Kostka widokowa - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kostka widokowa

 

Czas czytania: ~2 min


aNm2639EQxqNeYyJdeQvU2aByC2jHHcGe2FyANn4bxZS9od6cHluOdFiYOTA_casa-poli-01.jpg
Widok – to było najważniejsze dla Sofii von Ellrichshausen i Mauricio Pezo, chilijskich architektów, gdy projektowali swój dom. I nie chodzi tu tylko o krajobraz za oknem.
aWBAlArBdbDt0sPMAWpNhOx645PUyvK8yFq6ysxdXfutwBgqgm6QXWwNjOEJ_casa-poli-02.jpg
Nazwa budowli brzmi „Casa Poli”, bo architekci zanim jeszcze przystąpili do projektowania wiedzieli, że będzie on miał wiele zastosowań. Dom miał służyć nie tylko im samym, ale też miał stać się miejscem artystycznych spotkań – przeznaczono w nim miejsce dla innych lokatorów, którzy tu mogliby mieszkać podczas realizowania różnych artystycznych projektów; właściciele dopuścili możliwość pokazywania domu nawet turystom, użyczają miejsca na odpoczynek czy posiłek; w domu odbywają się seminaria architektoniczne, debaty rzeźbiarzy, konferencje malarzy.
JfzwomBttVaXVIhvMgeLIwryGdwlhjy59uLBBLXuAHaJ5Hbqp2ZOaYqE518U_casa-poli-03.jpg
Dom o formie betonowego sześcianu stoi na urwistym klifie nad zatoką Coliumo, niedaleko miasta Concepcion, 550 km od Santiago, stolicy Chile. Tę niezwykłą działkę na kompletnym pustkowiu pomogło architektom znaleźć małżeństwo artystów, pisarz Eduardo Meissner i rzeźbiarka Rosemarie Prim, może dlatego projektanci przeznaczyli budowlę nie tylko dla siebie.
fT1mCrayJYWmyMBsnlwItaofeWQrEBQvkHPymhN7ZJlDl7SXoGMDw71rMfHf_casa-poli-04.jpg
Niesamowite położenie domu w oczywisty sposób zdeterminowało zaprojektowanie w domu dużej ilości okien. Architekci poszli jednak dalej i tarasy widokowe zaplanowali także... we wnętrzu. Wszystkie pomieszczenia w domu – kuchnia, łazienka, sypialnie – ułożono wzdłuż ścian, dzięki czemu środek domu można było zamienić na ogromną, otwartą (także w górę) przestrzeń. Schody, pnące się pod ścianami, nie zostały niczym obudowane, podobnie jak kolejne kondygnacje – wszystkie otwierają się do środka, ku 7,5-metrowej przestrzeni, otwartej od podłogi do dachu.
PY3Zri5iQgAVNoMoNxOJMZflqoXYcqnqTo5yYRwsyubIXT0CfNjoiN5bp8Z3_casa-poli-05.jpg
Okna – różnej wielkości, nieregularnie rozłożone – powodują, że np. stojąc na schodach widzi się jednocześnie ocean, łąkę po przeciwległej stronie domu, niebo i... kuchnię piętro niżej. Z każdego punktu domu rozciągają się zaskakujące, nieprzewidywalne widoki, zarówno na otaczający krajobraz, jak i na wnętrze Casa Poli.
ldBURpfj3XVroZxPfe8Y1LXvbjsQAyO9C3eYYdqGl5dp7t2sH7oRMLwP8u8U_casa-poli-06.jpg
Surowy beton, z jakiego wykonano całą budowlę, paradoksalnie wtapia się w krajobraz – nie razi na skalistym klifie, komponuje się z błękitem nieba i oceanu. Tynkowany w środku, szary, z widocznym deskowaniem na zewnątrz jest zarazem jedyną „dekoracją” tej budowli. Foto: Pezo von Ellrichshausen Architects, pezo.cl

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera