Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Amfiteatr odświeżony

 

Czas czytania: ~4 min


ZOFwXakzxu0Be7lTxaBYsXvZzyj1SByfpApKuX7MswgttVALin1FPEV6uXrY_87a-amfitetr-w-opolu-1.jpg

Opolskie festiwale zyskały nową oprawę architektoniczną. W 2011 roku zakończyła się zaprojektowana przez biuro 87A Małgorzaty Adamowicz-Nowackej i Marka Nowackiego przebudowa wzniesionego w latach 60. Amfiteatru Tysiąclecia.

6lhlrlbTZQvjbp9ZNXfVAuIUI1PiGsnX0vjUWFIDJhMPaiG9eb2ftjV9Nob3_87a-amfitetr-w-opolu-1a.jpg

Zaprojektowany przez Floriana Jesionowskiego opolski amfiteatr usytuowany jest w malowniczym otoczeniu – na wyspie Pasieka, w zabytkowej dzielnicy willowej i sąsiedztwie nadodrzańskich bulwarów spacerowych. Pierwotnie obiekt ukryty był za zielonym, mocno zadrzewionym wałem, a jego głównym elementem była ziemna widownia ukształtowana tak, by wykorzystać zachowane fragmenty umocnień dawnego Zamku Piastów Śląskich oraz zadaszona scena zaprojektowana przez architekta J. Kucharzewskiego i inżyniera A. Dobrzyńskiego. W 1999 za sceną wzniesiony został budynek MOK.

RM1Pwyj8p6ITc5HcsSyEAkAbzCtxiNpfQy5234DIX9CEDK9Iyjt3mbz4Bn4p_87a-amfitetr-w-opolu-3.jpg

Czterdziestoletni obiekt od dawna wymagał usprawnienia rozwiązań funkcjonalnych i architektonicznego liftingu. Zgodnie z wytycznymi inwestora, interwencja miała jednak być przeprowadzona tak, by w jak największym stopniu zachować istniejącą skarpę i rosnące na niej drzewa. Autorzy projektu zachowali więc oryginalny układ przestrzenny obiektu, proponując przebudowę sceny razem z zadaszeniem i widowni oraz wzniesienie nowego budynku obsługującego widzów. Zaprojektowali też nowe zagospodarowanie terenu.

jDU4fe2Y636TQ7edLCobKOhLdHqjSzsUUYCSyWGQMJQ1yC0kK2WtTf9g8e6Q_87a-amfitetr-w-opolu-5.jpg

Projektując przebudowę obiektu architekci skupili się na dwóch głównych założeniach: takim ukształtowaniu bryły budynku obsługi widzów, by jak najlepiej wpisał się w otoczenie i nie konkurował ze znajdującymi się w sąsiedztwie historycznymi dominantami – zabytkową Wieżą Piastowską i modernistyczną bryłą budynku Urzędu Wojewódzkiego – oraz zorganizowaniu pełniącej funkcję foyer dla widzów dużej powierzchni na koronie widowni. Chcieli także, by obiekt – oglądany w ciągu dnia z różnych perspektyw – wpisywał się w otaczający krajobraz dzięki swojej przejrzystości, wykorzystując otaczającą zieleń jako naturalną zasłonę zmieniającą się w zależności od pory roku.

mbvGjiZAUCm96irZxz2ocZXuYZq5rV9EisskiLFye9wHIGLIiLubkpeIQvod_87a-amfitetr-w-opolu-6.jpg

Horyzontalna bryła nowego pawilonu obsługi widzów stanęła między widownią a rzeką. Jej głównymi elementami są dwa rozległe tarasy o wymiarach 100x20 metrów, ulokowane jeden nad drugim. Niższy pełni funkcję foyer dla widzów, górny zaś – pokryty drewnem – stanowi atrakcyjny punkt widokowy z dodatkową lożą dla około dwustu osób. Tarasy, na których znalazły się także szklane prostopadłościany punktów gastronomiczno-handlowych, pełnią jednocześnie rolę letniego salonu kulturalnego miasta i są wykorzystywane na potrzeby wystaw, wernisaży czy bankietów.

A7JaNMEvxhOBedJvnlwD7R1646z9p0sqgxvvUjy0dejfUi1bJJuoP5YE0aC1_87a-amfitetr-w-opolu-7.jpg

Pawilon jest otwarty na rzekę, dzięki czemu zachowana zostaje silna relacja z otoczeniem. Główne wejście do budynku prowadzi od strony południowego placu, który pełni także rolę parkingu. Dalej, przeszklony hall kieruje widzów do foyer amfiteatru oraz projektowanego Muzeum Polskiej Piosenki wpisanego w skarpę.

TTKgqiQDcFcANPvX3xD9sR5krjZ0IMG9KoOvURuksOYFqXvfPyMkPogAOIq2_87a-amfitetr-w-opolu-przekroj-a-a.jpg

Budynek amfiteatru ożywa wieczorem, podczas odbywających się w nim imprez. Dopełnieniem ich oprawy jest oświetlenie dające różne możliwości konfiguracji. Białe, szklane pasy podkreślają horyzontalny układ obiektu, a zastosowanie oświetlenia ledowego w pawilonach gastronomicznych pozwala na tworzenie różnorodnych scenariuszy świetlnych i zmianę kolorów obiektu.

3g8oMQVCTIjesFFwXsotNojagU0d7kRfUjQaXfAIintsUInFyDJsKrF1lB04_87a-amfitetr-w-opolu-przekroj-b-b.jpg

We wnętrzach dominuje szary beton architektoniczny, zestawiony z bielą ścian i zadaszeń membranowych oraz naturalnymi kolorami drewna. Uzupełnieniem tych materiałów są podwieszone sufity z siatki cięto-ciągnionej, które zmieniają połysk i fakturę w zależności od kąta patrzenia, a także białe szkło na elewacjach pawilonów gastronomicznych.

kz1PrzcoiZtlGV3ysJSJlTuVxoSUJlcwY5LPz4QAIsU5LuB1jtTDigyVK232_87a-amfitetr-w-opolu-rzut-418.jpg

Jak podkreślają projektanci: 'Widok sceny z charakterystycznym zadaszeniem, w którego tle widać budynek UW i Wieżę Piastowską jest obrazem-ikoną kojarzącą się z Festiwalem Piosenki'. Dlatego w swoim projekcie uwzględnili odtworzenie zadaszenia nad sceną w formie paraboloidy hiperbolicznej, tyle że o parametrach dostosowanych do potrzeb współczesnych użytkowników. Dach jest więc teraz większy (okrywa pierwsze rzędy widowni) i wyższy od poprzedniego.

tpL4vbnwS5aH37ecaM8L8Ss5p06YLSSqQRdkuCsazouI2ik7MS2SHOs20W8B_87a-amfitetr-w-opolu-rzut-818.jpg

Autorzy: Biuro 87A s.c
Zespół autorski: arch. Małgorzata Adamowicz- Nowacka, arch. Marek Nowacki, arch. Sabina Curzytek- Rabenda
Konstrukcja:
Budynek obsługi widzów i widownia: Biuro Projektów Tyczyński, Wojtas (Kraków) / mgr inż. Jan Wojtas, mgr inż. Aleksander Tyczyński
Zadaszenie sceny: ENVISAN GEM sp. z o.o / mgr inż. Zbigniew Nemec z zespołem
Instalacje elektryczne: mgr inż. Krystyna Koczwańska
Instalacje sanitarne: mgr inż. Zbigniew Rogalski
Projekt drogowy: mgr inż. Adam Kulejewski

fot: biuro 87A

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera