Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Wysoki i szczupły

 

Czas czytania: ~1 min


OupMGeYUbmka6CJUjCfbwhxPFtpF2xX0aK4H6nH1wxpeqpXSIMuFD9fFvM7y_dierendonck-blancke-architecten-ghent.jpg

Wciśnięty między dwa stare budynki w centrum Ghent w Belgii dom przyciąga wzrok dzięki dysonansowi, jaki wprowadza do swojego otoczenia. Zaprojektowany przez biuro Dierendonck Blancke Architecten budynek jest bardzo wyrazisty, ale przy tym skromny.

FE6YJ90x6qF7WL3U4TMHMoUmn0vM1ETArHPvnkra77OE3Ta8eVGHet42bLc8_dierendonck-blancke-architecten-ghent-2.jpg
tfrLLOQkl1TDGcfqkXqVeDWEGlXekLhdTx6UPy3oRdwA8t8OJpYHpsDpRAzK_dierendonck-blancke-architecten-ghent-3.jpg

Nowoczesna, prostopadłościenna bryła o gładkich, szarych elewacjach zdecydowanie kontrastuje z zaawansowanymi wiekiem sąsiadami, zwłaszcza z narożną, wzniesioną z cegły kamienicą nakrytą wysokim, dwuspadowym dachem. Mimo to, dzięki swojej minimalistycznej, spokojnej formie i dostosowanym do skali zabudowy gabarytom, nowy budynek nie staje się źródłem przestrzennego chaosu.

rpP1yiLJw0sNvuShXVuDpt5ggrElAc5OZCfuwJFmOiNK2FvhhrSl7jarobne_dierendonck-blancke-architecten-ghent-4.jpg
QO7nnjMQZxw3tPT8xvICFiEK9B6nSHgI8mviadYH4nPlXiUosw2ESI5wfjxd_dierendonck-blancke-architecten-ghent-6.jpg

Usytuowany na bardzo małej, wąskiej działce budynek powstał jako rozbudowa stojącego na sąsiedniej działce domu uzupełniona o mieszkanie przeznaczone pod wynajem. Chcąc uzyskać jak najwięcej powierzchni użytkowej wewnątrz budynku, architekci zdecydowali się na zastosowanie bardzo cienkiej okładziny elewacyjnej – cała bryła została pokryta powłoką z PVC o grubości zaledwie 2 milimetrów.

3OFtiFrwueTPQU8aW78C9F98PF8Jg5nGto39kWMfB8zQaEEbh0EahCWdRJG0_dierendonck-blancke-architecten-ghent-7.jpg
rkV4gEhLd9flI6TogjimjcqwL3d8pPb7vNRA7AjKO78nPfdqegxSamYAa37w_dierendonck-blancke-architecten-plan.jpg

Na parterze domu ulokowano pracownię połączoną niewielkim dziedzińcem z domem właścicieli oraz wejście do mieszkania na piętrze. Ze względu na małą powierzchnię, komunikacja między poszczególnymi kondygnacjami została zredukowana do wąskich, przypominających drabinę schodów.

QoLayQGkKdKNJ5euwtwidT62Acxn4Xlpx4fwjDThP7DQhfnX908pf69OL4Gt_dierendonck-blancke-architecten-floor.jpg
2bC46lVqoPGqLpLTIPyWriRuJnSxTkN3oqdXDWOyxdH9Nr24hmUW3a56bUXB_dierendonck-blancke-architecten-floor.jpg

Wystrój wnętrz koresponduje z wyglądem bryły. Dominująca w nich biel, zestawiona z drewnem w naturalnym kolorze, sprawia, że mimo niewielkich rozmiarów wnętrza wydają przestronne i jasne.

fGJnrSdRW9PrtJrYySkXFKHdYBzXAdcrql4kZdCKJuuVMGsAdxmlDtp61R3X_dierendonck-blancke-architecten-ghent-floor.jpg

Architekci: Dierendonck Blancke Architecten
Zespół projektowy: Alexander Dierendonck, Isabelle Blancke, Pieter Mouton
Lokalizacja: Gelukstraat, Ghent, Belgia
Konstrukcja: Arthur De Roover
Powierzchnia: 89 m2
Realizacja: 2011

Fot: Filip Dujardin


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom podmiejski – ład w chaosie
Dom podmiejski – ład w chaosie

Dom podmiejski projektu pracowni Z3Z Architekci stanął w 2017 roku w podwarszawskiej miejscowości Jó ...

Nowa Fabryczna – złoto w centrum
Nowa Fabryczna – złoto w centrum

Nowa Fabryczna – to budynek biurowy, który stanął w pobliżu nowego dworca kolejowego w centrum Łodzi ...

WXCA zaprojektuje bulwary
WXCA zaprojektuje bulwary

WXCA, znana warszawska pracownia zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie na projekt zagospodarowania te ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera