Dla współczesnych mieszczan - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dla współczesnych mieszczan

 

Czas czytania: ~3 min


c7YBmGA3otulQVTgRcCkPPLRwxZ5mcMH7qEBmEpvPQsrjQNkJfjJwCxbI4WG_thespian-mpp-fotkrzysztof-smyk.jpg

Zaprojektować nowoczesną, luksusową kamienicę. Taki cel postawili sobie architekci z Maćków Pracowni Projektowej pracując nad koncepcją Thespiana – budynku biurowo-usługowo-apartamentowego, który stanął przy placu Powstańców Śląskich we Wrocławiu.

ElQ9GlWqLpNJVeGTfOp18DRH5lIbxnD053lbDMnXngh1vWZ7M601G3vwlLq1_thespian-mpp-fotkrzysztof-smyk-2.jpg
SL9jtpp1XbTU8RPdjqIW0PWVVdtceMRgqqL3DZLbSUoJJQ1EYDVkQAWzsLDr_thespian-mpp-fotkrzysztof-smyk-3.jpg

W intencji architektów, Thespian jest domem dla współczesnych mieszczan, którzy cenią sobie wygodę, jaką daje bliskość centrum miasta: 'Projektując nasz budynek zastanawialiśmy się, czy człowiek chce jeszcze mieszkać w prawdziwym, gęstym mieście? Czy jest w stanie zaadoptować jego fizjologię i podłożyć ją pod obrazy z natury, tak mocno zakodowane w podświadomości? Ciepło sodowego światła, rytmiczny puls wypróżniania okolicznych biur, oddech, ten zdrowy po spłukaniu stuletniej kostki deszczem i ten nieświeży po popołudniowych korkach. Klaksony, jakaś stłuczka, rozbita nad ranem butelka i sobotni kibole. W zamian: letni festiwal filmowy, śniadania w ‘Mleczarni’ i spacery w parku. Wszystko w zasięgu.'

qZpWQmwyzVWemVjyyHjzNRiMVKRAFruRlq2NuDeVBVtH5x2UHRYptkRWWkLH_thespian-mpp-fotkrzysztof-smyk-4.jpg
2kwVpWV820F3Bm22UXaGrV0EXS4kve0yNA1UF3qwDSkS0yVYrLFyhr902OSw_thespian-mpp-fotkrzysztof-smyk-5.jpg

Z drugiej strony, projekt był próbą wybrnięcia z urbanistycznej łamigłówki – budynek usytuowany jest na styku dwóch różnych pod względem skali zabudowy obszarów. Jak wyjaśniają architekci, historia projektu to typowo wrocławski zestaw problemów – urbanistyczne ‘sprzątanie’ miasta, którego oblicze jest wypadkową dawnej świetności, zniszczeń wojennych i trudnych czasów powojennej odbudowy.

jEvKPjSs4pZ3SlJ0MkqqNYR7QsOJix9FyROEIG3sXUiBhtVqARu7sgcsk84P_thespian-mpp-fourht-floor.jpg
BYJlnTweN1oeNwBvp51SeFQK5TPPzE8d7cAOrjVXt19092lDkgVHF5FpnbzE_thespian-mpp-ground-floor.jpg

Ta sytuacja urbanistyczna zdeterminowała formę budynku – jego korpus pomyślany został jako uzupełnienie reprezentacyjnej, XIX-wiecznej zabudowy jednego z najważniejszych placów Wrocławia, z kolei wieńcząca go wieża we wschodnim narożniku stanowić ma płynne przejście do strefy wyższej zabudowy – dziesięciopiętrowych bloków mieszkalnych z czasów PRL, ciągnących się wzdłuż ulicy Powstańców Śląskich. Uzupełniając plac o nowy, reprezentacyjny budynek, architekci dążyli do stworzenia ‘nowego otwarcia’ wzdłuż zmieniającej skalę, najważniejszej osi w mieście.

FGPLaMrMAah7F8CUaf2pO4XMz8OVSlyNecoxNqD31pYKrZGkqcpSTWrBp25c_thespian-mpp-location-plan.jpg
xDRDV9fcj7KLCoBuYBePTC1HAVNufx6IgZ4LqUUaz2n5XaNwnFLNHt0548ej_thespian-mpp-section.jpg

Pod względem architektonicznym, Thespian jest próbą stworzenia współczesnej reinterpretacji XIX-wiecznej, wielkomiejskiej kamienicy, stąd widoczne formalne nawiązania do tradycyjnych elementów architektonicznych – zaakcentowany wysoki, dwukondygnacyjny cokół przeznaczony na funkcje usługowe i biurowe, wyraźnie zaznaczona strefa wejściowa oraz horyzontalne podziały tarasowo ukształtowanej bryły nawiązujące do wysokości gzymsów i kalenic sąsiednich kamienic. Zdecydowanie nowoczesny charakter nadaje zaś budynkowi podwójna szklana fasada, która zapewnia komfort akustyczny we wnętrzach, stanowi bufor termiczny, a jednocześnie umożliwia kontakt z otaczającą budynek zielenią i tętniącym życiem miastem. Jak podkreślają autorzy projektu, wielkie tafle szkła ujęte tylko w betonowe gzymsy tworzą gładką, czystą powierzchnię dającą efekt lekkości i elegancji odpowiedni dla prestiżowej lokalizacji budynku.

GLeD6E4SECWkmId2aNtvf6N9t6IDZ8hGKrNQovo5bwwVpyulzXosF54BkHV9_thespian-mpp-site-plan.jpg

Lokalizacja: Wrocław, Plac Powstańców Śląskich 1,
Autorzy: Maćków Pracownia Projektowa Sp. z o.o.,
Architekci: Maciej Kowaluk, Zbigniew Maćków, Mariusz Maury, Michał Nykiel, Katarzyna Pielak, Ewelina Zawadzka, Michał Zawadzki
Konstrukcja: Grupa Projektowa Konstruktor s.c. / Marcin Rejdych, Marek Śródka, Mirosław Kowalczyk, Przemysław Kowalski, Anna Mruk
Technologia fasady: PROFA projektowanie fasad high-tech / Błażej Dobrowolski, Tomasz Kulczycki, Ewa Adamska, Agata Kutzmann, Sandra Babczyńska, Maciej Haładewicz, Agata Mela, Monika Zadka
Generalny wykonawca: Eiffage Budownictwo Mitex S.A.
Wykonawca elewacji: RECONAL Sp. z o.o
Inwestor: ING Real Estate Development Sp. z o.o.
Powierzchnia terenu: 2 201m2 oraz ok. 2 200m2 terenów miejskich w ramach kompleksowej przebudowy nawierzchni wokół budynku
Powierzchnia zabudowy: ok.1 540m2
Powierzchnia użytkowa: ok.11 753m2
Powierzchnia całkowita: ok.15 263m2
Projekt: 2008-2011
Realizacja: 2009-2011

fot: Krzysztof Smyk

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera