Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Rzeźbienie w architekturze

 

Czas czytania: ~2 min


b41bRikyPNSMJjSp1OWJdqSCGpMBVX10oY7IiuCgFZF12NfAPMR08LBuE136_wingert-l3p-architekten.jpg

Mimo niewielkiego rozmiaru działki, miały na niej powstać dwa wolno stojące domy jednorodzinne. Dla architektów z pracowni L3P wyzwanie to stało się inspiracją do eksperymentów z formą brył i przestrzennymi relacjami między nimi.

xBCn6fIY2K5sU52Ztgv46ZhuaOKUT8mMomaMwGLc38OU0eoVzE3BoGISBJbQ_wingert-l3p-architekten-2.jpg
9dIkfz5wOrmvFRLhae05uj5817SrHzlDGMFDhi7M1VbjW50bu2JmBCQhz2JB_wingert-l3p-architekten-3.jpg
NJWniyB7DLnMK1ikRAAu8xFRljOdcWVswCG8QHYaB674RC7JFbnIctrMk1Ap_wingert-l3p-architekten-4.jpg

Domy powstały na zboczu wzgórza w miejscowości Wingert w szwajcarskim regionie Oberwenongen. Za punkt wyjściowy projektanci wzięli typowy kształt domu wolno stojącego, ale, jak sami wyjaśniają, ich praca nad formą budynków przypominała bardziej pracę rzeźbiarza niż architekta. W efekcie powstały dwa domy o niesymetrycznych, wielobocznych bryłach, usytuowane w taki sposób, żeby ich okna nie były skierowane bezpośrednio na siebie. Bliskość budynków zamiast jak wada, potraktowana została przez architektów jako zaleta – rozdzielając je niewielkim, płytkim basenem, na który nie wychodzą okna żadnego z domów, stworzyli między nimi intymną, zaciszną przestrzeń.

BcVFNt0XxXDyA9N2NohrzvOtii4wYWOUCG3Y8sFVpgAVjwNuBnHeglHx9oRl_wingert-l3p-architekten-5.jpg
t9M3X51yMgpARTq0Jv179kfKvHBSYY4HlyaRlaJzmGoW51vPzlyYeEY2UkRC_wingert-l3p-architekten-6.jpg
lpSeA2EasQ0DDo37yRIU16zsvLVD5SNnasZxkhJAuHYiWVJ8iqetqVpwz8hF_wingert-l3p-architekten-7.jpg

Ukształtowanie działki, na której wzniesione zostały domy, stało się czynnikiem determinującym wewnętrzną przestrzeń mieszkań. Zawiły system podziałów organizuje pomieszczenia na kilku poziomach, przenosząc do środka charakter otoczenia. Wewnętrzne, ceglane ściany zostały gładko otynkowane, natomiast na ścianach widocznych z zewnątrz wyeksponowany został beton. Czarne, polerowane podłogi i duże okna od frontu dodają prostej w wyrazie całości chłodny, techniczny akcent.

AZ3lwvsckzMD9YSODHWMpF0tjTTT4V4c0OcmRip5EFqNO4LM19N8ratgCXUL_wingert-l3p-architekten-8.jpg
DS0L1IceAkRR2UZgTHSKoij6eBfx6P0Hjh9lDgChSTvMUp43JVTWXasknP70_wingert-l3p-architekten-9.jpg
SF4r1cJxDLiAGAfEx1Sw4o7uWbElHg3KQ2Lk9bQOYC5vd9GP0NZgilpdrdm8_wingert-l3p-architekten-10.jpg

Tym, co decyduje o unikatowym wyglądzie domów jest okładzina elewacji zaprojektowana i wykonana we współpracy z artystą Thomasem Sondereggerem. Powstała ona w wyniku eksperymentów z galwanizacją blachy stalowej. Jej ekspresyjny, industrialny charakter w połączeniu z nieregularnymi, monolitycznym bryłami domów podkreśla ich 'rzeźbiarskie' konotacje, na które wskazują architekci.

Fot: L3P Architekten, plusmood.com

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

Archiwum Państwowe w Białymstoku otwarte
Archiwum Państwowe w Białymstoku otwarte

Archiwum Państwowe w Białymstoku otworzy swoje podwoje już 20 czerwca 2018 roku. Nowoczesna placówka ...

Przedszkole w Lądku-Zdroju
Przedszkole w Lądku-Zdroju

Przedszkole w Lądku-Zdroju powstało dla 180 dzieci. Miało pomieścić – poza salami dla kilkulatków – ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera