Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Cały ze stali

 

Czas czytania: ~2 min


1LWZxmFbJ7NlqPLf33wazOtfP0NECmI6c47N9ZDdmMivpYb58ee3vNHcttdB_blank-studio-architecture-xeros-residence.jpg

Konstrukcja, okładzina, ekrany słoneczne i klatki schodowe – wszystko ze stali. Zaprojektowany przez pracownię Blank Studio Architecture dom w Phoenix pokazuje, jakie możliwości daje zastosowanie tego materiału.

hZkTUA7UOqfaWshpztJcAhLDk8NoUntCvKTgFE9M64bqX7Qm34ouSJeH8LID_blank-studio-architecture-xeros-residence-2.jpg
hdCeZWqBmiA6geKUKRJJ5VA1cSGUS8Dp2eOIMqjdlKZ1eL6FvAOg0Mnidibc_blank-studio-architecture-xeros-residence-3.jpg

Wolno stojący, pokryty stalową okładziną budynek o powierzchni 153 metrów kwadratowych stanął na długiej i wąskiej działce ulokowanej u zbiegu dwóch ślepych uliczek, u podnóża wzniesienia. W kierunku północnym roztacza się z niego widok na góry, po stronie południowej zaś widać miasto.

oHHCtrj0ahuoXtbIMvl8yjSktLY55W4OMqAPGZLodJ7DkiGiNQvxmzXq8hwy_blank-studio-architecture-xeros-residence-4.jpg

Budynek składa się z dwóch części – niższą, lekko zagłębioną poniżej poziomu gruntu, zajmuje dwukondygnacyjne studio. Nad nim – na najwyższym poziomie – ulokowano mieszkanie, do którego prowadzi zewnętrzna klatka schodowa. Z niej wchodzi się do strefy wspólnej z pokojem dziennym, jadalnią i kuchnią. Sypialnia gospodarzy i pokój telewizyjny znajdują się w nadwieszonej części budynku. Jej północna ściana jest całkowicie przeszklona, żeby zapewnić widok na góry. Po przeciwległej stronie znajduje się żółty balkon, z którego można podziwiać panoramę miasta.

wAQRSxqjEh0xwkRD0GOLSaGXEXWnROKHhPQnoRJYabLLv1szMuzHFFbqgy4q_blank-studio-architecture-xeros-residence-5.jpg

Głównym materiałem użytym w budynku jest stal, zastosowana zarówno jako materiał konstrukcyjny, jak i okładzina elewacji oraz wykonane z siatki ekrany zacieniające. Pokrywająca się rdzą pod wpływem czynników atmosferycznych, stal upodabnia budynek do kolorów dominujących w krajobrazie otaczających wzgórz.

UuMsgbPfz6SqW6qADS397okFsvoGJkV7GJlTvDXlekZ3XvqOeBFjaTWhK5g0_blank-studio-architecture-xeros-residence-6.jpg

Nazwa budynku – Xeros Residence (po grecku Xeros znaczy 'suchy') – przypominać ma, że wszystkie rozwiązania projektowe powinny bezpośrednio wynikać z uwarunkowań środowiska, w jakim budynek funkcjonuje. Dlatego w tym przypadku architekci przewidzieli kilka rozwiązań zgodnych z ideą zrównoważonego projektowania. Od strony zachodniej wystawionej na działanie intensywnego, popołudniowego światła słonecznego, elewacje są całkowicie nieprzezroczyste, natomiast od strony południowej i wschodniej budynek osłonięty został zewnętrznymi ekranami z metalowej siatki.

iskWhYkrSI7jVTSoZim1ArxazdzW1oVO4aWzL1HHN0Hxf5ta5zTodUc6EwiZ_blank-studio-architecture-xeros-residence-7.jpg
gDg8jmDbuGXnfsouZT5ok11lTCsin6xwLrpBFH47zP8NaM3Dtis9vbpvHSOv_blank-studio-architecture-xeros-residence-8.jpg

Wymuszona kształtem działki niewielka podstawa budynku sprawiła, że maksymalnie dużą powierzchnię architekci mogli przeznaczyć na zieleń. Otaczające budynek rośliny o niewielkim zapotrzebowaniu na wodę stanowią dodatkowe źródło cienia. W połączeniu z małym basenem ulokowanym na osłoniętym dziedzińcu, pozwalają w naturalny sposób chronić wnętrza przez przegrzaniem.

fot: Bill Timmerman

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

Skra – wyniki konkursu architektonicznego
Skra – wyniki konkursu architektonicznego

Konkurs architektoniczny na projekt nowego zagospodarowania terenu sportowego Skra w Warszawie władz ...

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego
Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 oraz Najlepsza Przestrzeń Publiczna 2018 – to dwa konku ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera