W betonowej rzeźbie - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


W betonowej rzeźbie

 

Czas czytania: ~2 min


s0yVpTEuYQEIQQep191FvcxggHuwKORhh8vOcoQi2qf8FMj21kjKaC23TZSu_house-in-ovar-paula-santos.jpg

Wymuszona przez piaszczysty grunt parterowa, długa bryła budynku w Overo w Portugalii mieści w sobie zaskakująco różnorodne przestrzenie. Nie mogąc wprowadzić różnicy poziomów w liczącym 680 metrów kwadratowych budynku, architekci z biura Pauli Santos zdecydowali się na gradację wielkości, wysokości i dynamiki form geometrycznych poszczególnych pomieszczeń w zależności od ich funkcji i rangi.

wdC8s186T9R87vYu03oatnfMd3ktMIgkXobpLijuZRgJytTLwhaWHfhzGl6r_house-in-ovar-paula-santos-2.jpg
w3VUHkfsUA5xICMs4J4RndrQvaQRBnOuuOuD6IAVwvVKUXvSeU5c6p23bMy7_house-in-ovar-paula-santos-3.jpg

Jak podkreślają projektanci, praca nad koncepcją domu była dla nich ciekawym, architektonicznym ćwiczeniem, w którym mogli powrócić do idei i koncepcji zawartych w powstających przez wiele lat, a nigdy nie zrealizowanych projektach. Był to także – a może przede wszystkim – projekt, który pozwolił im pracować z innymi ludźmi i analizować ich specyficzny tryb życia i oczekiwania wobec domu.

wgnjhcFzosGyZnpUsNsBYRlKeVDmwvauPJ6oGqZlf083jS99ema8LfJCNbbW_house-in-ovar-paula-santos-4.jpg

 

Dom w Overo powstał dla pary artystów, dlatego – oprócz standardowych pomieszczeń – znajduje się w nim także imponujących rozmiarów pracownia. Większość pomieszczeń rozlokowano na parterze budynku, jedynie sypialnie z łazienkami umieszczono na piętrze, w miejscach, gdzie dach unosi się nieco wyżej, tworząc dodatkową przestrzeń użytkową.

Olqth0enWCJm6rLlSPP16GTY5koeLPyqIGxCDK1OVfdh5jGUtdHG7208KpSt_house-in-ovar-paula-santos-5.jpg
4k8kOxbfEHCQAAkxBrEIrdKmQtmyLkbbAXo1LfoWVmtqEaex09XDPSCkB56T_house-in-ovar-paula-santos-6.jpg

Rozmieszczenie najważniejszych elementów programu funkcjonalnego na jednym poziomie skłoniło architektów do poszukiwania sposobów na wizualne rozróżnienie poszczególnych pomieszczeń i podkreślenie ich indywidualnego charakteru poprzez zróżnicowanie ich wysokości i form geometrycznych. Najbardziej imponujące są pod tym względem atelier, basen oraz strefa wejściowa.

32Dch32q9QYPIBm4hmI9bDimaFKbV7CDDRQFpAaz2bwlBGykvoLXkUD8Q2Ik_house-in-ovar-paula-santos-7.jpg
YSnvP7p2NXtJ41MCpg3dv9KowC3uUx8V9edqLepITIbKMFjd3hCFXgJq9Hx9_house-in-ovar-paula-santos-8.jpg

Rozmieszczone po obu stronach długiego korytarza pawilony stworzyły 'porozcinany' plan domu, umożliwiając wzmocnienie relacji z otoczeniem i zaaranżowanie na zewnątrz kameralnych przestrzeni odpoczynku – zacisznych ogrodów, trawników oraz dużego tarasu osłoniętego betonowym, przeprutym okrągłymi świetlikami baldachimem.

jVOda6k2lHjAK8JHiOyTon7ctDLufLhNKwkmeoVqmVW3N1P3PoGdP0BpagDg_house-in-ovar-paula-santos-9.jpg
tp6IOj3MTjX0SyTUeHtTWFuj3pT8CegrrOvAtYO4IpiKGfgxCoEGMqGfet8S_house-in-ovar-paula-santos-10.jpg

Dom został w całości wykonany z betonu, który został tu potraktowany jako niezwykle plastyczne, rzeźbiarskie tworzywo, umożliwiające osiągniecie dynamicznej formy i faktury brył.

Inwestor: Laura Malaquias, Carlos Mendonça
Architekt: Paula Santos
Współpraca: Joana Machado, Nuno Silva, Vasco Novais, Ana Renata Pinho
Architektura krajobrazu: Victor Beiramar Diniz
Generalny wykonawca: Construtora do Loureiro, Lda
Realizacja: 2008

Fot: Nelson Garrido


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera