Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Abstrakcja nad rzeką

 

Czas czytania: ~2 min


ntYd8KW3Yth32ZFf6fmmJlYYlGT45cggf5tR1tdLbIG9KZt8Sxugm5gpdpQd_tao-clubhouse-yancheng.jpg

Budynek, który unosi się nad ziemią jak wzbijający się do lotu ptak – to ulokowany nad brzegiem rzeki pawilon klubowy w chińskim mieście Yancheng. Zaprojektowany przez architektów z pracowni TAO obiekt, mimo abstrakcyjnej, nowoczesnej formy, dobrze wpisuje się w naturalny, nadrzeczny pejzaż.

nd2pZC8EaY7ymoaB5acIDgCMvB3AHNppQiK99XINbFMfj0mPamIDfmbPT5R2_tao-clubhouse-yancheng-2.jpg
JYYQLhRDSf3aLViS5CNQjBqwJtdewktAcjIioCkZ14StyscT6k7OBvLlJIk0_tao-clubhouse-yancheng-3.jpg

Otoczenie budynku wymagało od architektów szczególnej delikatności: rozległy horyzont, niebo, woda, wyspa i trzciny tworzą spokojną, poetycką atmosferę, którą łatwo naruszyć. W takim kontekście architektura musi być bardzo ostrożną interwencją, żeby nie zaburzyć równowagi miejsca i nie stanowić przeszkody dla kontaktu ludzi z naturą. Stąd oczywiste wydało się architektom ulokowanie na brzegu rzeki, wśród drzew lekkiego, przeszklonego budynku, który będzie integrował ludzi, architekturę i krajobraz.

HD90YLcJArNPzWwfhR8pz35eoLOnTChgWhR86Ynez5S9TMFzN8HM0MRc7AUJ_tao-clubhouse-yancheng-4.jpg
iyMnjoREHxp19JZUwIMszBEOnwA6IkwNlpysEBCP0oo6JLQzFbM8CshBOf9X_tao-clubhouse-yancheng-6.jpg

Za punkt projektanci wyjścia wzięli Miesowski Farnsworth Huse, który poddali szeregowi zabiegów, takich jak rozciąganie, zapętlanie i fałdowanie. Działania te doprowadziły do powstania budynku o niewielkiej głębokości, co zapewnia lepsze widoki na otoczenie z każdego miejsca, z wewnętrznym dziedzińcem stanowiącym kameralną, zaciszną przestrzeń, odczuwalną bliskością wody i dostępnym dachem potraktowanym jako przedłużenie krajobrazu. Transparentność elewacji dematerializuje architekturę. Nacisk na fizyczną formę budynku został tu zastąpiony dążeniem do stworzenia płynnej i przeziernej przestrzeni, która spotęguje doświadczenie naturalnego środowiska.

I4KN4n7ly3ZBd2cMDXrZPO933pXuULENAJawyuFKsHejPQbfKQmJ1M0sPHKr_tao-clubhouse-yancheng-7.jpg
5h4J0Lm2QyQT1bUQJyoAwbJVZoKlqDcZwBEQ3puer5PBjNqVYCUwBYuy8hqa_tao-clubhouse-yancheng-8.jpg

W odpowiedzi na horyzontalny charakter otaczającego pejzażu, budynkowi nadano linearną, 'połamaną' formę. Zygzakowata bryła meandruje między drzewami, miejscami dotykając podłoża, a miejscami unosząc się lekko w powietrze. Z jednej strony tworzy to w jego wnętrzu różne punkty widokowe, z drugiej zaś sprawia, że materialna forma wydaje się ledwo dotykać podłoża.

a2c4nX0Ghp5qs3Xax2BbmXCCgQPs1x9HSiL6N8nzfL4RYTg2nbxib340S20I_tao-clubhouse-yancheng-9.jpg
xWeYP1F0DR9fdUGFUQvfj5Af68Rwpq8uyhe1RhJIc78BuBxZfb3Zet4Zxg5m_tao-clubhouse-yancheng-10.jpg

Grubość podłóg i wielkość kolumn zostały zredukowane do minimum, żeby podkreślić lekkość budynku i stworzyć efekt jego unoszenia się w powietrzu. Zastosowane materiały: transparentne szkło elewacjach i półprzezroczyste użyte w wewnętrznych przegrodach, białe panele z aluminium, trawertynowe posadzki na podłogach i prefabrykowane betonowe panele uzupełniają efekt formalnej abstrakcji, prostoty i czystości. W tym kontekście, mimo braku lokalnych materiałów i rzemiosła, abstrakcyjna forma wydaje się oczywistym i naturalnym wyborem estetycznym.

HgehuWctm6fIAn7KVVTyl6IQEtvbuIBsXXiZHI4wI3zLtgMYwK34AhWh5mYp_tao-clubhouse-yancheng-11.jpg

Architekci: TAO (Trace Architecture Office)
Zespół projektowy: HUA Li, Zhang Feng
Lokalizacja: Yancheng, Jiangsu, Chiny
Powierzchnia: 500 m2
Realizacja: 2010
Inwestor: Zhongti Corp.

Fot: Yao Li

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa
Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa

Wieża ciśnień w Ciechanowie – to jeden z najbardziej znanych obiektów architektonicznych w tym mieśc ...

Mirosław Nizio projektuje na Ukrainie
Mirosław Nizio projektuje na Ukrainie

Pracownia Nizio Design International Mirosława Nizio, we współpracy z ukraińskim biurem Project Sys ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera