Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Pod wiatr

 

Czas czytania: ~1 min


spgHXA9lAmWO3C3Bmn38KFXdmisw4icpBMbQoV0drVDYzNZOB9uRtYYmgfiT_estudio-barozzi-veiga-aguilas.jpeg
Na brzegu morza Śródziemnego w hiszpańskim mieście Aguilas powstał budynek, którego ściany wyglądają jak tkanina wydęta przez wiejący od morza wiatr. Potężna, biała bryła o wklęsłych ścinach to nowa sala kongresowa i koncertowa.
x6XT8L2CdwugWiro7oNBv4IFQlToPf98ASbnGvgLOTAMdURyGKU49RpdRXg8_estudio-barozzi-veiga-aguilas-2.jpeg
Budynek zaprojektowany przez Estudio Barozzi Veiga z Barcelony ulokowany jest przy nadmorskiej promenadzie, w miejscu, gdzie miasto spotyka się z naturalnym pejzażem. Jak wyjaśniają architekci, nieregularna, pełna ekspresji forma budynku jest odpowiedzią na tę wyjątkową lokalizację – z jednej strony wynika z konieczności uszanowania pobliskiej tkanki miejskiej, z drugiej – z chęci podkreślenia ekspresji morskiego krajobrazu.
H8GMDoaD1jzkoabWmvBddAmY89yBa3WQaiMpU9e8DuY1MJJb7PAFDJ7qAAC5_estudio-barozzi-veiga-aguilas-3.jpeg
Właśnie ten kontrast zdefiniował kształt budynku, który w syntetycznej, a jednocześnie wyrazistej formie odzwierciedla relacje między sztucznością miasta a organiczną naturalnością przyrody. Od strony miejskich zabudowań elewacje są proste i uporządkowane, od strony morza zaś – powierzchnie ścian, które są jak szarpany wiatrem żagiel, stanowią odbicie dynamicznego i zmiennego krajobrazu.
WcY8CuTE5sEe0SjjD5eEUsNOCaC5yRfRME0q5gijZFaJX62Ht2VwWFzFFPXb_estudio-barozzi-veiga-aguilas-4.jpeg
Budynek mieści salę teatralną i koncertową. Dwa duże, prostokątne okna w południowej elewacji zapewniają widok na morze z centralnego foyer i klatki schodowej. Projekt został wybrany w konkursie rozstrzygniętym w 2004 r. Architekci: Estudio Barozzi Veiga S.L.P. Zespół projektowy: Alberto Fernandez Veiga, Fabrizio Barozzi, Luca Colomban, Paulo Lopes , Tanja Oppowa, Antonio Pinto, Agnieszka Samsel , Antonis Vourexakis Projekt: 2004 Realizacja: 2008- 2011 Klient: miasto Aguilas Powierzchnia użytkowa: 10 200m2 fot: Julien Lanoo, bauntez.de
cKB6UQU0Tj9PEudavBeCZvNQ5ZoRNbdBQcjt94MtDQ0aXXHwHcNwuk5zuoP5_estudio-barozzi-veiga-aguilas-5.jpeg
Qs7r110RWPXyezO0sPDZG4QzEIxnw0g1vhEDPNRK1egasKpPpyCNmrBbefBr_estudio-barozzi-veiga-aguilas-6.jpeg
d2mVipqri2VsjD9NYxkOi3MKJgjjEbSyTr8ObPVyOICQZqiHL5WronliCv9Z_estudio-barozzi-veiga-aguilas-7.jpeg
Uq6NmcCrWYP2v5zlo90v97VZW9DTAaSO8RhOqadQYUrhgJbeZ1kwlx6M4gW8_estudio-barozzi-veiga-aguilas-8.jpeg
R911nhb0y2OKol155MXIPKGjbZ7jN6481BdQJCkfoTj2V6mETVQkfq2H6inR_estudio-barozzi-veiga-aguilas-9.jpeg
1qWaAubi09P2Nxlg1FyxZXoGl8dK2ihxVTY6PNcThTAc5zwY7lDcywUCxfuA_estudio-barozzi-veiga-aguilas-10.jpeg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera