Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Gra w bierki

 

Czas czytania: ~2 min


4CI89REcnfE0eAJuzF7RMysu1DUYtDfVjmJfnW7ncF4qhLAySlVWLA8aHA7A_statoilhydro-4.JPG
Norweski koncern naftowy, StatoilHydro, chcąc zbudować w Oslo swoją nową siedzibę, ogłosił konkurs architektoniczny na jej projekt. Oczekiwano przede wszystkim budynku nowoczesnego, elastycznego i ekologicznego. Spośród 40 nadesłanych zgłoszeń najlepsza okazała się propozycja norweskiego biura a-lab, która powyższe wymagania łączy z odważnie ukształtowaną, otwartą na otoczenie bryłą. Nowy budynek ma powstać nad brzegiem morza, w dzielnicy Fornebu znajdującej się w zachodniej części miasta. Dołączy do znajdujących się już tam biurowców Telenor i Aker Solutions.
Q66BkCx3bWqIv88BXnB4fr7u7YASucboSFfgQqxpMEv5mf89XSQKMBw9ieqV_statoilhydro.JPG
Projektując bryłę budynku, architekci zainspirowali się popularną grą w bierki. Obiekt składa się z pięciu prostopadłościennych, 3-kondygnacyjnych elementów, ułożonych jedne na drugich. Między bryłami tworzącymi dwa pierwsze poziomy konstrukcji powstał wysoki na 6 kondygnacji, wewnętrzny dziedziniec, pomyślany jako miejsce spotkań i odpoczynku. Krótsze elewacje brył będą w całości przeszklone, na dłuższe nałożona zostanie ażurowa powłoka z nieregularnie rozmieszczonymi otworami o zróżnicowanych, geometrycznych kształtach, przypominających powiększone piksele. Dzięki dużej powierzchni okien budynek będzie się otwierał na otaczający go park i morze.
ojtEQTGOJ5BSCQhzUKCyjPMFVaUSYMNUjOg6Seon6Hd900QFIH0JqRsTFSxT_statoilhydro-1.JPG
Ważnym aspektem projektu a-lab są rozwiązania ekologiczne, umożliwiające zminimalizowanie zużycia energii. Naturalne metody ogrzewania i chłodzenia budynku nie tylko sprawią, że będzie on przyjazny środowisku, ale też zapewnią redukcję kosztów jego utrzymania i eksploatacji, a co za tym idzie – również wynajmu. Nowy obiekt ma być najbardziej oszczędnym ze wszystkich biurowców zajmowanych do tej pory przez StatoilHydro.
nulQjvUwFfTPPRMTBj8suDvdMfUDU8A7zV0XZ0aUtYRBUX4Hhw4EZ4nshmNx_statoilhydro-2.JPG
Zaprojektowany przez a-lab biurowiec będzie miał 65 tysięcy m² powierzchni. Jego wnętrza będą rozplanowane tak, by zapewnić maksymalną elastyczność i dostosować je do zmieniających się potrzeb najemców. Możliwe będzie na przykład zmniejszanie i zwiększanie ilości stanowisk pracy w biurach oraz łączenie ich w większe jednostki. Budynek ma być gotowy jesienią 2012 r.
tRCh5O1p8LRIAYtVLWnKeCaQSBJjj3PwtZDRLP2s0auny9EWlx5iZZK0Uqur_statoilhydro-3.JPG

Podepnij swój artykuł

tagi

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera