Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom z krajobrazu

 

Czas czytania: ~2 min


hfkFEq6Wgumpc6778xwc2RAhkrDTxMHAwEwwgBRAa3oxC7HeNqW3HnQ9h5qp_villa-lola-arks.jpg

Projektując dom, który miał powstać w malowniczym krajobrazie Islandii, architekci z biura Arkis z Reykjaviku dążyli do tego, by budynek nie wprowadzał dysonansu w naturalne otoczenie, a przy tym – w pełni zaspokajał potrzeby mieszkańców. Efektem tych założeń jest Villa Lola.

hPoTfLqNEEauqcah8vjui2Hcc8xf5V6ctydaOuQ91zcYfFSTfwfr7xsCinVS_villa-lola-arks-2.jpg
NoM9OVwRV6qs3Ifk2I9Xy1ejBtkYsidK17QKwHxQ0RdmvAcbYJRxbaHjOc0V_villa-lola-arks-3.jpg

Jak podkreślają architekci, projekt domu jest wynikiem udanego dialogu między nimi a klientem. Zanim powstała ostateczna koncepcja, razem przedyskutowali różne idee i materiały, pomysły i techniki – od szwedzkich górskich chat, przez rancza w Sonoma County w Kalifornii i japońskie rozwiązania zapewniające przestrzenną efektywność budynku. Poza tym, ważnym elementem było zapewnienie widoków na malownicze otoczenie – fiord Eyjarfjördur i góry.

VvIiDYTsJt7FWXKm8JYcPNZnaK34P8NW86g7WniKYNaCY7KbUc1AWB0kns6O_villa-lola-arks-4.jpg
yXhR9Irbk4PtdY9sT3kkS0ZKmUnqqPzeTOlMbLz4Syns6kGHLapfqCxtKdSx_villa-lola-arks-5.jpg

Podstawowe oczekiwania klientów dotyczyły możliwości podzielenia domu na trzy części, które jednak w razie potrzeby można będzie połączyć w całość, a także użycie do jego konstrukcji ekologicznych, jak najmniej przetworzonych materiałów.

Villa Lola jest silnie zakorzeniona w otoczeniu, nawiązując do niego formą i materiałem. Bryła budynku jest skomponowana z trzech segmentów nakrytych jednospadowymi dachami, których połacie opadają w przeciwnych kierunkach, tworząc architektoniczną odpowiedź na charakter krajobrazu: góry i dolinę z fiordem.

s6XjeMsYiePeEKxkGRyVAnxI9jeWq0RKZ888pAumWJlN3kBbQI8aYX8tYTDw_villa-lola-arks-6.jpg
P63MSJIMMjYVB6FoqyuDydySaFOPgWugBFwO610cwC61Sn0vloWw5MLdlUgo_villa-lola-arks-9.jpg
MGzivkrESz14FkU6J2btvEv5lrduinMwIf9K1ycxG37lgRqJCrn0JuKvUxjj_villa-lola-arks-10.jpg

Budynek miał też uchwycić różnorodność światła i barw obecnych w naturalnym otoczeniu, w którym rosną trawy, zioła i brzozy. Stąd decyzja o wykorzystaniu naturalnego materiału – budynek został pokryty okładziną z drewna modrzewiowego. Zostało ono najpierw wystawione na działanie czynników atmosferycznych, co nadało mu szary odcień, a przy tym zabezpieczyło przed szkodliwym wpływem czynników pogodowych w przyszłości. Z drewna wykonana została także konstrukcja budynku. Wyjątkiem jest jedna betonowa ściana, która stabilizuje jego strukturę oraz betonowe fundamenty i taras.

fXmYu3zUT2r9AxWxcoJ62kTLhJ2KYWZZTvbNLJisJitfFLxnUgJAuKnoDSst_villa-lola-arks-7.jpg
nvHFdoUWVVGweuD6ISf4HYSjfTrQPlmZn23c57fmrCRXc2FLMGZvWpiJVOyc_villa-lola-arks-8.jpg

Drewno jest obecne także we wnętrzu – z surowych desek zrobione zostały podłogi, drewniane są ściany działowe, które jednak zostały pokryte tynkiem i pomalowane, a także ramy okien zabezpieczone na zewnątrz blachą aluminiową.

fot. Arkis


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

Archiwum Państwowe w Białymstoku otwarte
Archiwum Państwowe w Białymstoku otwarte

Archiwum Państwowe w Białymstoku otworzy swoje podwoje już 20 czerwca 2018 roku. Nowoczesna placówka ...

Przedszkole w Lądku-Zdroju
Przedszkole w Lądku-Zdroju

Przedszkole w Lądku-Zdroju powstało dla 180 dzieci. Miało pomieścić – poza salami dla kilkulatków – ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera