Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Ażur z betonu

 

Czas czytania: ~2 min


lgwF5Lrk9oBOnPFh4l8ho6iBvZv1CPeTJbbonFtPvdTdGK6byu2xDFkAW4zi_lam-lille-1.jpg
Manuelle Gautrand zaprojektowała rozbudowę gmachu Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Lille. Zaproponowała ażurową, betonową bryłę, którą dostawiono do istniejącego, zabytkowego gmachu.
ethhHgHxYWU1XHreWDZyAgpO7xUEBWWK3VpiY7HTzIAZ50LL1BX7mIPOWv21_lam-lille-2.jpg
Lille Métropole Musée d'art moderne, d'art contemporain et d'art brut (LaM)– to instytucja, posiadająca kolekcję i prezentująca zbiory sztuki francuskiej i zagranicznej z XX i XXI wieku. Muzeum posada prace nie tylko Pabla Picassa, Amedeo Modiglianiego czy Joana Miró, ale też duży i cenny zbiór artystów tworzących w nurcie „art brut”. Ponadto w LaM można zobaczyć duży zbiór rzeźb, prezentowany w pięknym ogrodzie wokół muzeum. Sam gmach powstał w 1983 roku według projektu Rolanda Simouneta i od 2000 roku jest wpisany na listę zabytków (Inventaire supplémentaire des Monuments historiques).
u0vtp5Y38tupN3r88XIpa3uDekprMkry49P7jqHiOCokHRfLAA3mckO0LSAo_lam-lille-3.jpg
W ubiegłym roku zakończyła się rozbudowa gmachu, który powiększył się o blisko 3 tysiące m2. obok ceglanego budynku Rolanda Simouneta powstała nowa kompozycja kubicznych brył. Architektka swoją wizję dopasowała oczywiście do istniejących zabudowań, ale nadała im zupełnie nowy wyraz. Dotychczasowa siedziba muzeum także oparta jest o zespół brył (nie jest to jednolity budynek). Simounet zbudował kompozycję z narastających jakby jeden na drugim ceglanych prostopadłościanów, w których zaznaczono ramy okienne i pionowe podziały za pomocą ceglanych słupów-lizen.
NHLn8uIrfNOOMrsJxLeqsXhdsC7AevCYTgGFMGye1nKcchxncT1gYe5xWtOL_lam-lille-4.jpg
Gautrand znacznie uprościła formę „swoich” brył. Spiętrzają się one i układają w nieregularną kompozycję, za to pozbawione są dekoracji czy podziałów. Wzniesione z płyt z jasnego betonu otrzymały tylko jeden charakterystyczny element: ich ściany szczytowe zamieniono na ażurową, graficzną „wycinankę”, która – już w formie tylko wzoru wyciśniętego na betonie – przechodzi także na część ścian bocznych.
diZfpMakfcBp4XgaJjLwttIuFGTpzCD9W8ehlnAXb6KQ9nsLeTtD00BItp3r_lam-lille-5.jpg
Architektka cieszy się, że mimo statusu zabytku, jaki ma sąsiedni gmach, zleceniodawcy nie chcieli nowej części odsuwać na drugi koniec działki, a zależało im, aby oba budynki się łączyły i przenikały. Gautrand przyznaje, że potraktowała dzieło Simouneta jako wskazówkę, ale jednocześnie stworzyć projekt wyrazisty, nieobojętny.
E2srpaXg0ROiAwDXZiEbcJv666UQabpHffyo3HCURafRdVGkw7u4O08MnoOx_lam-lille-7.jpg
Nowe skrzydło muzeum służy prezentacji dzieł artystów spod znaku „art brut”, sztuki, celowo wykraczającej poza kulturowe przyzwyczajenia Europejczyka, niełatwej w odbiorze, łączącej elementy „sztuki naiwnej” z estetyczną prowokacją. Manuelle Gautrand stworzyła wnętrze, które pozwala na profesjonalną prezentację tych dzieł, a zarazem „dokłada” do nich nieco niepokoju. Bo świetliste wzory, wchodzące do wnętrza przez ażurowe ściany taki właśnie dają efekt. Foto: Max Lerouge, arthitectural.com, manuelle-gautrand.com
70pivZ2ELKuACoRRDo8AJEJsmK5a2hDShExkdrvKJrArdk4xu0b3xfbhf2TL_lam-lille-8.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera