Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Szkoła w fabryce

 

Czas czytania: ~2 min


nGN9yHyZKRVmCzEak231YfB4SwSGWRxdmgtc2g2Dl5zCH5lZ71SlhqEFMMnH_swps-wroclaw-pp-mariusz-wrzeszcz-2.JPG

Dawna hala produkcyjna, w której w latach 60 XX wieku powstawały pierwsze polskie komputery Elwro, od września 2011 r. służy edukacji młodych ludzi. Ulokowała się w niej bowiem nowa siedziba wrocławskiego oddziału Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej. Za adaptację poprzemysłowego obiektu odpowiadała poznańska pracownia Mariusza Wrzeszcza.

BdocL6t9PZmieUQm4JcK7AdG1XuD7AoNYjl3kxNv6MZOkoNRdoRi08qBLwtM_swps-wroclaw-pp-mariusz-wrzeszcz-3.JPG

Wydział Zamiejscowy SWPS we Wrocławiu powstał 1 października 2003 r. Przez osiem lat szkoła nie miała własnego obiektu, więc studenci i wykładowcy musieli korzystać z budynków rozrzuconych po mieście. W końcu jednak szkoła doczekała się nowej siedziby z nowoczesnymi salami wykładowymi wyposażonymi w tablice multimedialne, laboratoriami komputerowymi i zinformatyzowaną biblioteką.

8x6AnyVns8wfb7x04OlQ5xxGBIc3QFtIu4R2LeQevWtQ307fTe68a6Lo18SF_swps-wroclaw-pp-mariusz-wrzeszcz-4.jpg
Kaz1Mw6TemiOlpRoToCCAMI1eiNdPZpvijxsIlxz13tLMLrboVCRVsv3vkUJ_swps-wroclaw-pp-mariusz-wrzeszcz-5.jpg

Zadaniem architektów z Pracowni Projektowej Mariusz Wrzeszcz Architekt była przebudowa wzniesionej w latach 50 XX wieku szedowej hali produkcyjnej o powierzchni 5300 metrów kwadratowych. Jednokondygnacyjny obiekt z częściowo dwukondygnacyjnymi przybudówkami, był pierwotnie miejscem konstruowania komputerów Elwro, a później – innych urządzeń elektronicznych.

DmqZXbjaScHvfERwYkxy7MWpffxXV3o507oPSRorVqda4AzNhUTUAbAEwcYR_swps-wroclaw-pp-mariusz-wrzeszcz-6.jpg

Z oryginalnej, żelbetowej konstrukcji budynku wykonanej z elementów prefabrykowanych pozostały jedynie belki i słupy. Zostały one wyczyszczone do gołego betonu i pomalowane. W ramach przebudowy wewnątrz hali wstawiono dodatkowy strop, dzięki czemu powstało bardzo dobrze doświetlone piętro przeznaczone na funkcje dydaktyczne. Strop ten podziurawiono licznymi otworami, przez które światło przedostaje się do znajdującej się na parterze części administracyjnej oraz dodatkowych pomieszczeń, takich bar czy biblioteka.

eozh8kzgYXbbwqAO0y4v6K429cMaDz4ZdvmO07R8fs1M3PeWAToztw2shjmq_swps-wroclaw-pp-mariusz-wrzeszcz-budowa.JPG
mF4X90Gc2g3lIjWB3AsZQ4of7D7WxPycrgT1xCTuitAcSSRSU8LeaRO2Sb6x_swps-wroclaw-pp-mariusz-wrzeszcz-przekroj-a.jpg
BSFxnQKWdw4UYTEPgw2t0uuKL5yOlVLnq42jATJsJUf8INepAbRJbczD7XVW_swps-wroclaw-pp-mariusz-wrzeszcz-przekroj-b.jpg

Główna, środkowa nawa hali pozostała dwukondygnacyjna. Ponieważ ze względu na wysokość pomieszczeń po wprowadzeniu stropu niemożliwe było poprowadzenie kanałów wentylacyjnych o dużym przekroju, centrale wentylacyjne ustawiono w rzędzie wzdłuż wschodniej i zachodniej fasady, doprowadzając powietrze „na krótko” przez podłużne pomieszczenia techniczne znajdujące się na parterze.

fGg3RLiKx0Eo9UotKnroZIFbmaPvjIs72FBMxIOnlhK7GQ7P5qnKzeO3j0Vt_swps-wroclaw-parter.jpg

Chcąc zachować oryginalny, industrialny charakter hali, architekci zdecydowali się na minimalistyczny sposób wykończenia poszczególnych elementów obiektu. Z zachowanym dachem szedowym i widocznym na zewnątrz systemem wentylacji korespondują otwarte przestrzenie wewnątrz budynku. Charakter nadaje wnętrzom wyeksponowana konstrukcja, proste materiały, wszechobecna biel i wiszące pod sufitem przemysłowe lampy.

XnGNX4QzIFbpm8YHP9ZyvODdgCorprdrCquhibwb0R0aPYHWULZZmPKnhzXR_swps-wroclaw-pietro.jpg

Inwestor Pro Academica Sp.z o.o. Sp.komandytowa, ul.Gen.T.Kutrzeby 10, 61-719 Poznań
Temat: Przebudowa i rozbudowa hali produkcyjno-magazynowej nr 6 na cele administracyjne i naukowo-dydaktyczne
Lokalizacja: ul.Ostrowskiego 30, Wrocław
Architekci: Pracownia Projektowa Mariusz Wrzeszcz Architekt, 60-304 Poznań, ul. P. Ściegiennego 113
Autorzy: mgr inż. arch. Mariusz Wrzeszcz, mgr inż. arch. Maciej Cierniewski, mgr inż. arch. Jan Celichowski, mgr inż. arch. Karolina Groszek
Generalny wykonawca: SKANSKA S.A. Oddział Wrocław
Projekt: budowlany: 2010
Realizacja: lipiec 2010 – wrzesień 2011
Powierzchnia użytkowa:
Parter 4792m2
Piętro 3586m2
Razem P.U. 8378M2
Powierzchnia zabudowy: 5128m2

Fot: Bartosz Bieliński,bielinscy.pl oraz Pracownia Projektowa Mariusz Wrzeszcz

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera