Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Na płasko

 

Czas czytania: ~4 min


3YFEOHRcu2POXhhiHZuwhErQo7Qt9gHaH4RzAfdgEJgIRXJE1g3FdhJuRRAD_100-dom-zero-schodow-fot-1.jpg

Budując dom, trzeba myśleć perspektywicznie, uwzględniając zmieniające się z czasem potrzeby i możliwości mieszkańców. W końcu nie jest to inwestycja na kilka lat. Taki właśnie 'przyszłościowy' dom stworzyli architekci Przemek Kaczkowski i Ola Targonska.

lb3df64mlZKFqunQD5eXuPtDtw2vqT09JyeJxBbx5RFV3NGWoCJpsvwem1lk_100-dom-zero-schodow-fot-nowe-1a.jpg

Inwestorzy – małżeństwo w średnim wieku – postawiło przed projektantami tylko jeden konkretny wymóg: dom miał być całkowicie pozbawiony schodów, żeby z biegiem czasu, stając się coraz mniej sprawni, nadal mogli w pełni i bez problemów wykorzystywać jego przestrzeń. W ten sposób na jednym z wrocławskich osiedli powstał 'dom zero schodów'.

FyAZDscctqWOT99HrPAJ6xBbJKUPtCGkUrHqhAx8hofFt8ZbEY29qVivcLiI_100-dom-zero-schodow-fot-4.jpg

Przeznaczona pod budowę działka nie wyróżniała się niczym szczególnym: to płaska parcela w drugiej linii zabudowy, otoczona po części przez zabudowę poniemiecką, po części zaś – przez różnej jakości owoce współczesnej twórczości budowlanej. W tej sytuacji podstawowym założeniem architektów stało się stworzenie enklawy ładu i spokoju.

s0e4R7g89vJKvKrpzaszVTsaQRvW53O9xnTVRt3MDvDdUXTTRsOSSEzdq2FY_100-dom-zero-schodow-fot-7.jpg

Dom stanął wzdłuż północnej granicy działki, stanowiąc ekran akustyczny chroniący jej południową, słoneczną część przed uciążliwościami ruchu ulicznego oraz wizualny – zasłaniający widoki na mało atrakcyjną zabudowę w sąsiedztwie. Charakter lokalizacji zdeterminował sposób ukształtowania bryły i elewacji oraz organizację programu funkcjonalnego domu.

mN5yDriRCxu8KCox4rC3njDK0ksWoRiqAWaGQryprwi2sEHXTcbZRXLtfZ4W_100-dom-zero-schodow-fot-8.jpg

Budynek powstał na rzucie litery 'T'. Skrzydło ulokowane od strony ulicy mieści część wspólną i reprezentacyjną, sypialnie zaś umieszczono w skrzydle odsuniętym wgłąb działki. Segment mieszczący strefę wspólną przekryty jest pochyłym dachem kadrującym widok na zieleń i pola znajdujące na południe od działki, a jego fasada od strony ulicy przesłonięta została drewnianymi żaluzjami. Dzięki nim jego funkcja nie jest widoczna na pierwszy rzut oka i dopiero przeszklony przedsionek schowany ze przylegającymi do garażu drewnianymi drzwiami odsłania przed wchodzącymi drugą, odmienną stronę domu – w kierunku południowym część dzienna otwiera się dużymi przeszkleniami na taras i rozległy ogród.

5JGmig7EBkp76iE59Ysxm4wMQ6dL0wRWIG98KUlC5DjtBu4qFauDclgVB42G_100-dom-zero-schodow-fot-9.jpg

Wejście do domu ulokowano w jego centralnym punkcie, co umożliwia wygodny i dyskretny dostęp do obu skrzydeł. W miejscu ich skrzyżowania znajduje się najbardziej 'rodzinna' przestrzeń – kuchnia – funkcjonalnie i metaforycznie gromadząc mieszkańców. Za ścianą dużego salonu i dwustronnym kominkiem znajduje się domowe kino – ulubiona przestrzeń właściciela będącego zapalonym audiofilem. Pomieszczenie to ma ściany wykończone panelami akustycznymi i profilowany sufit.

PnxuzDpX0bvWuX3MVC1lTUBURk5NPgWgJfUkcFqnIeGEhCkOetjbGJXzZ0vb_100-dom-zero-schodow-fot-nowe-2a.jpg

Wejście do strefy prywatnej prowadzi między kuchnią a szklaną elewacją. Trzy sypialnie, podobnie jak pokój dzienny, zwrócone są w stronę tarasu, na który otwierają się oknami zajmującymi całą wysokość pomieszczeń. Dla zapewnienia prywatności, od przydomowej strefy odpoczynku oddzielono je pasem wody i wysokiej trawy. Na obu krańcach szeregu sypialni mieszczą się łazienki. Służący komunikacji korytarz w tej części domu doświetlony jest przez świetliki dachowe, dzięki czemu – podobnie jak pozostałe przestrzenie użytkowe – ma zapewniony dostęp dziennego światła.

IER5wfBoZYT5WpXeIp26h7rij9o83P91JHIL9WVlhLavRVaijofxYMk7G9h8_100-dom-zero-schodow-fot-nowe-3a.jpg

Taras wyłożony jest jasnym terazzo o lekko szorstkiej powierzchni. Do ogrodu prowadzi z niego rampa, której nawierzchnię tworzą pasy trawy i szarej kostki granitowej. Przeszklone elewacje przed nadmiarem słońca chroni wąski okap, w którym chowane są metalowe żaluzje i który jednocześnie tworzy ramę dla kadrów wnętrza domu widzianych od strony ogrodu.

shRJBes7qX3LKXdwYVOoBnN6XvrJAAGGIMuk3ylo7IFmaoDiz0yaJiYqDpA7_100-dom-zero-schodow-przekroj.jpg

Jak podkreślają projektanci, dom przeszedł już próbę czasu – zamieszkany od wczesnej wiosny 2011 roku funkcjonował bardzo dobrze zarówno latem, kiedy duże drzwi na taras były niemal przez cały czas otwarte, a zewnętrzne żaluzje osłaniały wnętrze przed słońcem, jak i zimą, kiedy duże okna zapewniały odpowiednie doświetlenie nawet w pochmurne dni.

E9xvcUxmmcFveUD1a38qDGOZXsKMf3ssGALqxYtKL24cMo81fJQQWmCWFRK2_100-dom-zero-schodow-fot-plan.jpg

Zaprojektowany przez Przemka Kaczkowskiego i Olę Targonską 'dom bez schodów' został zakwalifikowany do nowego wydania książki '100 of the World’s Best Houses' australijskiego wydawnictwa Images Publishing Group.

Architekci: Przemek Kaczkowski & Ola Targonska, 100-procent.eu
Lokalizacja: Wrocław
Klient: Prywatny
Konstrukcja: Sławomir Pruchnik
Powierzchnia działki: 2233 m2
Powierzchnia użytkowa: 253 m2
Projekt: 2009
Realizacja: 2011

Zdjęcia: Sebastian Oleksik, oleksik.com

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom jak kostka
Dom jak kostka

Dom projektu biura Ktura Architekci ma 150 m2 powierzchni i bardzo kompaktową formę. Prosta, wręcz m ...

Forrest House – dom w parku
Forrest House – dom w parku

Forrest House – to projekt biura Jabraarchitects. Na formę budynku wpływ miało jego otoczenie – zaby ...

Płocka Galeria Sztuki z nową siedzibą
Płocka Galeria Sztuki z nową siedzibą

Płocka Galeria Sztuki ma znaleźć swoją siedzibę przy ulicy Sienkiewicza 51. Do tej pory placówka dzi ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera