Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Tajemnicza biblioteka

 

Czas czytania: ~4 min


OAkksekE8lvaTj4GBu41nKn3nHNundxAkDajYt89uzrLTTaz5PJFca8mV85q_hs99-ciniba.jpg

Uporządkować urbanistycznie teren kampusu uniwersyteckiego wpisując się w zróżnicowany kontekst architektoniczny, a przy tym stworzyć wyrazisty budynek, który odpowie na potrzeby nowoczesnej biblioteki akademickiej. Z takim wyzwaniem zmierzyli się architekci z koszalińskiej pracowni HS99 projektując gmach Centrum Informacji Naukowej i Biblioteki Akademickiej w Katowicach.

q1GyXf1P1lQx0QP6WE7XbJgV2RFYoKaAv9nDpDPoGZdl6aWKRYUBFrvXqzdQ_hs99-ciniba-2.jpg

Budynek CINiBA, który powstał przy ul. Bankowej, w miejscu, gdzie znajdowało się niegdyś lodowisko, był wspólną inicjatywą Uniwersytetu Śląskiego i Akademii Ekonomicznej. Jego celem jest umożliwienie szerokiemu gronu odbiorców dostępu zarówno do wiedzy zawartej w tradycyjnych książkach i czasopismach, jak i wszelkiego rodzaju multimediów i elektronicznych nośników informacji.

R5eTOK5J1uFjR3ktVxK4he022gvwZtIbLbV75EgTOts8aErdpXq7ysEwnTYD_hs99-ciniba-3.jpg

Monumentalny gmach biblioteki podkreśla główną oś układu urbanistycznego kampusu Uniwersytetu Śląskiego przebiegającą na linii wschód-zachód. Oś ta zamknięta jest z dwóch stron wysokimi budynkami: na krańcu wschodnim zespołem wieżowców mieszkalnych i hotelem, na zachodzie zaś – realizowanym biurowcem. Oś ta nabierze wyrazistości po zagospodarowaniu terenu położonego na północ od niej, w bezpośrednim sąsiedztwie gmachu biblioteki. Jest on przeznaczony pod budowę obiektów uniwersyteckich, takich jak nowy budynek rektoratu, główną aulę czy halę wielofunkcyjną. W ten sposób na obszarze kampusu powstanie centralna przestrzeń urbanistyczna, której elementem identyfikacyjnym ma być ukończona w ubiegłym roku biblioteka.

0akezSRDUIwedBfW3FGB5IHZpdbuhJUQMCJ4WEoHGzMSTmx6z5fUh0aBbVCL_hs99-ciniba-5.jpg

Gmach CINiBA poprzedzony jest centralnym placem uniwersyteckim, pełniącym rolę forum. Tu krzyżować się będą obie osie założenia: prowadząca ze wschodu na zachód oraz z północy na południe, do terenów przewidzianych w planie miasta pod budowę obiektów wyższych uczelni. Eliminacja ruchu kołowego w tej części założenia ma sprzyjać rozwojowi życia społecznego w kampusie.

5vbqVtIuf36Bam2zTjcTVjIJWxYcOA0mquTJ5jE7J4UoUhKKASGBgTH86Bg2_hs99-ciniba-6.jpg

Nowa biblioteka tworzy architektoniczną oprawę forum, podkreślając jego znaczenie i budując tożsamość. Przy nim ulokowano główne wejście do biblioteki, a także funkcje komercyjne, takie jak księgarnia i poczta. Przedłużeniem strefy wejściowej CINiBA oraz samego forum jest wewnętrzny pasaż łączący plac uniwersytecki z terenami rekreacyjnymi zlokalizowanymi wzdłuż rzeki.

5LYFTG3VqEIJBPoBqRS28Bpw7kVFlzbQKsbtL53GnAeI6Oce6vkTzLoZyDOl_hs99-ciniba-8.jpg

Monolityczna bryła budynku złożona jest z dwóch prostopadłościanów, których wysokość dostosowano do sąsiedniej zabudowy. Niższy odpowiada średniej wysokości budynków na terenie kampusu uniwersyteckiego, natomiast zwrócone w stronę forum wypiętrzenie podkreśla rangę miejsca i funkcji, wchodząc przy tym w dialog z wysokimi budynkami zamykającymi oś wschód-zachód. W tej części obiektu mieści się zamknięty księgozbiór.

rq2cnA8x3mdJi5pBy9E8jfUrbhkzYusM7vFOncVxUlZbHmWgdRojbUoIAhbt_hs99-ciniba-sytuacja.jpg

Jak wyjaśniają projektanci, elewacje budynku przejmują funkcję komunikacji wnętrza z otoczeniem, a swoją formą w sposób abstrakcyjny ilustrują podstawową funkcję biblioteki – magazynowanie książek i wprowadzają nierozerwalnie z nimi związany wątek tajemnicy. Okładzina elewacji wykonana została z piaskowca, którego kolor wpisuje się w kontekst miejsca, stanowiąc ukłon w stronę sąsiedniej, ceglanej zabudowy.

bE1Gyv1UzYO9THVMSonKhRBZg2KaDglMWKN4Wii07qThLycWBqClqvK36fhl_hs99-ciniba-plan1.jpg

Poziome podziały elewacji wraz ze zmniejszającą się ku górze wysokością kondygnacji stają się coraz węższe. Pionowe fugi między kamiennymi płytami okładziny tworzą gniazda na szczelinowe, bezramowe, nie otwierające się okna. Duże przeszklenia zarezerwowano dla elewacji w części biurowej oraz kondygnacji parteru, gdzie transparentne ściany otwierają widok na ulokowane za nimi przestrzenie komercyjne, a także – poprzez pasaż – na przestrzeń rekreacyjną nad rzeką. W połowie głębokości budynku do pasażu przylega wysoki na trzy kondygnacje główny hol biblioteki. W obrębie pasażu jego przestrzeń przesklepiona jest świetlikiem, a wokół niej na drugiej i trzeciej kondygnacji rozlokowano pomieszczenia czytelnicze.

LWb7EXWTIWECPXPpyByYf8ES6nAI8PzNguvTGgmV9fM0jGAljPT2EUxAowij_hs99-ciniba-plan2.jpg

W ciągu dnia przeszklone szczeliny w elewacjach budynku zapewniają dopływ rozproszonego światła naturalnego do wnętrz biblioteki, tworząc w nich wyjątkową atmosferę. Po zmierzchu sztuczne światło sączy się przez nie na zewnątrz, tworząc na powierzchni bryły mozaikę jasnych i ciemnych pól.

3YGQZ7xJ5iXyMDCspSddHadJP0OdsXLS69ePqxnXetnUvD2eqXBGPpO8J86B_hs99-ciniba-przekroj.jpg

Decyzja o nadaniu części bibliotecznej zdecydowanie introwertycznej kompozycji służyć miała skupieniu uwagi na książkach oraz wprowadzeniu spokoju i harmonii. Częściowa izolacja od świata zewnętrznego i jego tętna ma nie tylko tworzyć wewnątrz budynku specyficzną atmosferę, ale także wrażenie innego wymiaru upływającego w bibliotece czasu.

Centrum Informacji Naukowej i Biblioteki Akademickiej
Lokalizacja: Katowice, ul. Bankowa
Architekci: HS99
Zespół projektowy: Dariusz Herman, Piotr Śmierzewski, Wojciech Subalski, Rafal Sobieraj
Inwestor: Uniwersytet Śląski
Projekt: 12.2002 (1 nagroda w konkursie SARP)
Projekt budowlany: 2004
Realizacja: 2009-11
Powierzchnia całkowita: 10562 m2
Kubatura: 53116 m3

fot: HS99

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Wola Retro – w stylu lat trzydziestych
Wola Retro – w stylu lat trzydziestych

Wola Retro – to kompleks biurowy, budowany właśnie przy ulicy Skierniewickiej, czyli na terenie dyna ...

Dom z rdzy
Dom z rdzy

Pracownia Zanon Architetti Associati opracowała wizję rozbudowy prostego domu, stojącego w Treviso, ...

Dom w Więckowicach z Horizone Studio
Dom w Więckowicach z Horizone Studio

Dom w Więckowicach został zaprojektowany w miejscu, które wydawać by się mogło wymarzonym terenem dl ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera