Rewitalizacja przez kulturę - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Rewitalizacja przez kulturę

 

Czas czytania: ~3 min


VRdQElHOEPDXNpU2bTFFFDxX0P8DryvcmElRWx58BxaiIfp9VO5DHAZVJXX6_rep.JPG
Duńskie biuro architektoniczne Mecanoo Architecten zaprezentowało projekt nowej biblioteki w Birmingham w Anglii. Stanie ona przy Centenary Square – największym publicznym placu w mieście i jest sztandarowym przedsięwzięciem rewitalizacji Birmingham i elementem kampanii „Global City with a Local Heart”. Budowa ma się rozpocząć w przyszłym roku, a biblioteka powinna zostać otwarta w 2013 r. Szacowany koszt jej budowy to 193 miliony funtów. Nowy budynek stanie między gmachem Birmingham Repertory Theatre (REP) z lat 70-tych XX wieku, z którym zostanie połączony, a biurowcem Baskerville House, wzniesionym w latach 30-tych. Będzie miał 31 tysięcy m² powierzchni, czyli o 20% więcej niż obecna główna biblioteka miejska i będzie mógł obsłużyć około 10 tysięcy odwiedzających dziennie. Elewacje budynku będą wykonane z transparentnego szkła. Pokrywać je będzie delikatny, filigranowy ornament z metalu, wprowadzający na powierzchnią ścian „kalejdoskopowy” wzór przenikających się okręgów. Inspiracją dla tej dekoracji była bogata tradycja rzemieślnicza Birmingham. Wspólne główne wejście do biblioteki i teatru znajdzie się pod ogólnodostępnym balkonem, zajmującym całą szerokość fasady i będącym doskonałym punktem do obserwowania wydarzeń na placu. Wyższa kondygnacja budynku będzie cofnięta, dzięki czemu powstanie kolejna otwarta przestrzeń z ogrodem. Na szczycie budynku znajdzie się trzeci punkt widokowy – rotunda, z której będzie można podziwiać panoramę całego miasta. Przed budynkiem powstanie duży, okrągły, zagłębiony w ziemi amfiteatr. Będzie on wizualnym łącznikiem między biblioteką a placem, a jednocześnie stworzy przestrzeń dla plenerowych wydarzeń scenicznych. Zastosowane w nowej bibliotece rozwiązania funkcjonalne dadzą możliwość ciągłego jej unowocześniania. Dzięki temu możliwe będzie podążanie za coraz szybszym postępem w dziedzinie technologii cyfrowych i wykorzystywanie kolejnych ich osiągnięć dla efektywniejszej nauki i zdobywania informacji. Budynek REP zostanie poddany renowacji i wyposażony w nowoczesną przestrzeń dla warsztatów i obsługi technicznej. Powstanie nowe foyer i studio teatralne z widownią na 300 miejsc, które będzie do dyspozycji i teatru, i biblioteki. Nowa miejska biblioteka ma być nie tylko głównym ośrodkiem kultury w mieście i regionie, ale także nowym centrum spajającym zróżnicowaną społeczność Birmingham. Poprzez stworzenie przyjaznej i atrakcyjnej przestrzeni publicznej budynek ma sprzyjać integracji mieszkańców miasta, rozbudzać ich kreatywność i ułatwić dostęp do dziedzictwa kulturowego. W myśl zasady „Global City with a Local Heart” budynek odwołuje się do tradycji i wpisuje w tkankę miejską, by w ten sposób reprezentować historię i tożsamość miasta, a jednocześnie, poprzez swoją otwartość i nowoczesność, podkreśla charakter Birmingham jako otwartego i globalnego ośrodka miejskiego XXI wieku. Francine Houben (Mecanoo Architecten): „Inspirowała nas wielka energia tego miasta. Mamy nadzieję, że przygoda, jaką będzie odwiedzanie naszego budynku, przyciągnie do niego więcej ludzi i sprawi, że nauka i czytanie będą przyjemnością. Budynek będzie też wspaniałą przestrzenią publiczną, zachęcającą do spotkań i społecznych interakcji.” Inwestycja jest jednym z najważniejszych punktów wielkiego planu rewitalizacji centrum Birmingham, który jest najbardziej kompleksowym i perspektywicznym projektem regeneracji obszarów miejskich w Wielkiej Brytanii. Big City Plan wyznacza kierunki rozwoju Birmingham na najbliższe 20 lat, a jego realizacja ma pochłonąć około 17 bilionów funtów i dać pracę około 43 tysiącom mieszkańców miasta. Ważnym elementem przedsięwzięcia są społeczne konsultacje i program aktywizacji mieszkańców miasta.
oZv8bApuVnTUanbtgxjBr7bXHj3UJUMWT6wwJNFOPXD769nuSuH0HpbKH12M_rep-2.JPG
6ROIXsZojXAV40uPY4ONjwjVj6yfzxGIy6akh6YEBnxBEpFG6lrHvZuofJrk_rep-3.JPG

Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera