Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Koła zamiast trójkąta

 

Czas czytania: ~2 min


haN7EWMLJROv8IG2OxbyEJW5fjYrR2Ae94YtCKIGMPyzr1g9L0ncdzaO5zyV_allmann-sattler-wappner-stachus.jpeg

Jeszcze niedawno porównywany był do Trójkąta Bermudzkiego – ciemny, nieprzyjazny, ze skomplikowanym systemem korytarzy i schodów, w którym trudno było się nie zgubić. Dziś – wita przechodniów bielą i światłem. Podziemny pasaż Stachus przy jednym z najważniejszych w Monachium węzłów komunikacyjnych przeszedł w ostatnim czasie poważną metamorfozę. Jej autorami są architekci z pracowni Allmann Sattler Wappner.

N8GDdhaKqhtqodH02PjDcedDJs0vFULfWSw16fq8Ub2uG2aVwuVA0AwtACd4_allmann-sattler-wappner-stachus-2.jpeg
BgnLYDSGnO67Rk2gny6mMiqfRmq8edxX6Lxzip9Y5lQpjNqTInow20sUhI7r_allmann-sattler-wappner-stachus-3.jpeg

W latach 60. monachijski Karlsplatz nazywany popularnie Stachusem był jednym z najbardziej ruchliwych placów w Europie. Krzyżujące się tam ruch samochodowy, komunikacja publiczna i piesi przemieszczający się między stacją kolejową a centrum miasta skłoniły władze do odnowienia podziemnego pasażu. Powstał wtedy również czterokondygnacyjny budynek z podziemnym centrum handlowym, które w owych czasach było zupełną nowością. Z tamtej świetności niewiele się jednak zachowało. Niegdyś nowatorski, pasaż stał się w końcu problemem architektonicznym generującym problemy społeczne.

UuSKnUg2Zg7FBM6pIw48ANhMMp3tePHqOJPUeDLuDkFHgQia0CG5yn3DJ23j_allmann-sattler-wappner-stachus-4.jpeg

Na powierzchni Stachus łączy dwie ważne przestrzenie publiczne w mieście – Marienplatz i główny dworzec kolejowy. Pod ziemią – zapewnia dostęp do stacji metra i S-Bahnu oraz tramwajów. Codziennie przemierza go około 16 tysięcy ludzi. Celem interwencji było przekształcenie podziemnego pasażu tak, by znowu stał się atrakcyjną przestrzenią miejską, łączącą centrum handlowe i tzw. 'food court'.

EREylHoyXDAugMxaF20gyHKgQK2wTtBZD4iZGNs4dKpBJ11Bhq3GK5U88tLk_allmann-sattler-wappner-stachus-5.jpeg

Okrągły kształt placu Stachus został potraktowany jako motyw przewodni projektu także na poziomie podziemnym – wielofunkcyjna instalacja świetlna na sufitach pasażu skomponowana została z różnej wielkości okrągłych elementów. Razem z jasnymi podłogami z terazzo, biały, rozświetlony sufit daje wrażenie przestrzeni zalanej światłem przypominającym to na powierzchni. Przeszklone witryny sklepów podkreślają miejski charakter ruchliwego pasażu.

QVtNMKBB7CkjGYU9hfV3Dpu8XLLUpKdiGRCezH6fevQcuJHKV6SDfzwdPxOc_allmann-sattler-wappner-stachus-6.jpeg

Wertykalna wizualna łączność między górą a dołem ułatwia poruszanie się po pasażu i odnalezienie właściwej drogi w podziemnym 'rondzie'. Przestrzeń miejska przenika w ten sposób do pasażu, znajdując swoją kontynuację pod ziemią, przestrzeń podziemna zaś 'wychodzi' na powierzchnię, zaznaczając swoją obecność w formie strefy wejściowej i wyjściowej. Podczas gdy sztuczne oświetlenie pod ziemią imituje charakter światła dziennego na powierzchni, w nocy oświetlony pasaż 'promieniuje' na powierzchnię za pośrednictwem rozświetlonych stref dostępu.

1e3bh4X3VdBIYeLPoafA9dw1Z0nqu7f0hj4K9BFl5bmR70co6SmXZltBqfhM_allmann-sattler-wappner-stachus-7.jpeg

Obiekt: pasaż Stachus, Monachium
Architekci: Allmann Sattler Wappner Architekten
Projekt: 2007, pierwsza nagroda w konkursie
Realizacja: 2011
Inwestor: LBBW Immobilien Development GmbH, Stuttgart
Autorzy projektu konkursowego: Matthias Both, Veit Grundmann, Lisa Noss
Projekt realizacyjny: Lisa Noss, Sebastian Kordowich, Kai Homm, Magdalena Schweitzer, Monika Staber
Powierzchnia: 18,000 m²
Kubatura: 160,000 m³
Konstrukcja: Obermeyer Planen + Beraten, Monachium
Fasada: Fuchs + Fuchs, Monachium
Projekt oświetlenia: Michael Schmidt, Monachium

Fot: Brigida González, baunetz.de

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS
Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS

Na Starej Ochocie, w otoczeniu przedwojennej zabudowy mieszkaniowej dwa lata temu powstała nowa real ...

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera