Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Miedziana szkoła

 

Czas czytania: ~3 min


qug2eCx4nUjTt42ImgGVJSzMszId23n3Ao84chM4UPGDgcwh4hMqWT2La1aG_kkm-kozien-pwst-wroclaw.jpg

Po trwających dwa lata pracach, w grudniu 2011 r. otwarta została rozbudowana siedziba PWST we Wrocławiu. Autorami koncepcji adaptacji budynku Domu Kultury Budowlanych przy ul. Braniborskiej na potrzeby szkoły artystycznej są architekci z krakowskiej pracowni KKM Kozień.

wK1sx654S3kFFpcUYGYnKwOmpkJ2CFXZ1YDWYRIclElB6E3cbufkfs2AGqbD_kkm-kozien-pwst-wroclaw-2.jpg
AjLMXgJl6moCsM5eYLXe7K4MpqSy8np64hUKngI5zYOEElinyLkSonv1l9FO_kkm-kozien-pwst-wroclaw-3.jpg

Ideą projektu było zachowanie elementów pierwotnej formy obiektu, przy jednoczesnym wyraźnym zaznaczeniu nowej ingerencji architektonicznej i urbanistycznej. Do istniejącego budynku od strony wschodniej dobudowany został nowy, pełniący funkcje dydaktyczne. Ze starą strukturą łączy się on traktem pomieszczeń administracyjnych i nadbudową wieży scenicznej, a także dwiema taśmami przekrycia dachowego i wyniesionym placem wejściowym. W ten sposób architekci chcieli uzyskać jednorodną pod względem kompozycyjnym formę przestrzenną, a także stworzyć urbanistyczną więź między wspomnieniem czasów minionych a współczesnością.

L6zOXfEdt1ws635mKdLY3rkNul3ySnLByyeaHJELql8n7xHJgRHApqJ6q9fU_kkm-kozien-pwst-wroclaw-4.jpg

Jako nowy element założenia, dobudowana, trzykondygnacyjna bryła została wyróżniona obłą formą i rzucającym się w oczy kolorem – lśniącą, złotą okładziną ze stopu brass składającego się głównie z miedzi z domieszką cynku i innych metali. Kolor elewacji z biegiem czasu będzie się zmieniał, ciemniejąc i pokrywając się patyną.

TfFF6FkX7yazHKrETphkOVtxxLFb4vXn3XE7KX1gFS7aG04gSvP6JeI6vYih_kkm-kozien-pwst-wroclaw-0.jpg

Wejście główne prowadzi do holu zaprojektowanego jako szkolna „agora” z wyodrębnionymi dwiema strefami funkcjonalnymi: częścią szatniową z wejściami do sal teatralnych i bufetu oraz szkolną z salami zajęć praktycznych i salą ruchową. W stronę oświetlonego naturalnym światłem holu otwarte są ciągi komunikacji wewnętrznej, co daje efekt wieloplanowości przestrzeni.

3hjgWdotkRIwfcjT6ZNNdFQslNB3UvI4q161jzlrbeBmnlVIVECbmPbgN47H_kkm-kozien-pwst-wroclaw-2.jpg

Istniejący budynek wraz z zabudowanym dziedzińcem, będący w istocie zespołem trzech połączonych zapleczem scenicznym i magazynowym sal teatralnych, został poddany modernizacji. Ze względu na przeprowadzone krótko przed rozbudową remonty, interwencja ta została ograniczona do wprowadzenia niewielkiej korekty układu i funkcji pomieszczeń. Całkowitej wymianie uległo natomiast wyposażenie technologiczne i instalacyjne.

O9J4AasUcJ5Kea2e0kx0d64IvuMuK4fzL0aQfuGSreAXbC64UiOJej5c6tSj_kkm-kozien-pwst-wroclaw-przek-a-a.jpg

Sale zajęć praktycznych na poziomie przyziemia zamieniono na sale zajęć teoretycznych, a na kondygnacji podziemnej ulokowano malarnię dekoratornię oraz magazyny dekoracji scenicznych, mebli, lalek i kostiumów powiązane windą towarową z poziomem scenicznym. Na pierwszym piętrze, od strony ul. Legnickiej, ulokowano pomieszczenia administracyjne i dziekanat, a na tym samym poziomie w nowej części budynku – pomieszczenia rektoratu.

NR1pHCwV8HEBj7sdXUY5HwjZnZ0aj4tymguugvzAuBW76ehzkwdHKGCUKCo1_kkm-kozien-pwst-wroclaw-przek-c-c.jpg

Zabudowa istniejącego dziedzińca pozwoliła na wprowadzenie nowego traktu z salą kameralną dla 100 osób, która daje możliwość elastycznego kształtowania przestrzennych relacji między częścią przeznaczoną dla widzów a sceną. Można w niej zaaranżować wolną przestrzeń o płaskiej podłodze, widownię jednokierunkową w układzie amfiteatralnym czy scenę poprzeczną „en ronde” z możliwością tworzenia widowisk w klasycznym układzie sceny pudełkowej.

Dp2yaTGiEu5AhdEAEq3JxLTNlqzyoN4qjYetmGqcFYxLGPdHGAYsNCWtb9MJ_kkm-kozien-pwst-wroclaw-przek-d-d.jpg

Lokalizacja: ul. Braniborska, Wrocław
Architekci: KKM Kozień
Projektanci: Marek Kozień, Magdalena Kozień-Woźniak
Sprawdzający: Katarzyna Kozień-Kornecka
Współpraca: Joanna Filipek, Magdalena Habrat-Rączka, Marcin Gierbienis, Jakub Kornecki, Michał Kornacki, Dawid Gizicki
Projekt: 2008-2011
Realizacja: 2009-2011
Powierzchnia całkowita: 13842,3 m2
Inwestor: Państwowa Wyższa Szkoła Teatralna im. Ludwika Solskiego w Krakowie
Generalny Wykonawca: ABM SOLID S.A.

Fot: Paweł Relikowski / wroclaw.naszemiasto.pl
rys: KKM Kozień Architekci

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera