Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


„Mała” szkoła

 

Czas czytania: ~2 min


pTYw9LcGZzV9u8NFE8mZyY2hcxVtkFbNVKE6z5iVu5kT6jaE3Zt9dLZMWnAZ_josephine-baker-schools-dominique-coulon.jpg
Projektując szkołę i przedszkole im. Josephine Baker w La Courneuve architekci z pracowni Dominique Coulon & Associés położyli nacisk na relacje między dziećmi i przestrzenią. Nie chcieli stworzyć kolejnej szkoły, zaprojektowanej jak dla ludzi dorosłych, tylko w mniejszej skali. Dzięki rozbiciu zabudowy na mniejsze segmenty, naturalnym materiałom i precyzyjnie dopracowanym detalom oraz żywym kolorom budynek ma być przyjazny i atrakcyjny dla małych użytkowników.
OxTbdVBsvXi9kgU01kRIHfeTeCLBasdJSPZt3NxMeSi6iJUAWoBeRv8uf0Y3_josephine-baker-schools-dominique-coulon-2.jpg
Zespół szkół powstał w miejscu zburzonych w 2003 r. budynków mieszkalnych w dzielnicy 'Cité des 4000', które powstawały od lat 50. do 70. XX wieku. Jego realizacja była częścią planu urbanistycznego stworzonego dla tej części miasta przez Bernarda Paurda. Jego celem było zachowanie i połączenie różnych znaków i śladów z przeszłości nawarstwiających się na tym terenie. Zespół powstał przy skrzyżowaniu dwóch historycznych osi urbanistycznych, których obecność sygnalizują ruiny galijsko-rzymskiego cmentarza.
zHDDk2X5z0kyMqgLDS6kf6hgeMuGHiieKnpk0QaLqFz1MVoDdGFK3KChSrmE_josephine-baker-schools-dominique-coulon-3.jpg
Szkoła została wzniesiona na trapezoidalnej działce. Ze względu na wymogi funkcjonalne i programowe, podzielona została na odrębne bloki mieszczące przedszkole i szkołę podstawową. Nie są one jednak rygorystycznie od siebie oddzielone – ich strefy zewnętrzne wzajemnie się przenikają, wspólne dla obu stref są także stołówka i biblioteka. Część przedszkolna ulokowana jest we wschodniej części zespołu, szkoła zaś zajmuje część zachodnią z widokiem na ogród. Boisko dla starszych dzieci wcina się w teren przeznaczony dla młodszych. Boiska znajdują się także na dachach pozostałych budynków.
SdeMX0hp7pzuumRrtu2O6Qfn2VCrpAQw1m1aZQlPzYDe2pfyPQ6EPh6SOzgR_josephine-baker-schools-dominique-coulon-4.jpg
Cały zespół zabudowy, mimo asymetrycznego układu i licznych otwarć widokowych, stwarza wrażenie zamkniętej kompozycji. W charakterystyczny dla budynków Domonique'a Colona sposób, formy gwałtownie się zmieniają, tworząc dynamiczne, łamane płaszczyzny. Zmienny jest nawet kształt korytarza, który przed drzwiami do klas rozszerza się, tworząc strefy wejściowe oświetlone górnym światłem wpadającym przez świetliki. Dynamicznie wznoszące się i opadające rampy prowadzą na umieszczone na dachu boiska sportowe. Gra kompresji i rozciągania przestrzeni podkreślona jest przez użycie intensywnego, pomarańczowego koloru, który pokrywa podłogi, czasami 'rozciągając się' także na ściany i sufity i potęgując intensywność naturalnego światła. Projekt: zespół szkół (przedszkole + szkoła podstawowa) Inwestor: miasto La Courneuve Architekci: Dominique Coulon & Associés Zespół projektowy: Dominique Coulon, Olivier Nicolais Współpraca: Sarah Brebbia, Benjamin Rocchi, Arnaud Eloudyi, Florence Haenel Konstrukcja: Philippe Clement, Cécile Plumier, Frédéric Blanc, G. Jost Architektura krajobrazu: Bruno Kubler Program: sala audytoryjna, pomieszczenia administracyjne, szkoła podstawowa: 10 sal, przedszkole: 6 sal, część rekreacyjna: 6 sal, stołówka, biblioteka Powierzchnia: 6,5 tys m2 Koszt realizacji: 8 mln euro Fot: Eugeni Pons, Olivier Nicolais, Delphine George, baunetz.de
WHkxlT7gzOTcjIj0CrhoQx8xTNEkh7y9DNZgiptDLTj83VONhV0RlRUb8BdX_josephine-baker-schools-dominique-coulon-5.jpg
dWvPfXbhIS0arCYWwrCRkJBENkouVZJjVvDwr49GskeXYaWAUwYK7guJfc5S_josephine-baker-schools-dominique-coulon-6.jpg
UvwZAZ5KqGwpCICknIOmVD4FlfGuELQK8IFDKcejdaYcwi7H98wAe2i3zr28_josephine-baker-schools-dominique-coulon-7.jpg
YI4ZfErimo03tviURgoBSBKz1ZwRtgFG97JQf2gXTVXiDGMCCUK9nHMC5dsS_josephine-baker-schools-dominique-coulon-8.jpg
rLS2ITB4whI2Qvn7bcWRQjd7nZKwdmym8PeuGr33cjrj41ua3LtFPUvzPmFX_josephine-baker-schools-dominique-coulon-9.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017
Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017 zostały właśnie docenione. Po raz drug ...

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

Skra – wyniki konkursu architektonicznego
Skra – wyniki konkursu architektonicznego

Konkurs architektoniczny na projekt nowego zagospodarowania terenu sportowego Skra w Warszawie władz ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera