Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom z namiotem

 

Czas czytania: ~2 min


Z6CKqcmaJcmDsMLdWU3AYjR818F1G6kitad644nDvfv8t6A4VtRp6MJsQowI_kodaira-shi-residence-suppose-design-office.jpg

W miejskiej dżungli niełatwo o prywatność poza czterema ścianami własnego mieszkania. Nawet przylegający do domu ogród nie zawsze ją zapewnia. Architekci z pracowni Suppose Design Office znaleźli na to sposób. W zaprojektowanym przez nich domu w tokijskiej dzielnicy Kodaira przestrzeń zewnętrzna została częściowo włączona do budynku poprzez zamknięcie jej brezentową strukturą przypominającą namiot.

aBKTizNNsoCFyKfpT3oYKhVgptt1QzY2F7jZEBwooyHLktbGp8qdnts8jvAs_kodaira-shi-residence-suppose-design-office-2.jpg
voJlNmbXKVYBRCpkc93qaAXpWKCoTMIhMNFA6JEI9eBXio63gFEcYwRgWo6c_kodaira-shi-residence-suppose-design-office-3.jpg

Dom dla czteroosobowej rodziny stanął na tuż przy miejskiej ulicy, na tym samym co ona poziomie. Całkowita powierzchnia działki, na której powstał, to niewiele ponad 117 metrów kwadratowych. Przepisy budowlane określały maksymalną powierzchnię zabudowy na niecałe 51 metrów kwadratowych, reszta terenu miała być przeznaczona na ogród. Ze względu na lokalizację, ogród ten byłby jednak zupełnie pozbawiony intymności. Tymczasem inwestorom zależało na prywatnej przestrzeni otwartej, w której mogłyby się bawić dzieci i która byłaby integralną częścią domu, a jednocześnie stanowiłaby niedostępną dla wzroku przechodniów strefę przejściową między wnętrzem a zewnętrzem.

NgRsNx2Ewy4W6BhNvtqMSMH6yD1yjQmCLvMUebT4b0QDsw9eXmZwjSowgZvR_kodaira-shi-residence-suppose-design-office-4.jpg
PyDpkfEBGN1cIGXlX9tG7GcULkeuZnFLP8BmVnvtdzZaJ7xWnITWncm6CUUq_kodaira-shi-residence-suppose-design-office-5.jpg

Żeby spełnić oczekiwania klientów, architekci przyłączyli do budynku lekką, wieloboczną strukturę przypominającą namiot. Prosta, brezentowa konstrukcja rozpięta nad ogrodem tworzy jednocześnie dach, ściany i ogrodzenie, a zamknięta w niej przestrzeń staje się strefą pośrednią między prywatnym wnętrzem domu a publiczną przestrzenią ulicy. Przesuwne szklane drzwi w pokoju dziennym mogą zostać całkowicie otwarte na ogród, przedłużając o niego część wspólną domu.

Xya2C7w9oQmMsiosDkgnDCKvDFfSLDRpuJtj4GHQDdiHpKBL5A1OHb1di8RJ_kodaira-shi-residence-suppose-design-office-6.jpg
NrvNmHPF90lWsnvXmRi6J4vYOI3lrXkjGncSK44ws6Wx3ngsBBGEvKhkm76h_kodaira-shi-residence-suppose-design-office-7.jpg

Budynek ma dwie kondygnacje i 94 metry kwadratowe powierzchni użytkowej. Na parterze o otwartym planie ulokowano przestrzenie wspólne – kuchnię, jadalnię i pokój dzienny, a także wydzielone łazienkę i garderobę. Piętro przeznaczono na część prywatną, która jednak ma zupełnie innych charakter niż w przypadku domów europejskich, gdzie sypialnie są odrębnymi pomieszczeniami – podobnie jak na parterze, tu także zastosowano otwarty plan piętra. Znajduje się tu pokój oraz miejsce nauki da dzieci i sypialnia rodziców. Dwa świetliki zapewniają dostęp dziennego światła do wnętrz kontynuując ideę wprowadzania świat zewnętrznego do środka domu.

Wmv09ESLrR5kjp8AtZKGnWHNmkuT9URpRqaqpczo6zuBpTruIWHsNUPKbfDx_kodaira-shi-residence-suppose-design-office-8.jpg
UGrtWhe58eXayIt4KQ1Q3gYxHHxq9y0iOpYTlRDV0eTR7VN5NU16k2XJVpZd_kodaira-shi-residence-suppose-design-office-9.jpg

Lokalizacja: dzielnica Kodaira, Tokio, Japonia
Funkcja: dom jednorodzinny
Powierzchnia działki: 117.29 m2
Powierzchnia zabudowy: 50.87 m2
Powierzchnia użytkowa: 93.04 m2 (parter:50.75 m2, piętro: 42.29 m2)
Realizacja: lipiec 2009 – luty 2010
Architekt: Makoto Tanijiri / Suppose Design Office
Konstrukcja: Hirofumi Ohno

Fot: Toshiyuki Yano, yatzer.com

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017
Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017 zostały właśnie docenione. Po raz drug ...

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

Skra – wyniki konkursu architektonicznego
Skra – wyniki konkursu architektonicznego

Konkurs architektoniczny na projekt nowego zagospodarowania terenu sportowego Skra w Warszawie władz ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera