Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom-chmura

 

Czas czytania: ~2 min


LBezMtyIg2BqFukNPcBi18Qz7Aw8m2YKV0RNLaDBF6cjeAWAcn5PsWdKXvD5_cloud-house-mcbride-charles-ryan.jpg

Prosta fasada edwardiańskiego domu w Fitzroy North w Australii w żaden sposób nie zdradza tego, co znajduje się na tyłach budynku. Tam zaś czeka doklejony do klasycznej bryły segment w kształcie chmury – efekt rozbudowy zaprojektowanej przez architektów z biura McBride Charles Ryan.

4LPNxHE4xFDAo9Ixyol836g8qBnETpyQaSk2wfCtNtIhz8GomUkdl2Ji94bW_cloud-house-mcbride-charles-ryan-2.jpg
wZm1HwhPcaAmWtt5rWUvow2VHQfhId4aDuVq5z9LNJ7Rqp3HBZhLvUfnzqIw_cloud-house-mcbride-charles-ryan-3.jpg

Zadaniem architektów było zaprojektowanie rozbudowy i renowacji domu. Na całą interwencję złożyły się trzy etapy prac, w efekcie których powstała sekwencja różnie ukształtowanych przestrzeni i zaskakujących epizodów towarzyszących poruszaniu się po jego wnętrzu.

oLTDubcrXRmQr1hvgXCoXuhVTUmI039b0Df06Q4Js0JsEEXqRfusVKeSirlt_cloud-house-mcbride-charles-ryan-4.jpg
on4Bna3YITqZSKJUXnX4gcP9Wu2KS9Iqd8qoPojbnHIYhpC03nQgZHa7zdcH_cloud-house-mcbride-charles-ryan-5.jpg

Fasada budynku od strony ulicy pozostała niezmieniona, by zachować szacunek dla charakteru zabudowy w okolicy i nie zaburzać jej jednolitej skali. Poddano ją jedynie renowacji, skupiając się natomiast na nowej aranżacji wnętrz – zostały one pomalowane na biało, a całość wizualnie spaja kolorowa wykładzina z wzorem egzotycznych kwiatów. Pierwszym zaskoczeniem jest przerywający nagle podróż w głąb domu 'czerwony kontener' – kuchnia pełniącą funkcję łącznika między starą i nową częścią budynku.

tS0yftIBEDCPaKMiy59NYIYcpSxfGH25gBIGVAzSaIrhd2rX0RCWAkfchquP_cloud-house-mcbride-charles-ryan-6.jpg
g8yvNljbtpKlGSODT6sHqs1Esy333xLp1YESTXSflF5n7iTI9dtBBgiIvJPL_cloud-house-mcbride-charles-ryan-plan.jpg

Clue architektonicznej interwencji znalazło się na tyłach budynku – od strony ogrodu z basenem. To dobudówka, której architekci nadali kształt rysowanej ręką dziecka chmury. Jej zdefiniowane krzywymi liniami wnętrze tworzy dynamiczną przestrzeń, w której wyłożone drewnem ściany w płynny sposób przechodzą w sufit i podłogę. Ta zabawna na pierwszy rzut oka geometria jest niczym innymi jak współczesną formą sklepienia beczkowego, a jej wykonanie nie byłoby możliwe bez udziału rzemieślników – bednarzy i kołodziejów.

L0w4fDhmI5hHetVcysNKODLFKplNcfXGLFuEcINY9l9ywJ63aofjj4k9YL9v_cloud-house-mcbride-charles-ryan-section.jpg

 

Ulokowana na tyłach domu chmura pełni funkcję pokoju dziennego, miejsca spotkań i wspólnego odpoczynku.

Architekci: McBridge Charles Ryan
Lokalizacja: Fitzroy North, Australia
Zespół projektowy: Rob McBride, Debbie-Lyn Ryan, Marie Chen, Cathryn Panaterri, Ben Inman, Gabriella Muto
Realizacja: 2012
Powierzchnia użytkowa domu: 220 m2
Powierzchnia rozbudowy: 70 m2

Fot: John Gollings


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Archiwum Państwowe w Białymstoku otwarte
Archiwum Państwowe w Białymstoku otwarte

Archiwum Państwowe w Białymstoku otworzy swoje podwoje już 20 czerwca 2018 roku. Nowoczesna placówka ...

Przedszkole w Lądku-Zdroju
Przedszkole w Lądku-Zdroju

Przedszkole w Lądku-Zdroju powstało dla 180 dzieci. Miało pomieścić – poza salami dla kilkulatków – ...

Webinarium: VELUX Archi-Vizje: Światło w architekturze 21.06.2018
Webinarium: VELUX Archi-Vizje: Światło w architekturze 21.06.2018

Zapraszamy 21 czerwca 2018 na bezpłatne szkolenie dla architektów, którego tematem będzie: „VELUX Ar ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera