Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom z siatki

 

Czas czytania: ~1 min


Ta9aYOUv6JohUTwpKEKmZJVWqGOg5XLjR6QT4nuwWjq7pzAtdc6cREYtEDQ4_net-house1.jpg
Net House – Dom z Siatki – który zbudowała pracownia Matharoo Associates, wielu przypomina raczej rzeźbę niż zwykły budynek mieszkalny.
jPCNfH1yfJTHkm4Cz0LqFXbJglxQhXWdlmMDuYfKp6lKS9afl6TYwIKO05xV_net-house2.jpg
Gurjit Matharoo i jego współpracownicy przy okazji pracy nad zleceniem postanowili wrócić do czasów dzieciństwa i do tradycji, wciąż w Indiach aktualnej – czyli spania na zewnątrz, jedynie pod chroniącą od owadów moskitierą. Ciepły, łagodny klimat regionu Indii, w którym powstał Net House umożliwił odwołanie się do tego zwyczaju. Dlatego właśnie powstał dom... bez ścian.
wFYgPqnW2c95XknO2cPQFU4a2pK61ET2fDOz7LmJBTzlNJT57miQVm4zv4AG_net-house3.jpg
Willa (o prostej formie pudełka) zbudowana została z metalowych słupków (w rodzaju kątowników), na których rozpięto drobną siatkę. I do tego sprowadza się właściwe cała konstrukcja. Część mieszkalna rozciąga się na parterze i jest całkowicie otwarta – przestrzeń wydziela ciąg kuchenny czy wijąca się klatka schodowa (prowadząca na taras na piętrze), jednak nie grodzą jej, a raczej porządkują.
PYFGTggiBec57uQSRHa9inh3al4NzaYWHd4VwNgm1wHzFdJVXFOSzWh2cdi6_net-house4.jpg
Wnętrze jest widoczne na przestrzał, nic go nie zasłania od zewnątrz. Tym samym środek przenika się z tym, co dookoła domu. Jednym zabiegiem, który pozwala – gdy zajdzie taka potrzeba – odgrodzi się od otoczenia, są bambusowe rolety, które można opuścić na każdą ze ścian (o ile panel z siatki można nazwać ścianą).
RAPrWEQBXzeoc3lW9YNX3AeLialAXoMT3txFAi2fVpcVHwz3DtgIJPcR0MOB_net-house5.jpg
„Indyjską przestrzeń zdominowały wieżowce, maszty telefoniczne, anteny satelitarne”, mówi Gurjit Matharoo. Jakby w sprzeciwie wobec postępu cywilizacji i globalizacji powstał dom, który nie tylko nawiązuje do tradycyjnego indyjskiego sposobu mieszkania, ale też pozwala na niezwykły, praktycznie spotykany w budynkach mieszkalnych kontakt z naturą i na „dostrojenie” swojego trybu życia do zmian pogody i pory dnia. Foto: Matharoo Associates , matharooassociates.com
V4VFR5MEpHJrCJiSUdzcUjd2zVi9fBv0j98quzyzmzBSooebGqdknFAqJjpw_net-house6.jpg
GY2wvfgyPEAebU3aPjp2zrb88CWrAROKZ3mrqdwpL5lMjmXXmbvlfuwKrsX6_net-house9.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera