xee3vQaZQwIhfIIotpDqo3So6z6_denari-hl23-6.jpg
Ze względu na obecność wiaduktu High Line, architekci zdecydowali się na odwrócenie proporcji budynku w taki sposób, że najmniejszy obrys ma jego podstawa, a powierzchnia kolejnych kondygnacji jest od niej większa nawet o 40 procent. W efekcie, 14-piętrowa bryła HL23 staje się negatywem budynków znajdujących się w najbliższym sąsiedztwie. Neil Denari: „Odwrócona bryła budynku jest bardzo rzeźbiarska, ale taki rodzaj geometrii, w którym budynek staje się większy wraz ze wzrostem wysokości, był nie tylko wyzwaniem estetycznym i technologicznym, jakie przed sobą postawiliśmy. To bezpośrednia odpowiedź na uwarunkowania lokalizacji i bliskość industrialnej konstrukcji wiaduktu. Chcieliśmy też, żeby z profilu budynek wydawał się smuklejszy, niż jest w rzeczywistości i w ten sposób – choć niekonwencjonalny – był bardziej dopasowany do innych budynków przy High Line i West Chelsea”.
AA33wPQmYV0li5DIhiGEzKsEAqGkOXiz91Q3Z4HjRAe9t8daTZq0KmfFfvFK_denari-hl23-7.jpg
Do HL23 wchodzi się przez hol od strony West 23rd Street, w cieniu potężnych belek High Line. W budynku mieści jedenaście apartamentów, z czego dziewięć zajmuje całe piętra. Na dwóch najwyższych kondygnacjach znajduje się penthouse z tarasami, na dwóch pierwszych zaś – dwupoziomowe mieszkanie z prywatnym ogrodem. Ze względu na kształt budynku, każde piętro ma inny rozkład. Wzmocniona na obwodzie stalowa rama konstrukcyjna pozwoliła zminimalizować ilość podpór we wnętrzach i zaprojektować mieszkania o otwartych planach. Wnętrza budynku zaprojektował Thomas Juul-Hansen.
85f2q0i3suJD0XGA64xk5mwV5wD6xm3ygEMiKHhzkkWQyvKn5ExYKT4TM4A8_denari-hl23-9.jpg
Eleganckie elewacje apartamentowca podkreślają rzeźbiarskość bryły. Fasadę budynku pokrywa w znacznej mierze powłoka stalowa, natomiast pozostałe są przeszklone. Biały wzór kratownicy odzwierciedla na nich układ stalowej konstrukcji, tworząc zwielokrotnioną strukturę, która na zewnątrz daje efekt gry światła i cienia podczas gdy w środku pomaga złagodzić ostre światło. Odbijające się w stalowych i szklanych powierzchniach słońce i chmury sprawiają, że budynek wygląda inaczej i zmieniają kolor o różnych porach dnia i w różnych warunkach pogodowych.
YJyOaQ0vKS7RRo2PTe5PmKWvP2iwZ8Y7QKFLAKLfc0E1zINxXEQYe71J6QUi_denari-hl23-10.jpg
Pierwsi mieszkańcy mają się wprowadzić do HL23 1 czerwca 2011 r. Jeszcze przed ukończeniem budowy ten luksusowy apartamentowiec otrzymał kilka nagród, min. The SARANAY 2010 Visionary Architecture Award oraz nagrodę honorową od oddziału AIA w Los Angeles, gdzie Denari prowadzi swoje biuro. Był także pokazywany na wielu wystawach, min. 'Manhattan in Fast Forward: Neil Denari Builds on the High Line' oraz 'Skin + Bones: Parallel Practices in Fashion and Architecture' w Museum of Contemporary Art w Los Angeles. Budynek spełnia wymagania certyfikatu LEED Gold.

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle
B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle

B3000 – tak nazwano projekt przebudowy i rozbudowy dawnego budynku wielopoziomowego parkingu, jaki o ...

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017
Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017 zostały właśnie docenione. Po raz drug ...

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera