Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Szyby zamiast murów

 

Czas czytania: ~2 min


bvvxz9mGat4TAnKsMy35bRgTxBudLeSL8OAIv7gltXJcUXpcVbmRbzxeA1eQ_reynaers-willa-van-acker-belgia-1m.jpg
Drzewa niemal rosną w salonie, a trawa zza okna płynnie przechodzi w podłogę kuchni. Brak podziału na wnętrze i ogród jest tym, co wyróżnia energooszczędny dom architekta Marka van Ackera. Willa van Acker Sissau zlokalizowana jest na narożnej działce, leżącej w centrum zalesionego obszaru miasteczka Loppem w północno-zachodniej Belgii. Dom wybudowano na planie litery L, żeby jak najbardziej zoptymalizować układ pomieszczeń w stosunku do światła słonecznego i widoku z okien. Architekt zdecydował się na zaplanowanie układu pomieszczeń tak, by możliwe jak najwięcej z nich było zwróconych na południe i zachód. Willę podzielono na dwie kondygnacje. Sypialnie, łazienka i garaż zlokalizowane są na parterze północnego skrzydła. Przestrzeń mieszkalna znajduje się także na poziomie 0 skrzydła wschodniego, nad którym mieści się kondygnacja biurowa. Wszystkie pomieszczenia mają przestronny, otwarty charakter i płynnie przechodzą jedno w drugie. Dom jest całkowicie otwarty na ogród, zajmujący centralną część działki. Aby zapewnić możliwie jak największą transparentność kondygnacji parterowej od strony zieleni drzew (od wewnątrz litery L), van Acker użył do jej wykonania wielkich paneli szklanych. Natomiast po zewnętrznej stronie litery L zaprojektował masywny mur, izolujący willę od sąsiadujących z nią ulic.
9RFlJZzRsbYyqU9TIl6UXKicCZflDR4RsY0XrJg5yaJiDo7w9rRgCjYkBDNd_reynaers-willa-van-acker-belgia-2m.jpg
Charakterystyczną cechą wilii van Acker Sissau jest zastosowanie naprzemiennie transparentnych i opalizujących materiałów, dzięki czemu wydaje się ona balansować na cienkiej granicy pomiędzy prywatnością a otwartą przestrzenią. Sposób rozplanowania poszczególnych pomieszczeń zdecydował także o niecodziennym kształcie i opływowej linii dachu willi, którego płaszczyzna wydaje się unosić i wyginać nad przestrzeniami funkcjonalnymi. Dom tworzy jasną, białą ramę, przypominającą falę marszczącą krajobraz. Ze względu na ogromne połacie szklane i duże otwarte przestrzenie, postanowiono zastosować stalową konstrukcję szkieletową. Konstrukcja została zbudowana z tworzących rytmiczny wzór smukłych belek i dwuteowników, wypełnionych siatką drewnianą. Z kolei konstrukcję drewnianą wypełniono wiórami celulozowymi, co oznacza, że budynek charakteryzuje się także bardzo korzystnym wskaźnikiem zapotrzebowania na ciepło, wynoszącym E42.
gihz3AkDFke6JzTIHImm0uLRKkp2tPivQ4e1GiZsEFSDCe9agSabATlyBXgK_reynaers-willa-van-acker-belgia-3m.jpg
Chciałem zaprojektować willę, w której przestrzenie mieszkalne, wypoczynkowe i przeznaczone do pracy płynnie przechodzą jedna w drugą – tłumaczy Mark van Acker. W rezultacie powstał budynek, który – dzięki dużym otwartym przestrzeniom i wielu przeszkleniom – zaciera granice pomiędzy wnętrzem a otoczeniem zewnętrznym. Willa van Acker Sissau Architekt: Mark van Acker, Loppem Źródło: Reynaers

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Nowa siedziba spółki Gdańska Infrastruktura Wodociągowo-Kanalizacyjna
Nowa siedziba spółki Gdańska Infrastruktura Wodociągowo-Kanalizacyjna

Nowa siedziba spółki Gdańska Infrastruktura Wodociągowo-Kanalizacyjna została wybrana w drodze konku ...

Dom podmiejski – ład w chaosie
Dom podmiejski – ład w chaosie

Dom podmiejski projektu pracowni Z3Z Architekci stanął w 2017 roku w podwarszawskiej miejscowości Jó ...

Nowa Fabryczna – złoto w centrum
Nowa Fabryczna – złoto w centrum

Nowa Fabryczna – to budynek biurowy, który stanął w pobliżu nowego dworca kolejowego w centrum Łodzi ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera