Kontrola naturalnie - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kontrola naturalnie

 

Czas czytania: ~2 min


cZFuXW4NKQHzt7RF0u3Bvv67qO5Kp0HM0rqu4afiTV57tabkMrWDUs5ssK1u_gullesfjord-weight-control-station-jva-hukon.jpg

Projektując budynek stacji kontroli wagi dla ciężarówek, architekci z biura JVA – Vigsnaes AS Architects MNAL musieli połączyć dwa zasadnicze aspekty – wymogi techniczne, w tym kubaturowe, jakie musi spełniać tego typu obiekt oraz chęć wpisania go w dziewiczy krajobraz Norweskiego Narodowego Parku Krajobrazowego, na którego skraju stanął.

5RiVnjl9ERoOeV2PXfv44Y2nUQtttaCXgd7lSePQMmaPhlGKb3KeYGP9hx8D_gullesfjord-weight-control-station-jva-hukon-2.jpg
hDMlDxJ96OU3gHT8lBg7mgS9gZ4Uvdk9NLKRJBYFz4ZlA5tSaY63664gMfsy_gullesfjord-weight-control-station-jva-hukon-3.jpg

Działka, na której powstał budynek, położona jest przy skrzyżowaniu głównej drogi łączącej miasto Lofoten i wyspę Vesterålen. Ponieważ w najbliższym czasie przewidywany jest tam znaczący wzrost natężenia ruchu samochodowego, konieczne jest stworzenie nowej infrastruktury. Stacja obsługi i kontroli wagi dla samochodów ciężarowych jest pierwszym zrealizowanym elementem opracowanego w 2007 r. planu, który przewiduje budowę nowych stacji benzynowych, kawiarni i sklepów oraz punktów obsługi ruchu turystycznego.

kWRZyufPWQ0BqpvhnzpFs2crsDGmxWnAf1GP8gXnKCAVYOdy8OiLCUQgzELs_gullesfjord-weight-control-station-jva-hukon-4.jpg
5qftBQzVSFB0l8YroKgYtbY3x4ny5pDCpxoeANelvm11PoXPQqPrepVxkypI_gullesfjord-weight-control-station-jva-hukon-5.jpg

Ze względu na wymagającą lokalizację budynku na pograniczu Norweskiego Parku Narodowego, architekci chcieli zminimalizować jego wizualny wpływ na otoczenie i zintegrować go z naturalnym krajobrazem. Stąd pomysł wykorzystania naturalnego ukształtowania terenu, by częściowo wpisać kubaturę obiektu w teren, ukrywając jego prawdziwą skalę zdeterminowaną względami technicznymi.

uKWao43Dc61k0jsK2R1toS4SDoxoIWd9r7g1ewzISwE9RzLi8rusRQVgtjtQ_gullesfjord-weight-control-station-jva-hukon-6.jpg
cF0NtNlXEoTsRSmcnGE3eInoADgmPjzI7FamV7NLQXXbrQZJXlQboOymC2PK_gullesfjord-weight-control-station-jva-hukon-7.jpg

Ulokowany w surowym, górskim krajobrazie budynek nakryty jest betonowym, porośniętym roślinnością dachem, którego kolor koresponduje z szarością okolicznych skał i flory. Wsparty na pochylonych kolumnach, betonowy baldachim załamuje się i opada, osłaniając częściowo przeszkloną, a częściowo pokrytą kolorowymi panelami fasadę.

W budynku mieści się przestrzeń techniczna i biura dla czteroosobowej obsługi.

 

3n3137kN7qLUA4TDuVtb7nieyDeaH3RciZIheNyaVE5TNF5iG2LiCAfK2pMQ_gullesfjord-weight-control-station-jva-hukon-9.jpg
jqvwAggL5JSHVu24bdydxIN9RAZLAo0UFU7puDyooZx6zrK1kpPSsfs8VYTp_gullesfjord-weight-control-station-jva-hukon-1.jpg
qRfHAEyy1B4SlnTx3quNxlJ56QKY9Oc5NAg2JAq3zRP6Y8LyB4az7hXvCsBA_gullesfjord-weight-control-station-jva-hukon-0.jpg

Architekci: JVA – Vigsnaes AS Architects MNAL
Lokalizacja: Gullesfjord, Troms, Norwegia
Zespół projektowy: Einar Jarmund, Håkon Vigsnæs, Alessandra Kosberg, Stian Schjelderup, Kazuhiko Yamada
Inwestor: Statens Vegvesen, region Nord v/Frits Karlsen
Powierzchnia: 308 m2
Realizacja: 2011
Konsultacja: AS Frederiksen, Union Consult BORO VVS og Miljø AS, Malnes og Endresen AS.
Fot: Håkon Aurlien, Nils Petter Dale, Stian Schelderup

Polecamy także: projekt domu dla Living Architecture autorstwa pracowni JVA – Vigsnaes AS Architects MNAL


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera