Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom na wydmie

 

Czas czytania: ~2 min


UYlq0zQcJn1ypjTy30TSCbqjC8LryGTMBENF93us7llDa7FZalshJYOdpZgc_jva-house-in-thorpeness.jpg

Living Architecture to nietypowy projekt edukacyjny. Jego zadaniem jest edukowanie w zakresie współczesnej architektury w najlepszy z możliwych sposobów – umożliwiając ludziom nie tylko jej oglądanie, ale doświadczenie mieszkania w domach zaprojektowanych przez najlepszych współczesnych projektantów.

Wh7EnklSOosCa0Dc1bEX2Q3hB0AEix2nvjD7UD35ePXGN3k0emx3HY80fNPr_jva-house-in-thorpeness-2.jpg
OTdUQrxq76BtFSa4Sc5GXuHiL1YwhkpFk0yUHGNRYK7LKsTaCIbmPfasNGEl_jva-house-in-thorpeness-3.jpg

Prezentowaliśmy już zrealizowane w ramach programu Living Architecture letnie domy do wynajęcia zaprojektowane przez MVRDV i NORD Architecture. Kolejny budynek powstał według projektu biura JVA Jarmund / Vigsnæs AS Arkitekter MNAL.

IeD5PfGqwp5GKXtWID1p6E34t2VMUYZEBzovA96AoSoEj9YsKZa3hUarIcvn_jva-house-in-thorpeness-4.jpg
ymPftpTcWkLvgtQKgrholx4DlqOGYC9yMFhci7Jay6OATixaEaDjKr4IKGTC_jva-house-in-thorpeness-idea.jpg
LAmVv9g18uhOvpbnOlpFSNn4H5bv6sJc707ilOPFks6aAC2XTFeT60SrLttS_jva-house-in-thorpeness-plan1.jpg

Dom znajduje się w miejscowości Thorpeness na wybrzeżu Suffolk w Anglii. Warunkiem otrzymania pozwolenia na budowę było uszanowanie istniejącego, typowego dla brytyjskiego wybrzeża układu zabudowy ciągnącej się wzdłuż drogi. Jak wyjaśniają architekci, spadzisty dach oraz ulokowanie sypialni na piętrze jest pewnego rodzaju grą z formalnym obliczem tradycyjnych domów, a zarazem przywodzi na myśl romantyczne wspomnienia niewielkich moteli odwiedzanych podczas podróży po Wielkiej Brytanii.

n2q8apzKFSVfFGWSwAy65D5nZgD2XX17WG5scHknwIiKOczKt7Nr479hvohh_jva-house-in-thorpeness-plan2.jpg
OL7ZMbpwxbp5wmOO92wgqeiSaekO25uPL8DiupLsbrIWSfoVf55TXbSSFyHy_jva-house-in-thorpeness-section.jpg

Nowoczesnego charakteru nadaje bryle odwrócenie proporcji – transparentny parter budynku jest optycznie lżejszy niż pokryte ciemną okładziną piętro nakryte wysokim, łamanym dachem. Oba poziomy sprawiają wrażenie, jakby były zupełnie niezależne od siebie. Mieszczący otwartą na taras część dzienną parter został nieco zagłębiony w wydmie, żeby chronić wnętrze przed silnym wiatrem. Panoramiczne okna podkreślają wrażenie unoszenia się wyższej kondygnacji w powietrzu, a przesuwne drzwi w narożnikach umożliwiają otwarcie wnętrza na otoczenie. Konstrukcja parteru bazuje na nowoczesnych materiałach – betonie, szkle i aluminium. Mieszczące część prywatną piętro ma zaś konstrukcję drewnianą i pokryte jest okładziną z barwionego na ciemny kolor drewna, co ma stanowić ukłon w stronę szczytów sąsiednich domów i drewnianych stodół.

gVmcsqbEfAFr7MQ3ztRneWkNFgT0Apng2INde5Xn3TTKTgCMUzvG9K4LWn3E_jva-house-in-thorpeness-section2.jpg
vGLf4fF0XTvQzf13r8KPOfjHshq5RNFdLceyckUu00zUtEySHeYsYvlrPbeb_jva-house-in-thorpeness-site-plan.jpg

Architekci: JVA Jarmund / Vigsnæs AS Arkitekter MNAL / Einar Jarmund, Håkon Vigsnæs, Alessandra Kosberg, Anders Granli
Lokalizacja: Thorpeness, Suffolk, Anglia
Inwestor: Living Architecture
Współpraca: Mole Architects Ltd.
Realizacja: 2010
Powierzchnia: 250 m2

Fot: Nils Petter Dale

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Przedszkole w Lądku-Zdroju
Przedszkole w Lądku-Zdroju

Przedszkole w Lądku-Zdroju powstało dla 180 dzieci. Miało pomieścić – poza salami dla kilkulatków – ...

Webinarium: VELUX Archi-Vizje: Światło w architekturze 21.06.2018
Webinarium: VELUX Archi-Vizje: Światło w architekturze 21.06.2018

Zapraszamy 21 czerwca 2018 na bezpłatne szkolenie dla architektów, którego tematem będzie: „VELUX Ar ...

Mundial 2018 – gdzie grają piłkarze
Mundial 2018 – gdzie grają piłkarze

Mundial 2018 wzbudza sporo kontrowersji, krytykowana jest lokalizacja mistrzostw (choćby to, że Rosj ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera