Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Willa Welpeloo – ekologia i design w duecie

 

Czas czytania: ~3 min


MzEMEA7UT7QRrdQSEnMzGqzQFBkC8Pyv7yiXw2YXRfX4h6E95OcVFNtcbX5o_duravit1.jpg

Willa Welpeloo, znajdująca się w Roombeek na przedmieściach holenderskiego miasta Enschede, została zaprojektowana przez pracownię 2012Architecten. Nowoczesna bryła budynku została zbudowana w głównej mierze z odpadów rozbiórkowych i fabrycznych. Ten ekologiczny budynek to unikatowy przykład wykorzystania możliwości recyklingu w połączeniu z modnym stylem architektonicznym.

Ekologiczny styl życia wnika w różne dziedziny życia, produkcji i przemysłu. Eko to nie tylko moda, ale styl życia. Wiedza o tym również architekci. Twórcy Willi Welpeloo z recyklingu i odnawialnych surowców utworzyli swój znak firmowy. Zespół 2012Architecten znany jest już od lat z ekstrawaganckich projektów, w których wykorzystują nieprzetworzone materiały wtórne.

7Pz1pi3SenT645n28YHiD7y9Imy30JRSOgTcoyf3rcDdK32IIZBxoAFx2djS_duravit2.jpg

Dotychczasowe prace twórców były jedynie tymczasowymi instalacjami, tak jak w przypadku pawilonu przygotowanego na wystawę „Raj pasożytów” w 2003r. w Rotterdamie. Willa Welpeloo jest ich pierwszą trwałą konstrukcją zbudowaną w 70% z materiałów pochodzących z recyklingu, tam gdzie tylko to możliwe w ich oryginalnej postaci, bez rozdrabniania i formowania na nowo.

OB3B8AVEE7ZusCBkfUX71GuTWiMcy6HC4J338Y6ocjTODrGMAMEenudd3InY_duravit3.jpg

Bezpretensjonalna osobliwość
Roombeek to okolica, która została odbudowana po eksplozji w fabryce fajerwerków. Kubiczna forma Willi Welpeloo nie pozostają niezauważona. Ten dwukondygnacyjny budynek zdecydowanie wyróżnia się na tle sąsiednich, tradycyjnych domów. Bryła powstała na kształt złożonych ze sobą sześcianów, różnej wielkości. Elewacje wykończono kurtynową konstrukcją z pionowych desek i stalowych, poziomych listew. Okna zostały wycięte w elewacji albo ukryte za drewnianą kurtyną. Pomieszczeniem integralnym w domu, jest przestrzenny salon. Wyróżnia się on spośród pozostałych wnętrz niestandardową wysokością. Pokój dzienny łączy się z otwartą kuchnią i kameralną strefą mieszkania, czyli pomieszczeniami znajdującymi się na minimalnym podwyższeniu.

Niezabudowana przestrzeń wokół willi sprawia, że widok z domu rozciąga się na wszystkie strony świata, a przez niektóre pomieszczenia zobaczyć można drugą stronę posesji.

Y1IqeNGlUbT1de9PBkpFY89cVII9fTEeqArJCZOE0IOK5J1HUbu7Vt1n7Jd6_duravit4.jpg

Ponadczasowy styl EKO
Projektanci z 2012Architecten, tworząc projekt Willi Welpeloo zadbali o to, aby wszelkie możliwe materiały wykorzystane do budowy domu stanowiły surowce wtórne. Belki konstrukcyjne pochodzą z maszyny do produkcji tekstyliów z pobliskiej fabryki. Elewacja budynku powstała z kolei z drewna ze szpul kablowych, a wiele okien wykonano z odpadów szkła. Do izolacji ścian zewnętrznych użyto natomiast ścinków polistyrenu pozyskanych od producenta przyczep kempingowych. Odpady produkcyjne posłużyły też do wykonania elementów wykończeniowych willi. Śnieżnobiałe ściany i szafki kuchenne, wykonano z nieaktualnych plakatów reklamowych. Ich kolory odsłaniają się dopiero po otwarciu drzwiczek i szuflad. Oświetlenie halogenowe to światła zawieszone na szkieletach zepsutych parasoli, natomiast winda została przerobiona z dźwigu, który służył do budowy domu. W łazience, ciemne, syntetyczne powierzchnie pochodzą z odzysku kubków na kawę.

Ważny szczegół
Willa Welpeloo wyróżnia się także nowoczesnym designem, przede wszystkim za sprawą dbałości o najmniejsze szczegóły. To one nadają realizacji niepowtarzalny charakter. Willa Welpeloo jest dowodem na to, że z surowców wtórnych nie tylko można zbudować trwałą konstrukcję użytkową, ale też obiekt który zachwyca inwencją i oryginalnym wyglądem.

Źródło: materiały prasowe

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Nowa siedziba spółki Gdańska Infrastruktura Wodociągowo-Kanalizacyjna
Nowa siedziba spółki Gdańska Infrastruktura Wodociągowo-Kanalizacyjna

Nowa siedziba spółki Gdańska Infrastruktura Wodociągowo-Kanalizacyjna została wybrana w drodze konku ...

Dom podmiejski – ład w chaosie
Dom podmiejski – ład w chaosie

Dom podmiejski projektu pracowni Z3Z Architekci stanął w 2017 roku w podwarszawskiej miejscowości Jó ...

Nowa Fabryczna – złoto w centrum
Nowa Fabryczna – złoto w centrum

Nowa Fabryczna – to budynek biurowy, który stanął w pobliżu nowego dworca kolejowego w centrum Łodzi ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera