Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Wpisany w tradycję

 

Czas czytania: ~2 min


F7VjwZOCGIqwmwK1ieWJeYQ9L7bo2rXZ8SD8blemG4xgI31NIUIyLGDBkg8I_ae5-house-m.jpg

Wśród porośniętych buszem gór i wąskich, poprzecinanych strumieniami pól ryżowych, na skraju japońskiego miasta Kaga powstał nowoczesny dom, którego bryła w wyraźny sposób nawiązuje do lokalnej tradycji budowlanej.

rJ4r5eijB6JtKnO1QMsVHyccSdvk17KXsSRYfLWCXUUXP9OcGhfCqDm2uiO5_ae5-house-m-2.jpg
fRP9Czc6xQp1VsIFa8kg5EIzdyo1bKRUvxGYiMh2gLSYmhRzLzeyJqqwDdQN_ae5-house-m-3.jpg

Projektując budynek, architekci z pracowni AE5 partners zadali sobie pytanie: jak powinien wyglądać dom, który harmonijnie wpisze się w przestrzeń miasta budowanego na przestrzeni setek lat przez ludzi i naturę. W odpowiedzi na ten problem, podstawowa koncepcja rzutu i bryły została wyprowadzona z uwarunkowań klimatycznych oraz kontekstu kulturowego i historycznego, zachowując przy tym w pełni nowoczesny charakter.

wghwG0clSa2umvkbKhQ87j8Vkbo1MOVJRBAOyknb2UQI1g7Wit66ELTVU6E5_ae5-house-m-4.jpg
mE08ZVppyVNTCVxp7rW8AgsAA2ZswR2e7Pc3HuvoeC0otLp4Fb2byihiZ4js_ae5-house-m-5.jpg

Nowy budynek powstał między ruchliwą drogą i głównym domem, w którym mieszka rodzina klienta. Punktem wyjścia dla jego formy stał się tradycyjny japoński magazyn – 'Kura' – który można zobaczyć przy niemal każdym domu w mieście. To niewielki budynek o wyważonych proporcjach, który wypełnia przestrzeń między domami, stanowiąc barierę wizualną dla wzroku sąsiadów. W ten sposób nowy budynek dostosowuje się do charakteru tradycyjnej zabudowy w mieście i spełnia wymogi przepisów budowlanych.

xd7zJP1ZmlSgakjeVrX20XFRYOFYTTpPIHdvla0FIRgurs03uToZVI4AJaub_ae5-house-m-6.jpg
HYFd8hb6QjsFT4nzIiCnunEF2pfEzWghpQk0yLzHVPbDNmhq6rqrS28RqWAs_ae5-house-m-floor-plan.jpg

Przypominający stodołę, nakryty spadzistym dachem budynek został w połowie lekko 'przełamany' na dwie symetryczne części, a od głównego budynku oddziela go dziedziniec wejściowy o planie litery V znany jako tradycyjny Kunoji. Po stronie północno-zachodniej nowego obiektu wydzielono niewielką przestrzeń na prywatny ogród.

OrmJcpSvbxCzaan7gYNNOcw7yfcSrSjCKbxmtn55CjSP5orUH9N5oNMwiqqD_ae5-house-m-floor-plan1.jpg
cAP7yvoIkUADJOgMe3eVeAkqa2pInonOfG7IblStk7ljBMGR9nVDMHYAOeWC_ae5-house-m-floor-plan2.jpg

Charakterystycznym elementem zaprojektowanego przez AE5 partners domu jest ażurowa dekoracja nałożona na ścianę szczytową budynku – wyglądająca jak 'negatyw' ceglanego muru kratownica z drewnianych żaluzji. Motyw ten został powtórzony także wewnątrz, na drewnianej balustradzie antresoli, na której ulokowano bibliotekę.

dr0oOR22K520ByioEuVrZi18jNbNE2Nfvm2r21YteMBxlDqsjWrnV4OOhBW0_ae5-house-m-site-plan.jpg

Architekci: AE5 Partners / Hidenari Arai, Stefano Tozzi
Lokalizacja: Kaga, Ishikawa, Japonia
Realizacja: 2011
Powierzchnia: 84, 64 m2
Fot: Nacasa & Partners

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera