Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Perforowana biblioteka

 

Czas czytania: ~2 min


DgZ94M3IFDU8YwFPdAeHBjwJvZ3wX18XEztXgsASS0scVStQ82jQvr71QaZS_kanazawa-architects-7.jpg

Naturalne światło wpada do wnętrza czytelni przez sześć tysięcy niewielkich otworów wyciętych w betonowych ścianach budynku. Autorami 'perforowanej' biblioteki w japońskim mieście Kanazawa są Kazumi Kudo i Hiroshi Horiba z japońskiej pracowni Coelacanth K&H Architects.

b7uFD4mNkV85rgCUlPu9KJLxjKMIxK15OrU3kDiRgzggAd5NOtGxvslQhNmY_kanazawa-architects-6.jpg
Wgdifqp1jt988xyVuVaePrKCE56gtxFNK3X3kYbEfPyBQ6IKSy4lWC3sozrn_kanazawa-architects-2.jpg

Projektując bibliotekę, a zwłaszcza jej serce, czyli czytelnię, architekci chcieli stworzyć optymalne warunki dla lektury – bez względu czy służącej nauce i zdobywaniu wiedzy, czy rozrywce – i eksplorowania zamkniętego w książkach świata ludzkiej wyobraźni. Jednocześnie, zadanie to potraktowali jako misję stworzenia nowej jakości przestrzeni publicznej dla lokalnej społeczności – w dzisiejszych czasach biblioteki traktowane są nie tylko jako miejsca, w których książki są zbierane, magazynowane i udostępniane, ale także jako obiekty mające przyciągnąć i zatrzymać czytelników dodatkowymi funkcjami. W związku z tym, także nowa biblioteka Kanazawa Umimirai pełnić ma funkcję przestrzeni spotkań i nowego ośrodka życia społecznego dla lokalnych mieszkańców.

bwHEzY4egOWuS4avhBTCsiUY1l6Ttj0CWsFn5ZCRqoRzEx8hfEyLPAnpSzTf_kanazawa-architects-3.jpg
vo4iAACrgYHLr3RhEOCtX4RA355Ix5gaH4Q1GfqQYB1ctOoxA2EQ0qbypf8d_kanazawa-architects-4.jpg

Najważniejszą częścią publicznej biblioteki jest czytelnia, która powinna zapewniać komfortowe i przyjazne warunki do lektury. Projektanci uznali, że takie środowisko musi pozwalać czytelnikom doświadczać przebywania w otoczeniu książek, które są fizyczne obecne, dostępne na wyciągnięcie ręki. Dlatego regały z książkami wyeksponowali w jej wnętrzu, nie chowając ich w magazynach. Układ mebli wydziela w ramach otwartej przestrzeni czytelni kameralne wnętrza. Mniejsze stanowiska dla czytelników ulokowano także na antresolach.

We8KR81bOict59nV3D2M1WtJWQTFaUhDUEPCxzM6zwKODDBtcIqIjf1o16QR_kanazawa-architects.jpg
E259OPoq6beQ4LPZiVJsGL9gMAs6GWVV4geBZhHIa3otTsgGSRmbJLZFlnl6_kanazawa-architects-5.jpg

Zajmująca niemal całą pierwszą kondygnację budynku czytelnia ma rzut kwadratu o boku 45 metrów wysokość 12 metrów. Jej ściany są 'podziurawione' okrągłymi, przeszklonymi otworami o średnicy 20, 25 i 30 centymetrów. Dzięki nim, wnętrze jest oświetlone jednolitym, łagodnym światłem, a jednocześnie daje wrażenie otwartości na świat zewnętrzny. Ideałem w kształtowaniu tego typu obiektu była dla architektów paryska Biblioteka Narodowa zaprojektowana w XIX w. Przez Henri'ego Labrouste'a.

hX3yop9xjZerEEK3Cr0TSKi1B9hRFVO6zKlXN1pF4GebOFXpCsrEIg5Pwnks_kanazawa-plan1.jpg
TyvbKCaK2bQ3eVjiSP9bvAoFgzZMjjtwJT4ZxTs1X2F0qFboUhcyPlIh1wNp_kanazawa-plan2.jpg

Rozpiętość ścian budynku podyktowana była względami bezpieczeństwa na wypadek trzęsienia ziemi. Żeby nie zakłócać czystości przestrzeni, zastosowano system chłodzenia i ogrzewania podłogowego i poprowadzonego wewnątrz ścian. W ciepłych porach roku duże otwory wentylacyjne w dachu zapewniają dostęp świeżego powietrza do wnętrza.


oo3BTgPTC7lzVhYe4Xl8i3sy44SHaqwlcZrO3O8MmDecuMvfNft72IhNsPh5_kanazawa-plan3.jpg

Inwestor: miasto Kanazawa
Lokalizacja: Kanazawa, prefektura Ishikawa, Japonia
Projekt: 2008-2009
Realizacja: 2009-2011
Ukończenie budowy: marzec 2011
Funkcja: biblioteka
Konstrukcja: stalowa rama, beton zbrojony
Powierzchnia użytkowa: 11 tys m2
Konstrukcja: Structural Design Office OAK
Wnętrza: meble: Fujie Kazuko Atelier, oświetlenie: Koizumi Lighting Technology Corp.
Projekt krajobrazu: Soichiro Tsukamoto Architecte de Paysages

Fot: Satoshi Asakawa

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera