Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Oczopląs

 

Czas czytania: ~1 min


BUGq1uWrhpTPeGfBspjxTLAzZrzee2wrJkoix6kwoKv5qGjBMPinsHXiPLjY_kengo-kuma-green-cast.jpg

Kengo Kuma znany jest z projektów integrujących architekturę i naturę. W kolejnej utrzymanej w tym duchu realizacji – budynku Green Cast w Odawarze w Japonii – sięgnął ponadto po iście opartowy efekt złudzenia optycznego.

JNPH6BWjOq293Hplax1dbFxVtTNqhyx8RxaZdRW3XSsweqy1HjRDqmLPQCrw_kengo-kuma-green-cast-2.jpg
Z63tfiyFCYHtxcOZyxVF6N1QlBqJSr0rhVjOrgc9DcETfGGE8V6S8UKtNybS_kengo-kuma-green-cast-3.jpg

Włączanie roślin jako integralnego elementu koncepcji budynku wynika – jak mówi architekt – z potrzeby 'odzyskiwania miejsca', które architektura anektuje. Traktując budynki jako ramy dla natury, Kuma buduje złożone doświadczenia przestrzeni architektonicznej nie tylko poprzez poznawanie samej bryły, ale także interakcję z elementami i zmianami zachodzącymi pod wpływem upływającego czasu.

vb1KMv526Q0VJSSSI1GMfpvyeXSW7pHf4iPdIovIBUpxdPIUiSaJWFgZiyLE_kengo-kuma-green-cast-4.jpg
Cn2tK4rClB1M3721h9uNSaH27WKgdqh5lD1KZ72zXGhlZuKXuLLU26hdhkAN_kengo-kuma-green-cast-5.jpg

Rozpikselowana, porośnięta roślinami fasada przywołuje na myśl pole bitwy dwóch przeciwstawnych sił – naturalnej i sztucznej – walczących o dominację. Fasada pokryta jest warstwą pianki styrenowej, na której umieszczone zostały aluminiowe panele połączone z doniczkami, w których posadzone zostały rośliny. Ponieważ panele zamontowane zostały pod różnymi kątami względem właściwej fasady, powierzchnia budynku wydaje się być falującą – jakby oddychającą – organiczną strukturą.

KKqUjbwmBxNC6zTui0E2UQ0X4SPjyFRU0SmW54JkxOUSlK7A139DXsXMwo3p_kengo-kuma-green-cast-6.jpg
5zww6ScSSvCS3nnrBTLMhi0aoFpF1B7Isf0wLtdEBxIx5fPxwdS27tEG2MGG_kengo-kuma-green-cast-7.jpg

Niezbędne instalacje, takie jak system nawadniania i odprowadzania nadmiaru wody oraz wentylacja ulokowane zostały za panelami. System rurek wyłapuje wodę deszczową i doprowadza ją do aluminiowych doniczek, zapewniając organicznej strukturze niezbędną do życia wodę.

9D72UMGNuzuT0XKIsr6ZotBi8bpd7UIL8gXKTB792cDskJWkICf6wAV8gCNa_kengo-kuma-green-cast-8.jpg

Inaczej ukształtowany został jedynie parter budynku, którego fasada jest całkowicie przeszklona, otwierając wnętrze na ulicę. Kondygnację tę zajmuje przychodnia lekarska i apteka, wyżej mieszczą się biura.

Fot. Daici Ano


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera