Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Leśna biblioteka

 

Czas czytania: ~1 min


xmDvSXZhRKGUHzPHdIV1IxSBsT168i4OpDGY1aLJjmnYVTwmkJv6RB8c4W3r_gluck-dom-w-lesie-1.jpg
Niedaleko jednaj z największych metropolii świata – Nowego Jorku – stanął dom, w którym łatwo zapomnieć o cywilizacji.
2MzSAs9XSxolSFetRSb0r86PAuU8ec4a1ohLcMHKhXlKVMWsvQaSUvjdXwGj_gluck-dom-w-lesie-2.jpg
Konstrukcja domu jest niezwykle prosta. Kondygnacja przyziemia – to kamienny postument, na którym postawiono drugie piętro, całkowicie przeszklone. Szyby go otaczające można też rozsunąć i w ten sposób pozbawić się w ogóle jakiejkolwiek bariery, dzielącej wnętrze od natury.
wCKo5VxiELuoX9xsF8fhOTQifhlAqFpjxf0vmsHkM2MrVgbgS4zsKDeMMMkI_gluck-dom-w-lesie-3.jpg
Dom stanął w lesie i wokół nie posiada innego sąsiedztwa niż drzewa liściaste. To ziemia, należąca do projektanta domu – Petera Glucka. Dom, o którym mowa architekt zaprojektował dla swojej żony, która jest naukowcem, badaczką kultury i historii Japonii. Budynek nie jest przeznaczony do mieszkania – jest gabinetem do pracy i biblioteką.
9LwUWhWrnuoSU02eU6dzNVTzTx8MQBxst3EQzySxKCOqvORFUN2L4OvrlA5r_gluck-dom-w-lesie-4.jpg
Przeszklona kondygnacja urządzona jest w minimalistyczny sposób: mieści długi blat – biurko oraz kilka półek na książki. W przyziemiu, w miejscu, do którego dociera niewiele światła powstała przestrzeń dla ogromnego, bo liczącego 10 tys. tomów księgozbioru. Sam Gluck mówi: „Od kiedy zbudowaliśmy ten dom, żona twierdzi, że nie ma na kuli ziemskiej miejsca, w którym pracowałoby jej się lepiej”.
C9Tx7NMO9uu9iTPArK1cjRbfp4HTUfqvoFZdyMZ670rGbrX1fSOAocB8XfU0_gluck-dom-w-lesie-5.jpg
Ale nic w tym dziwnego – niewielki (założony na planie kwadratu 6x6m), ale bardzo wygodny dom zapewnia wszystko, co potrzebne do pracy: oddalenie od innych ludzi czy zabudowań (tradycyjnych „rozpraszaczy uwagi”), ciszę oraz zawsze działający kojąco kontakt z naturą. Szum i widok drzew pomagają się skupić. Foto: Paul Warchol, Gluck & Partners, gluckpartners.com Anna Cymer

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera