Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Biuro na palach

 

Czas czytania: ~1 min


Oc7phvKyZvr8zvP40PpBcAMHEgShjn0ZYsyHOEXrsOEG33KcFTUBS8sC6UqS_projectiles-branched-offices.jpg

Na otoczonej leśną szkółką działce w Epones na północy Francji najpierw powstał warsztat stolarski i magazyn. Potem pojawiły się drewniane budynki uniesione nad ziemią na lesie czterometrowych kolumnach – zespół biurowy zaprojektowany przez architektów z paryskiego studia Projectiles.

1Zzn9feRcm6QxayAjtLC09MYjztBhihjvzPN1tFI2zzVRnc2U4tZ7NqDPpn2_projectiles-branched-offices-2.jpg
CQCgTmrIGX4Y3UjcHNfRNzKIV4Or9yaGNTbuhv7eWGG3rdMLj2ip8i5C8XoV_projectiles-branched-offices-3.jpg

W maju 2009 r. architekci z biura Projectiles – Reza Azard, Hervé Bouttet i Daniel Mészàros – zostali zaproszeni do współpracy przez właściciela zakładu stolarskiego, a przy tym kolekcjonera sztuki i pasjonata żeglarstwa.

KPVzp7AdH7RghlgjKTuFcgty3ChQxn6HnM2Wys6ffrVOBdF5PXGXak9fxR9F_projectiles-branched-offices-4.jpg
1kxZDAfKgakTVzspICf1pFqjRuYtMn9UqBcJNZoNKcJgtpNNAiUxi3vSTiE1_projectiles-branched-offices-5.jpg

Projektując budynek biurowy, architekci postanowili rozciągnąć go jak most między istniejącą już na działce zabudową: warsztatem i oddalonymi od niego o 20 metrów magazynem o powierzchni 1500 metrów kwadratowych i rozciągnąć go nieco w kierunku tylnej, pustej części parceli.

BU31XiGce6MCGYu0DhaBGh2tJwBpDzYDVNHJQ1MkpBLKupih939LiUC9kuYs_projectiles-branched-offices-6.jpg
droAKdLUfzTHMC6yFjkUSUY8T9d4Fr5nwXXiM0fjHFPxkTw5KDwUFznCV4qh_projectiles-branched-offices-7.jpg

Nowy budynek został podzielony na kilka różnej wielkości segmentów, które są podparte na kolumnach wykonanych z dość pobieżnie opracowanych pni drzew i połączone pomostami. Zewnętrzne klatki schodowe zapewniają ich komunikację z pozostałymi biurami i przestrzenią rekreacyjną na poziomie gruntu. Tylko jeden z bloków posadowiony jest bezpośrednio na ziemi – mieści się z nim hol wejściowy i klatka schodowa ułożona z drewnianych belek.

rigLpPUlrsWkrTMUVYmWqXvwBSALWXxsLOTxEyCwIydLxRkKZ4J0oKhDJA6n_projectiles-branched-offices-9.jpg
jPcEmdjs1uEoNSHV0Kh8dRfkwBg3oHllf2pnvkw924QttmCo79siSrtH9ly3_projectiles-branched-offices-10.jpg

Nowy obiekt został w całości – łącznie z ramą konstrukcyjną – zbudowany z drewna. W warsztacie inwestora powstała także specjalnie na potrzeby budynku zaprojektowana stolarka okienna o nietypowych podziałach.

cHw4UpfON2AhbsdLfnUOGK54sftPeoTs0K8ZTaZnMVldTd5Iebr0oEAJPDXg_projectiles-branched-offices-11.jpg

Architekci: Projectiles / Reza Azard, Hervé Bouttet, Daniel Mészáros
Lokalizacja: Epone, Francja
Powierzchnia: 450 m2
Projekt: 2009-2010
Realizacja: 2010-2011

Fot: Vincent Fillon


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera