Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Sztuka w magazynie

 

Czas czytania: ~3 min


s3FIbiYdM19D6vFLYQCJYuRNxRajAGygxeALhgd5UGNObeNqFghMeklgzhyB_projekt-praga-leto-piktogram.jpg

Współczesna sztuka lubi surowość obiektów poprzemysłowych. Nic więc dziwnego, że przykładów ich adaptacji na galerie i przestrzenie dedykowane twórczym aktywnościom nie brakuje. Do takich miejsc należy siedziba galerii Leto i Piktogram na terenie warszawskiej Soho Factory. Adaptację budynku zaprojektowali architekci z pracowni Projekt Praga.

LTXGPMhT9usJQh7PRaD2mL3MBHhso1jDOaH7m2KSfaXAMfkMrQyHclpMX7Hu_projekt-praga-leto-piktogram-2.jpg
BVQzGB8E4DOEmIRxXwyVVPJKj02i9CU1LdUlqaK3AjZF0XPSmuokY2ICg953_projekt-praga-leto-piktogram-3.jpg

Zaadaptowana na galerię hala 46 znajduje się na terenie poddanego rewitalizacji poprzemysłowego zespołu Soho Factory na warszawskim Kamionku (Praga Południe). Ulokowany na prawym brzegu Wisły kompleks pretenduje do rangi najważniejszego w tej części miasta miejsca dedykowanego szeroko rozumianej działalności artystycznej i związanemu z nią biznesowi, wpisując się tym samym w nurt kulturalnego ożywienia Pragi.

RxJy75XJuoUA2Q9turicQm9cWz6tas01NUxc73Y8aT5tflsoOCCquHyHgM1t_projekt-praga-leto-piktogram-4.jpg

Przekształcenie jednej z hal magazynowych na siedzibę galerii było ważnym punktem rewitalizacji zespołu Soho Factory. Ceglany budynek został poddany kompletnej przebudowie, której głównym celem było stworzenie przestrzeni optymalnych dla celów wystawienniczych. Odpowiedzią na zróżnicowane potrzeby związane z prezentowaniem współczesnej sztuki było wydzielenie w przestrzeni hali dwóch sal o odmiennym charakterze. Jedna, wysoka na dwie kondygnacje, przeznaczona jest na klasyczne wystawy i doświetlona naturalnym światłem, druga zaś – jednopoziomowa – została wyizolowana akustycznie i służy przede wszystkim jako miejsce projekcji. Odmienne warunki tych dwóch przestrzeni pozwalają na ekspozycję różnorodnych dzieł sztuki – od video, przez klasyczne malarstwo, po wielkogabarytowe instalacje.

ArBspUP6ZHjCinU7d7CXWPfneqr65RLdQNhRJjJK8z4mYY6U1g5gv4GM4LVl_projekt-praga-leto-piktogram-5.jpg
zCY1HVpuCJshRGSbjSqLW3SS2koFFQBGp648DFdzV0MUm1Fzp7NbAjZ4KJLW_projekt-praga-leto-piktogram-6.jpg

Galeria mieści nie tylko przestrzeń przeznaczoną na wystawy, ale także przestronny hol z małą księgarnią, a na antresoli – strefę przeznaczoną na wykłady, odczyty i mniejsze ekspozycje. Oprócz tego, projektanci wygospodarowali miejsce na tzw. 'domek rezydenta' przeznaczony dla goszczących w galerii artystów. Ma on formę wyizolowanej przestrzeni, z widokiem na salę wystawową. Na piętrze ulokowano także biura obu galerii – przestronne pokoje z widokiem na otaczającą budynek zieleń. W pomieszczeniach tych architekci wykorzystali fragmenty odzyskanych stalowo-szklanych przepierzeń, które uzupełnili zbudowanymi ze sklejki, obszernymi regałami.

mLYUk98e4GDFSzRSlFSYMf48JTpeZABx2bZBV2itHUFuTxXqn7QKGJWWPc7o_projekt-praga-leto-piktogram-7.jpg

Przestrzeń ekspozycyjna pomyślana została jako tło dla odbywających się w galeriach wydarzeń i prezentowanych dzieł sztuki. Dlatego salom nadano prosty i sterylny charakter, który wprowadzają gładkie powierzchnie w stonowanej palecie barw – bieli, szarości i jasnego drewna. W strefie biurowej i wejściowej o przeszłości budynku przypominają zachowane detale i faktury – cegły, płytki ceramiczne i drewniane belki.

tXFzGRlGJgjIqi6dUZJQo3Gfv1dJclx0cynZYShdoyK0XHS87zmwiYVIh47t_projekt-praga-leto-piktogram-8.jpg
vrWDspqME1uAio7oFulWuEft3BKOpX7whWLwffgKbZL19uk8MlrVz209e4fD_projekt-praga-leto-piktogram-9.jpg

Interwencja architektów objęła także elewacje budynku. Zostały one wyremontowane i pomalowane na jasnopłowy kolor nawiązujący do stojącej przed budynkiem brzozy. Przed budynkiem pojawiła się także nowa, akcentująca wejście struktura zbudowana z dwóch przeplatających się, pozaginanych płaszczyzn – betonowej i wykonanej za stalowej kraty pomostowej. Łączy ona w sobie kilka funkcji – zadaszenia, panelu na afisze, podjazdu, wycieraczki i miejsca do siedzenia. Podświetlona w czasie wernisaży działa jak drogowskaz kierujący gości do galerii.

pnQnIrSZxpfzzIBQ9dKXz5XfSh61oQgyyLShfc7Dn7ebrcTnIXzFkBUN2lRk_projekt-praga-leto-piktogram-10.jpg

Autorzy projektu: Marcin Garbacki i Karolina Tunajek (Projekt Praga)
Współpraca: Maciej Rąbek, Jakub Tolak
projektpraga.pl
pl-pl.facebook.com/projektpraga
Realizacja: 2011

Polecamy także: pawilon Emergency Room autorstwa Projektu Praga
fot: Bartosz Górka i Projekt Praga

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera