Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Muzyczna perła

 

Czas czytania: ~2 min


e9eWRANondIwIhGOJ2vXMRfvHTzR5z2Z4SmlK14L0cXPKNaWnRzW5dRWhSgM_music-hall-in-alguena-cor-and-asociados.jpg

W niewielkiej miejscowości Algueña niedaleko Alicante w Hiszpanii powstała prawdziwa architektoniczna perełka. Nowa sala muzyczna zaprojektowana przez pracownię Cor & Asociados opalizuje i lśni w słońcu dzięki pokrywającej jej elewacje 'perłowej' okładzinie.

JTwi17u7ISpKQNjUJPI8W7Sl0no3SUdXlzKYVdjnerc9zBzb0BBzllu714BJ_music-hall-in-alguena-cor-and-asociados-3.jpg

Zadaniem architektów było zaprojektowanie budynku zaspokajającego potrzeby imprez muzycznych i artystycznych, które już mają miejsce w Algueña, a także sprzyjającego kulturalnemu rozwojowi miejscowości i stanowiącego ważny element jej promocji. Musieli się przy tym zmieścić w budżecie niecałych 800 tysięcy euro.

RjkUJlQ7MKy0sk94yQfxjLqTiA8hjIdRrmpB9vi16NoFt0rYBzTWl28Xhg0y_music-hall-in-alguena-cor-and-asociados-4.jpg

Nowy obiekt jest połączony z zaadaptowaną na potrzeby centrum muzycznego dawną siedzibą straży miejskiej wniesioną w latach 60. ubiegłego wieku. Pierwsza faza inwestycji obejmowała rewitalizację zastanego budynku. Mimo że przez wiele lat stał on pusty, zachował się w dobrym stanie. Jego adaptacja do nowych funkcji została przeprowadzona bez żadnych zmian formalnych – oryginalna konstrukcja została jedynie odświeżona i pomalowana na biało. Architekci chcieli w ten sposób zbudować napięcie między tym, jak użytkownicy pamiętają obiekt a tym, jakie pełni on funkcje obecnie.

1Iu5U4JIpcP2wxSH9qaVekhRumeMrh2QErF2FAZdNHSQqhVulNLmjtvXuDFk_music-hall-in-alguena-cor-and-asociados-5.jpg

Druga faza inwestycji obejmowała budowę nowej sali muzycznej. To pozbawiona okien, prostopadłościenna bryła, której odrębność podkreślona została poprzez pokrycie jej powierzchni ceramicznymi płytkami o opalizującym, perłowym kolorze. Dzięki tej okładzinie, udało się osiągnąć spektakularny efekt przy ograniczonym budżecie.

bbWO49sqETRuHKU8AYQckliSVU7su06CMlcPqhiD1MsBYBzAKRweomDpi2eU_music-hall-in-alguena-cor-and-asociados-6.jpg

Obiekt powstał przy zachodnim wjeździe do miejscowości, w pobliżu typowych dla okolicznego krajobrazu winnic. Architekci zaproponowali zachowanie wokół niego strefy zieleni, który stanowi ekran akustyczny i wizualny izolujący salę od terenów przeznaczonych na przyszły rozwój urbanistyczny. Ponadto, na tym zielonym pasie powstał ogród z pięknie kwitnącymi jakarandami oraz plenerowe audytorium.

QzgbXj35ScDtp4X0ZwDIafNvBRABdZ3wXlwZlVSpRqXMNE2HI8AYYKpdSfI9_music-hall-in-alguena-cor-and-asociados-7.jpg

Nowa część budynku połączona jest ze starą klatkami schodowymi umieszczonymi w szklanych kubusach. Jej bryła domyka dziedziniec otoczony z trzech stron budynkiem straży miejskiej na rzucie litery U. Centralny dziedziniec stał się miejscem prób muzycznych na otwartym powietrzu.

dPJ72E4FDoeBBMHe2qHF3cNFuHUt1IREhmyp1SQV9eAo9GzWE2X26kIFXoyI_music-hall-in-alguena-cor-and-asociados-11.jpg
waNLTTzTmPn5SriWcsEexR7y2q1ZocZN4FUpsw1j16rwG9nkph1eMqSykfjY_music-hall-in-alguena-cor-and-asociados-8.jpg

Hala muzyczna mieści wielofunkcyjną salę audytoryjną o powierzchni 350 metrów kwadratowych z widownią na 230 miejsc. Dzięki temu, że jest ona ruchoma, wnętrze sal i można modyfikować, dostosowując je do potrzeb różnego rodzaju wydarzeń – od koncertów po imprezy okolicznościowe.

jDZsx2ykoYHAwhkDQ6udmDDGpBljy88eUvtHidcy5nq3OlaFtKxHrvsBOWYA_music-hall-in-alguena-cor-and-asociados-9.jpg
rW1Q4rHmEQnUCpZhzPQ68OESXs0dRqfRuR3ATkQ6cEm0yVHs0FtOSBwRlZh8_music-hall-in-alguena-cor-and-asociados-10.jpg

Architekci: Cor & Asociados / Miguel Rodenas + Jesús Olivares
Lokalizacja: Algueña, Alicante, Hiszpania
Inwestor: rada miejska Algueña
Powierzchnia: 715 m2
Budżet: 776.885 EU

Fot: David Frutos

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

BBGK wygrywają konkurs na technikę prefabrykacji
BBGK wygrywają konkurs na technikę prefabrykacji

Konkurs na opracowanie systemu prefabrykowanej zabudowy mieszkaniowej odbył się w ramach rządowego p ...

Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS
Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS

Na Starej Ochocie, w otoczeniu przedwojennej zabudowy mieszkaniowej dwa lata temu powstała nowa real ...

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera