Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Ogród nad morzem

 

Czas czytania: ~3 min


kL1PWq2K09AX5esoSorh7GKBuyzf8u0UMQnepzy9SHQsGgWmtEwtZzBlfioJ_maarte-nadmorski-dwor.jpg
Białe elewacje z drewnianymi detalami, duże okna, tarasy. Proste bryły zatopione w zieleni i dużo wolnej przestrzeni. Powstające w Gdańsku osiedle Nadmorski Dwór zaprojektowane przez sopocką pracownię Maarte Marka Łańcuckiego łączy w sobie wszystkie cechy, jakie kojarzą się z nadmorską architekturą, nawiązując przy tym do modernistycznych wzorców zabudowy Trójmiasta. Póki co, ukończony został pierwszy z sześciu etapów na jakie rozłożono całą inwestycję, czyli trzy z czternastu planowanych budynków z klubem fitness, częścią założenia wodnego, zielenią w przestrzeni wspólnej oraz terenami rekreacyjno-sportowymi – placem zabaw, boiskiem, kortem tenisowym i placem do gry w bule. Obecnie trwa realizacja drugiego i trzeciego etapu i powstaje projekt czwartego. W planach są jeszcze dwa kolejne. Opis autorski: Projekt zespołu zabudowy Nadmorski Dwór w Gdańsku obejmuje teren o powierzchni około 4,10 ha. Osiedle leży w pasie nadmorskim, 700 m od morza i tuż przy promenadzie prowadzącej na molo w Gdańsku Brzeźnie. Jednocześnie jest bardzo dobrze skomunikowane z centrum Gdańska. Część działki jest porośnięta sosnami, podobnie jak przylegające od południa tereny leśne, należy do Ogólnomiejskiego Systemu Terenów Aktywnych Biologicznie. Ze względu na naturalne zadrzewienie, osiedle zaplanowano, jako „miasto – ogród” wokół wewnętrznego parku, z kompozycją osiową i w układzie prostopadłym do ściany lasu. Zabudowa w układzie wschód-zachód stwarza optymalne warunki nasłonecznienia, jednocześnie otwierając widoki na zieleń. W parku znajdują się urządzenia do wypoczynku i zabawy oraz boiska sportowe. Osiedle tworzy zespół 14 niskich, czterokondygnacyjnych budynków apartamentowych. Charakterystyczne budynki tworzą kameralne wnętrza, każde indywidualnie potraktowane, które zapewnią poczucie komfortu i identyfikacji oraz pozwolą rozwinąć mieszkańcom więzi społeczne. Jednocześnie zadbano o poczucie prywatności projektując budynki ekstensywnie, z przydomowymi ogródkami czy własnymi tarasami na dachach. Architektura budynków odpowiada charakterem modernistycznej zabudowie willowej. Zróżnicowany układ brył, cofnięte kondygnacje, układy dwu, trzy klatkowe powodują, że budynki sprawiają wrażenie kameralnych. Na fragmentach elewacji zaprojektowano specjalne siatki pod zieleń, część balkonów osłaniają ramy z siatkami pod pnącza. Budynki mają płaskie dachy. Tarasy na dachach oraz balkony zbudowano z systemowych drewnianych trapów i deków. Jest to element architektury nadmorskiej. Wewnątrz osiedla zaprojektowano plac publiczny, ukształtowany na skwer-agorę, miejsce spotkań i odpoczynku, z lustrem wody, w którym będą odbijać się budynki i zieleń. Szczególnym miejscem jest oś widokowa i kanał wodny, stanowiący ważny element kompozycyjny, łączący cichą strefę odpoczynku ze strefą parku osiedlowego. Założono specjalne efekty, które mają wpływać relaksująco, ruch i szmer wody, płynącej kaskadowo z placu do stawu. Drugi staw, na końcu kanału wodnego, jest główną atrakcją parku osiedlowego. Park ten stanowi strefę sportową osiedla – znajdują się tutaj miejsca do gry w bule, kort tenisowy oraz wielofunkcyjne boisko do koszykówki i siatkówki, a także drewniany „statek” do zabaw dla dzieci. Na terenie osiedla zlokalizowano dwa kluby fitness, z wygodnym lobby, bogato wyposażoną siłownią, solarium, zespołem wypoczynkowym z saunami, salonem relaksacji z jacuzzi oraz komfortowym zapleczem socjalnym. Pierwszy z klubów znajduje się w kondygnacji podziemnej budynku mieszkalnego, a drugi pod stawem-lustrem wodnym, z którego początek bierze założenie wodne. Przy zespołach fitness ukształtowano skarpy w sposób umożliwiający przeszklenie dużych powierzchni ścian zewnętrznych i otwarcie na otaczającą zieleń. Data projektu pierwszego etapu: 2008-2009 Data realizacji pierwszego etapu: 2009-2011 Lokalizacja: Gdańsk Projekt: Studio Architektury MAARTE,Sopot, www.maarte.pl Autor: arch. Marek Łańcucki Współpraca (przy pierwszym etapie): arch. arch. Grzegorz Andrzejewski, Piotr Becla, Monika Buksińska, Bartosz Kisiel, Krzysztof Król, stud. Stud. Filip Miderski, Joanna Poszumska, Monika Schmidt Sprawdzający: arch. Damian Bruessau Inwestor: Invest Komfort S.A., Gdynia Powierzchnia użytkowa (pierwszego etapu): 5.002,52m2 Fot: Marek Łańcucki
VpbSR3kKtuZPdRzeV11MVVBZ1mIbXp04ag5sCdLZQ3T8aTD1Qvl3WLqYh183_maarte-nadmorski-dwor-2.jpg
SaRH0rBGWEbZbCf56a4r47zaOH6Tkz5OOxtNsAvw28Je7t6KJ42WRwPrSny8_maarte-nadmorski-dwor-3.jpg
AFjfWWeX12bhKhokOxefh8P5rOb7uXD2v8bTNQsvRnYOPwVhfZ2FIAvU71VM_maarte-nadmorski-dwor-6.jpg
OFdoEwjsRovrZJ64NzfwhFsetiapA5m7yBIAKfRLrSaypLlPr42SV0SAOHY4_maarte-nadmorski-dwor-7.jpg
w7nq6yHhGfXdK8ZV6j50ISa7jOJg1NfelVANIZC73yioLa18fsiba6qr7xYQ_maarte-nadmorski-dwor-8.jpg
fHrZ9zzpIqOqrrPoI3hJrEBUANmYZlYLb06XTegZvXRZJ1AaYKhC17pbXtje_maarte-nadmorski-dwor-9.jpg
4v4RHGGr2YwiR6aDsZLn7TAiECaKO5DjowWIu4zSnM9RpKtGGDIFABKBALQQ_maartesyt.jpg
7ZCdbvsbVKoe2SulHIUeppnjvaZFXwY8DjprqnJ6XXQGUP8MwDTcB5F0w4TS_maarterzuty.jpg
hZMhmTbQCvlja167RC3dfOVckLdLp40KfmOBwPnBmXolBlOo8Dc0M1ivYYij_maarterzuty1.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera