Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Betonowa wstęga

 

Czas czytania: ~2 min


HjIvJNzHTKSPfDwVR4weM07hhjVCuBotGbCHua1PT3B4CPvN2YFPKJR7Rbbf_havoysund-tourist.jpg

Dla miłośników łączenia turystyki krajobrazowej z architektoniczną Norwegia wydaje się być prawdziwym rajem. Powstająca tam infrastruktura – mimo niewielkiej skali – za każdym razem urasta to rangi architektonicznych perełek świetnie wpisanych w naturalny krajobraz gór, fiordów i morza. Nie inaczej jest w przypadku prowadzącej na plażę w Havøysund rampy zaprojektowanej przez studio Reiulf Ramstad Architects.

fFtOaXwpYo06Nv1oA5ueNSw2YDsNKiGYR8lW6yDNtzYkjt141BZdE58jfnTX_havoysund-tourist-1.jpg
fORIn1YOGClc4Dtt7UKMica1CpKmauQlHdVX64Vt0eAcXOkuf1TmYemcSKFK_havoysund-tourist-2.jpg

Ulokowany na dalekiej północy Norwegii obiekt osadzony jest w niemal księżycowym, bezludnym krajobrazie. Dlatego cała konstrukcja musiała być wytrzymałą, samowystarczalna i jak najlepiej wpisywać się w surowy charakter naturalnego otoczenia.

NIgzIMEwdPRQSmbOczxRidVdk5vw7dwD3nY0o0HtgWItkmoGo3jovjYp822R_havoysund-tourist-3.jpg
iEmBTg0jqdF2dzoGDIv5bS9Kpm4a4P690xhyO9a9E7zsn5EKJUCsiPAE0xg5_havoysund-tourist-4.jpg

Podstawowy cel budowy rampy był prosty – przede wszystkim ma ona zapewnić łatwy dostęp do morza, także osobom na wózkach inwalidzkich. Na tym jednak nie koniec – zadaniem architektów było także stworzenie atrakcyjnej oprawy dla ścieżki prowadzącej od drogi dojazdowej na brzeg morza tak, by już sam spacer stał się dla turystów niezapomnianym doświadczeniem.

XY0F1DNV3uqgbg0RXBSyYROumAilMBU4Hocs6dGZJ8rTfL6aU2BC8VDQMDjv_havoysund-tourist-5.jpg
4HKcoGtNDO9AmxcYMH55blp1mIFZS0IOw4e6r0lmMwCTP83dFFsTaUMB0TMw_havoysund-tourist-6.jpg

Oba te powody sprawiły, że zamiast zwykłych schodów i rampy architekci zdecydowali się zaprojektować krętą, łagodnie opadającą w stronę morza ścieżkę. Wijąca się betonowa 'rzeka' otoczona jest ścianami, z którymi zintegrowane są ławki. Ściany te przebite są nieregularnie rozmieszczonymi, różnej wielkości okrągłymi otworami.

nLlsKa2VFa1BuDDKJoMzUlP0742lJIFchfv0X3CEISCJvstani2Qpm4plfmg_havoysund-tourist-7.jpg
1yKUbUz27oxaBwJ1OMVj5pjqy9JjRLb62XUiTipc6kevfCSTDjfzxuiEK8EY_havoysund-tourist-8.jpg

By zapewnić spokojny, płynny ruch, rampa musiała mieć odpowiednią długość. W efekcie, przedłuża ona drogę na plażę, sprawiając, że oczekiwane otwarcie perspektywy na morze wywołuje na turystach jeszcze większe wrażenie.

0zIorMfGfZUo5Jo4uhthjf4DqB0g3FruqrUqz6pXcKKmRHgF0L0I4njMQBB4_havoysund-tourist-9.jpg

Lokalizacja: Havøysund, Finnmark, Norwegia
Klient: Norweski zarząd dróg publicznych
Architekci: Reiulf Ramstad Architects
Zespół projektowy: Reiulf Ramstad, Anja Strandskogen, Kanog Anong Nimakorn, (Kathrine Næss)

Polecamy także: restauracja pod ścianą Trolli autorstwa studia Reiulf Ramstad Architects


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera